SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kuşatma Altında!

A- A+ PAYLAŞ

Wikileaks'e bağış toplama darbesi de geldi... Çevrimiçi ödeme sistemi sunan PayPal şirketi, WikiLeaks'in hesabını kapatarak sitenin bağış toplama faaliyetlerini sekteye uğrattı. Geçen hafta gizli Amerikan belgelerini yayınlayan WikiLeaks’i, birlikte çalıştığı şirketler teker teker terk ediyor. Sitenin kurucusu Assange’ın da bu hafta tutuklanması bekleniyor

ABD’nin gizli diplomatik yazışmalarını yayınlayarak dünyanın gündemini değiştiren WikiLeaks sitesi ve sitenin kurucusu Julian Assange, bir haftadır tutuklama kararı, teknik engeller ve açık tehditlere hedef oluyor.
WikiLeaks, geçen pazar günü belgeleri yayınlamasının ardından defalarca korsan saldırısına uğramış ve İsveç’teki servis sunucusundan, ABD merkezli Amazon’a ait sunuculara geçmek zorunda kalmıştı. Ancak Amazon da, iddiaya göre Amerikan yönetiminin baskısıyla WikiLeaks’e hizmet sağlamayı bırakmıştı. Bunun üzerine Fransız internet şirketi OVH’den faydalanmaya başlayan WikiLeaks’e karşı bu kez de Fransa yönetiminin hedefi haline geldi. Fransa Sanayi Bakanı Eric Besson, ülkedeki internet düzenlemesiyle ilgili kurumdan, WikiLeaks’in engellenmesi için gerekli girişimi başlatması talebinde bulundu. WikiLeaks’in, “diplomatların hayatını tehlikeye attığı ve diplomatik ilişkilerin gizliliğini ihlal ettiği” görüşünü savunan Bakan Besson, bu ihlallerden dolayı, Fransa’daki evsahibi sunucunun, WikiLeaks’e hizmet vermesinin “kabul edilemeyeceğini” söyledi.

Dün de, internet üzerinden para ödeme servisi PayPal, WikiLeaks internet sitesinin bağış toplarken kullandığı hesabını kapattı. Merkezi ABD’de bulunan PayPal, WikiLeaks’in hesabını, “hizmet politikalarını ihlal ettiği” gerekçesiyle kapattığını bildirdi. WikiLeaks’in Twitter’daki sayfasındaki açıklamada ise, “PayPal, ABD hükümetinin baskısı üzerine WikiLeaks’i yasakladı” denildi. Julian Assange, tüm bunların yanı sıra, ölüm tehditleri de aldığını açıkladı. İngiliz Guardian gazetesinin internet sitesinde okurların sorularını yanıtlayan Assange, aldığı tehditler yüzünden güvenlik önlemlerini artırdığını söyledi. Assange, Kanada Başbakanı Stephen Harper’ın eski danışmanı Tom Flanagan’ın kendisine suikats düzenlenmesi için çağrıda bulunduğunu da hatırlatarak, Flanagan’ın bu yüzden yargılanması gerektiğini belirtti.

Bu arada, “Sınır Tanımayan Gazeteciler” örgütü, WikiLeaks’e yapılan baskıları kınadı. Örgütün açıklamasında, “WikiLeaks’e yapılan engelleme, siber saldırı ve siyasi baskıları kınıyoruz” denildi. Örgüt, bu olayda ABD ve Fransa gibi ülkelerin sansür konusunda Çin’le aynı politikaları uyguladığını belirtti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız