SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kuruşun Menfaatini Gözettik"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:02:27
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TSO) Eylül ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Oda yönetim kurulu başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Başbakanın geçtiğimiz hafta sonunda yaptığı ziyaret sırasında kendisine sorunlarla ilgili bir dosya sunulduğunu bildirdi. Erkoç, odanın hizmet binasında bir kredi kuruluşuna yapılan yer tahsisi ile oda inşaatıyla ilgili kullanılan kredi konusundaki iddiaları da yanıtladı.

BAŞBAKANA SUNULAN DOSYA.. 

Meclis Salonu’nda TSO Meclis Başkanı Sami Payza başkanlığında yapılan toplantıda yönetim kurulu başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Malatya ziyaretinde sundukları dosya hakkında bilgi verdi. 

Erkoç, dosyanın ana başlıklarını şu şekilde belirtti: 

“Kuzey Çevreyolunun acilen programa alınması, Hızlı tren projesine Malatya’nın da dahil edilmesi, Yeni bir devlet üniversitesinin açılması, Kayısının stratejik ürün kapsamına alınması, Yapımı biten barajların sulama kanallarının yapılması, Mania planını yeniden düzenlenmesi, Mevcut hastanenin eğitim ve araştırma hastanesine dönüştürülmesi, Gümrük Müdürlüğüne bina yapılması ve Şoför Okulu alanının Malatya’ya kazandırılması.”

BÖLGENİN EN BÜYÜK TSO BİNASI

Erkoç, “Yeni seçimle birlikte komite çalışmalarına başlamış olduk. Şu ana kadar 20 komitenin toplantısı gerçekleşti. 20 komitede çıkan sonuçların bir kısmını ilgili yerlere aktardık. Netice de 30 komitede çıkacak sonuçları ilgili kurum ve kuruluşlara acil bir şekilde göndererek, onunda takipçisi olacağız” dedi.

 Yeni TSO binası hakkında da bilgi veren Erkoç, “Şuanda temizlik işyeri ve tefriş işi kaldı, onu da en kısa zamanda tamamlayıp, önümüzdeki meclis toplantısını belki orada yapabiliriz diye düşünüyoruz. Bölgenin en büyük TSO binasını Malatya’ya kazandırmış olduk” dedi.

SADECE YER TAHSİSİ YAPTIK  

Bazı Meclis Üyelerinin Kredi Garanti Fonu ile ilgili soru önergesini cevaplandıran Erkoç, “Kredi Garanti Fonu TOBB’nin ve bankaların ortak olduğu bir kuruluş. Kredi Garanti Fonu’nun Malatya’ya getirilmesi hususunda TOBB Başkanı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’ndan ricada bulunmuştuk ve yer tahsisi yaparak , bu kuruluş Nisan 2011’de faaliyete geçti. Kendisine has bir yönetim şekli var ve TOBB’nin de buraya ortaklığı var. Kredi ve finansmana ulaşımda sıkıntı çeken üyelerimizin, şartları yerine getirdiği zaman, başvurdukları bir kurum. 2 tane personeli görev yapıyor. TSO binasının 2. katında görev yapmaya devam ediyor. Malatya’da yaklaşık 10 milyon TL kredi kullandırıldı. Kefalet ve teminat  noktasında olan şirketlere bu kurum kefil oluyor. Orada kimse yandaşına, etrafına, kimse dostuna kredi verme konusunda bir çaba ve gayret içerisinde olmamıştır. Kimlerin kredi aldığına da açıp bakmadım. Bir iki arkadaşımız bize sıkıntısını söylemiştir, onlar için de devreye girip söylemişizdir. Kredi Garanti Fonu’nun Malatya TSO ile bir ilgisi yoktur, sadece TSO olarak yer tahsisi yaptık” şeklinde konuştu.

ÇOK MERAK EDİYORLARSA ARAŞTIRIRLAR..  

Yeni TSO binası için bir banka şubesinden kullanılan kredinin daha yüksek oranda faiz oranına rağmen alındığı ve diğer bankalardan teklif alınmadığı ile ilgili iddiayı kapsayan bazı TSO Meclis üyelerinin soru önergesini de cevaplandıran Erkoç şunları söyledi: 

“Ziraat Bankası’nın kredisi ile ilgili olarak, burada geçmiş dönemde yönetimde bulunan arkadaşlarımızda çok iyi bilirler, odanın kredi kullanım noktasında, biz oda inşaatına başlarken, yanlış hatırlamıyorsam 1 milyon 800 bin TL paramız vardı. Neticede bugün 7 milyon TL’ye yakın bir harcama yapılmış. 7 milyon TL yapılan harcama içerisinde de biz meclisten almış olduğumuz yetki doğrultusunda borçlanma ve kredi kullanma yetkisini kullanarak, değişik bankalardan teklif aldık. Aldığımız teklifler sonrasında devlet bankasını tercih ederek, aldığımız tekliflerin de aşağısında krediyi aldık. Bir yıl ödemesiz 36 ay vadeli bir kredi aldık. Kredinin de geri ödemesi başlamadı. Bu konuda da alnımız açık, yüreğimiz açık, hiçbir şekilde bir bankadan çıkar elde etmek için kredi talebinde bulunmadık.  Ben şuna inanıyorum ki, bütün meclis üyelerimiz olduğu gibi bende dahil burada odanın kuruşun dahi hesabı yapılır, odanın kuruşunun bile menfaati gözetilir. Burada hiç kimsenin bir şüphesi ve endişesi olmasın.  Bizim burada meclis olarak, yönetim olarak yaptığımız hizmet fahri hizmet. Kimse, kimseye burada birilerine peşkeş çekecek konumda da değil, odanın menfaati gözetilerek bu kredi kullanılmıştır. O günkü dönem faizleri içerisinde arkadaşlar çok merak ediyorlarsa, bir araştırırlar. Tekliflerde bizde, bakarlar. Hakikaten o teklifler doğrultusunda nasıl bir değerlendirme yapılmış ve oda menfaati nasıl gözetilmişse öyle kredi alınmıştır.”

ELEŞTİRİYE AÇIĞIZ AMA..

Erkoç, “Ben bir şeyi hatırlatmakta yarar görüyorum; eleştiriye açığız, sonuna kadar eleştiriye varız. Ama lüzumsuz şeylerle bu meclisin vaktini kimsenin de almaya hakkı yoktur. Başta ben olmak üzere herkes bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmek ve meclisi daha verimli çalışma noktasına götürmek için bir gayret ve çaba içerisinde olması gerekir”  dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız