SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kutan'ı Duygulandıran Ziyaret..

A- A+ PAYLAŞ

SP Genel Başkan Vekili Recai Kutan, Malatya'da kendisini hayli duygulandıran bir ziyarette bulundu.. Bu ziyaret, 64 yıl önce sıralarında eğitim- öğretim gördüğü "Gazi İlk Mektebi"ne, bugünkü adıyla Gazi İlköğretim Okulu'na idi.. Elinde çiçek buketiyle gelen Kutan'ı okulda, müdire Gülten Turfanda karşıladı.. Kutan'ın babası, 1933'de açılan "Gazi Mektebi"nin, ilk "Başöğretmeni" yani müdürüydü..

KUTAN VE GAZİ İLKÖĞRETİM OKULU..
Memleketi Malatya'da ziyaretlerini sürdüren SP Genel Başkanı Vekili Recai Kutan, eğitim gördüğü Malatya merkezdeki Gazi İlköğretim Okulu'nu ziyaret etti.

Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın annesi Hafize Özal'ın öğretmenlik yaptığı ve eski bakanlardan Yusuf Özal, Metin Emiroğlu, Hasan Celal Güzel ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı Safter Necioğlu'nun mezun olduğu Gazi İlköğretim Okulu'nda 64 yıl önce, 1941'de mezun olduğunu söyleyen Recai Kutan, babası İsmail Kutan'ın Gazi İlköğretim Okulu'nda 20 yıldan fazla müdürlük yaptığını belirtti.

Gazi İlköğretim Okulu Müdiresi Gülten Turfanda, okul kayıtlarındaki Recai Kutan'ın babası İsmail Kutan'ın fotoğrafını gösterince, Recai Kutan duygulandı. Turfanda, Recai Kutan’ın ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, geçmiş yıllarda Gazi İlköğretim okulunda yönetici olarak görev yapmış ve önemli hizmetler sunmuş kişiler için şeref köşesi oluşturmayı düşündüklerini söyledi.

"SON DERECE MUTLUYUM.."
Eğitim gördüğü sınıfta aynı sıraya oturan Recai Kutan, duygularını anlatırken, o zamandan bu yana Türkiye'de eğitim sisteminde çok şeylerin değiştiğini ve geliştiğini belirterek, "Ancak, o dönemde öğretmenlerin maddi durumları da iyiydi, saygınlıkları da vardı. Bu okulun uzun yıllar müdürlüğünü yapan babam, caddede yürürken, herkes ayağa kalkarmış" diye konuştu.

Kutan sırada oturduğu esnada basın mensuplarının ‘Neler hissediyorsunuz?’ şeklindeki sorusuna da “ Tabi o zamandan bu zamana çok şey değişmiş. Dünyada ve Türkiye’de eğitimde büyük gelişmeler yaşandı. Eğitimde artık teknolojik imkanlar çok kullanılıyor. Şimdi ilköğretim çağındaki çocuklar birçok bilgiyi okul öncesinde öğrenebiliyorlar, o yıllarda bizim böyle bir imkanımız yoktu. Fakat yıllar sonra, eğitime başladığım bu sınıfta olmaktan son derece mutluyum” dedi.

Kutan ayrıca, o yıllarda öğretmenin toplum içindeki yerinin de daha farklı olduğunu ifade ederek “Öğretmenlere, Hz. Ali’nin 'bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum' gözüyle bakılıyordu. Şimdi ise başta ekonomik ve sosyal konular olmak üzere birçok sıkıntı yaşıyorlar. Öğretmenlerimizin bu temel sıkıntılarının bir an önce giderilmesi lazım” dedi.

NÖBET DEFTERİNİ YAZDI..
Recai Kutan okuldan ayrılmadan önce ise okulun Günlük Nöbet Defterini imzalayarak şu ifadeleri yazdı:

“ 64 yıl aradan sonra ilk olarak eğitime başladığım bu sınıfta bulunmaktan, rahmetli babamın 20 yıldan fazla başöğretmenlik yaptığı Gazi İlköğretim Okulunu ziyaret etmekten, okulumu pırıl pırıl ve gelişmiş olarak görmekten büyük mutluluk duydum.”

Kutan'ın, Gazi İlköğretim Okulu'nu ziyaretinden haberdar olan Milli Eğitim Müdür Vekili de daha sonra okula geldi ve Kutan'a eşlik etti.

GAZİ İLKÖĞRETİM OKULU VE İSMAİL KUTAN..
Gazi İlköğretim Okulu'nun bulunduğu bina, Cumhuriyetin 10. yıldönümü nedeniyle 1933'de hizmete girmiş.

Recai Kutan'ın babası İsmail Kutan, o dönemde İzzetiye İlk Mektebi Başöğretmeni (müdürü) imiş. Cumhuriyet'in 10. yıldönümü dolayısıyla açılan okula, "Gazi İlk Mektebi" adı verilirken, "İzzetiye İlk Mektebi" yönetici, öğretmen ve öğrencileriyle buraya nakledilmiş.

Bugün dahi Malatya'daki yaşlıların, "çok saygın biriydi" diye bahsettikleri İsmail Kutan, emekli olana dek Gazi İlk Mektebi müdürlüğü görevinde bulunmuş.

Gazi İlk Mektebi de daha sonra Gazi İlkokulu, en son olarak da Gazi İlköğretim Okulu olarak faaliyetini sürdürüyor.

FOTOĞRAFLAR:

* ÜSSTTEKİ FOTOĞRAF: Kutan, Gazi İlköğretim Okulu ziyaretine elinde bir buket çiçekle geldi ve kendisini kapıda karşılayan Okul Müdiresi Gülten Turfanda'ya verdi. (Foto: Yaşar KARAASLAN)

* ÜSTTEN 2. FOTOĞRAF: Recai Kutan, 64 yıl önce okuduğu sınıfa giderek, müdire Gülten Turfanda ile birlikte sırada oturdu. Sol arkada SP İl Başkanı Özhüsrev, sağ arkada Milli Eğitim Müdür Vekili Bulut.

* ÜSTTEN 3. FOTOĞRAF: Okul Müdiresi Turfanda, Kutan'a, okulun ilk "başöğretmeni (müdürü)" babası İsmail Kutan'la ilgili kayıtları gösterdi.

* ALTTAKİ: Kutan, 64 yıl önce mezun olduğu okulun önünde bir de hatıra fotoğrafı çektirdi. (Foto: Nihat ABACI)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız