SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kurumlar Seçime Alet Ediliyor'

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:18:37
'Kurumlar Seçime Alet Ediliyor'
A- A+ PAYLAŞ

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya Orman İşletme Müdürlüğüne TYP kapsamında alınacak 2 bin kişinin AKP İlçe teşkilatlarının hazırladıkları listelere göre belirlendiği iddialarının araştırılmasını istedi.Ağbaba, basın-yayın kuruluşlarında seçme bekleyen işsizlerin hayal kırıklığı yaşadıklarını belirterek,listelerin noter huzurunda kurayla belirlenmesini istedi.

İŞKUR Genel Müdürlüğü tarafından Malatya Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde çalıştırılmak üzere tahsis ettiği 2 bin kişilik kadronun belirlenme yöntemi  kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Daha önceki seçmelerde noter huzurunda kura ile kişiler belirlenirken, son seçmelerin liste usulü ile yapılmasına CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba tepki gösterdi.Ağbaba, konuyu ayrıca Meclis gündemine taşıdı.

Ağbaba, TYP listelerinin  AKP İlçe teşkilatları tarafından hazırlandığına dair duyumların her ilçeden geldiğini belirterek, iddiaların çok ciddi ve mutlaka incelenmesi gereken nitelikte olduğunu vurguladı. Ağbaba, Hekimhan İlçesinde liste belirlenmesinin ardından konunun savcılığa intikal ettiğini, bundan sonra yapılacak TYP seçmelerinin daha fazla şaibeye yol açmamak için noter huzurunda gerçekleşmesini istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 2013 ve 2014 yılında Malatya’ya 500 kişilik TYP kontenjanı ayrıldığında kontenjanın artırılmasını istediklerini belirterek, “O dönem Bakanlık talepleri dikkate almazken, seçime 2 ay gibi kısa bir süre kala verilen 2 bin kişilik kontenjan, halkın gözünü boyamaya yöneliktir. AKP, kamu kurumlarını seçime alet ediyor” dedi.

Ağbaba’nın konuyla ilgili TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi şu şekilde;

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA 

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Malatya’da Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile Orman İşletme Müdürlüğü işbirliğinde TYP kapsamında düzenlenmesi planlanan ve Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde çalıştırılmak üzere alınacak geçici işçi seçmelerinin noter huzurunda kura yöntemiyle değil de, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü talimatıyla liste usulüyle gerçekleştirilmesi Malatya kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştır. İddialara göre, TYP listesine girmek için işsizlerin AKP İlçe teşkilatlarında mülakata tabi tutuldukları, ilçe teşkilatları tarafından kendilerine yakın olan kişilerin İŞKUR internet kayıtlarının yapıldığı ve hazırlanan listelerin seçme yapılmış gibi Orman işletme Müdürlükleri veya şefliklerine gönderildiği ifade edilmektedir.

24 Mart 2015 tarihinde Hekimhan İlçesi’nde ki seçmelerde de liste usulü ile alım yoluna gidilmiş gibi gösterilerek başvurular alınmıştır. Ancak noter kurasıyla seçmelerin yapılmasını bekleyen yüzlerce kişi yağmur altında bekletilmiş, kura çekilmesini bekleyen kişilere listenin Malatya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nde yapılacağı söylenmiştir. Konuyla ilgili CHP, MHP ve SP İlçe Başkanları tarafından Hekimhan savcılığına suç duyurusunda bulunduğu basında yer almıştır.

Bu çerçeveden hareketle;

1-İŞKUR tarafından daha önce yapılan TYP’ler de noter huzurunda kura çekimiyle personel seçimi yapılırken, Orman İşletme Müdürlüğü alımlarında neden liste usulüne gidilmiştir?

2-TYP seçmeleri ya tamamen noter kurasıyla, ya % 80 noter kurası % 20 liste  usulüyle veya hiç noter olmadan liste usulüyle yapılabilmektedir. Noter huzurunda kura yöntemiyle yapılan seçmelerde bugüne kadar hiçbir sorun yaşanmazken, bu usulden vazgeçilmesinin sebebi nedir?

3-Yaklaşan seçimlerin usul değişikliğindeki etkisi ne kadardır?

4-İlçelerde gerçekleştirilen TYP’ler de AKP İlçe teşkilatlarının aktif rol aldıkları, listelerin AKP’liler tarafından hazırlanarak İŞKUR İl Müdürlüğüne verildiği iddiaları doğru mudur? Eğer böyle bir durum varsa insanları umutlandırarak sanki gerçekten seçme yapılıyor gibi göstermek ne kadar doğrudur?Konuyla ilgili Bakanlığınız tarafından inceleme başlatılması düşünülmekte midir?

5-2013 ve 2014 yıllarında TYP kapsamında Malatya’ya 500’er kişilik kontenjan ayrılmış, konuyu defalarca gündeme getirmemize rağmen kontenjan artırımına gidilmemiştir. 2015 yılı genel seçimlerine 2 ay kala 2 bin kişilik kontenjan verilmesi Bakanlığınız tarafından nasıl değerlendirilmektedir? AKP’nin daha fazla oy almak için bu tür bir yönteme başvurması etik midir? 

6-İlçelere verilen kontenjanlar hangi kriterler dikkate alınarak belirlenmiştir?"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız