SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kutsal Görev Üstlenirler"

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:24:52
A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Sağlık Müdürü Doktor Nail Umay,”Ebe, doğacak olan bebeği görebilmek coşkusuyla çok kutsal bir görev üstlenir” dedi. İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener de (fotoğrafta) yaptığı açıklamada, "Böylesine kutsal, özverili tüm zorluklarına rağmen fedakârlıklar içerisinde görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye çalışan ebeler, sağlık sistemimizin vazgeçilmez unsurlarından biridir."dedi.

21-28 Nisan Dünya Ebeler Haftası nedeniyle yazılı açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Nail Umay, “Ebelik, gebelik döneminde gebeliğin teşhisi, gözetimi ve normal doğum yaptırmakla görevli kişilerin oluşturduğu bir meslektir. Ebeler gebe kadını tespit eder, izler ve tüm kontrollerini yapar. Doğumla ilgili gerekli olan kararları doğru ve zamanında vererek doğacak olan bebeği görebilmek coşkusuyla çok kutsal bir görev üstlenir. Tarihin çok eski dönemlerinden beridir uygulanan ilk tıbbi mesleklerdendir. Sağlığın temeli, gebelik ve doğumla atılır ve sağlıklı aileler geleceğin anahtarıdır. Tüm dünyada aile sağlığını korumak ve yükseltmek için çalışan ebelik mesleği, yüklendiği bu önemli misyon ile toplum için vazgeçilmez meslekler arasında yer alır. Bundan dolayı çok kutsal bir görevdir” ifadelerini kullandı.

“Ebelik mesleği ülkemizde, Sağlık Bakanlığımıza göre; ana-çocuk sağlığı hizmetleri veren, normal doğumları yaptıran, 0-6 yaş çocuklarda beslenme eğitimleri veren, aşıları yapan aile planlaması, kişisel temizlik kuralları, ilk yardım, bulaşıcı hastalıklar, sosyal hastalıklardan korunma, aileye, topluma, sağlık eğitimi veren, doğum ölüm istatistik verilerini toplayan, değerlendiren, kamu kuruluşlarıyla işbirliğini sağlayan insani ve ahlaki davranışları ile örnek bir insan modeli taşıyandır” diyen Umay, ebelik mesleğine dikkat çekmek için dünyada ve ülkemizde 21-28 Nisan tarihleri arası Ebeler Haftası, 5 Mayıs tarihi ise dünya Ebeler Günü olarak kutlandığını kaydetti.

Doktor Şener'in Mesajı

Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener'in yayınladığı mesaj şöyle; 

"Dünya Sağlık Örgütü Ebeyi; gebelik sırasında, doğumda ve doğumdan sonra gerekli bakım ve danışmanlığı sağlamak, normal doğumları kendi sorumluluğunda yaptırmak, yeni doğanın bakımını ve aile planlaması danışmanlığını yapmak üzere eğitilmiş kişi olarak tanımlamıştır. Bu nedenle Ebelik mesleğinin önemine dikkat çekmek için dünyada ve ülkemizde her yıl 21-28 Nisan tarihleri arası “Ebelik Haftası” olarak kutlanmaktadır. 

Ebeler sağlık alanında yurdumuzun her köşesinde oldukça önemli bir görev ifa etmektedirler. Ana-Çocuk Sağlığı hizmetleriyle birlikte, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemde anneye ve bebeklere bakım hizmetleri veren ebeler, koruyucu önlemler anne ve bebekte anormal durumların saptanması tıbbi önlemlerin sağlanması ve tıbbi yardımın olmadığı durumlarda ilk yardım ve acil önlemlerin alınması gibi hizmetler verirler. Ayrıca Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Hekimliği Merkezlerinde gebe, bebek, loğusa izlemleri Aile Planlaması hizmetleri, aşılama hizmetleri, vatandaşlarımıza yönelik sağlık konularındaki eğitim hizmetleri ebeler tarafından yürütülmektedir. Ebelerin ev ziyaretlerindeki tespit ve gözlemleri uygulanacak sağlık çalışmalarına ışık tutmaktadır. Yani hane halkını tanıyan ve o bölge hakkında fikir sahibi olan ebeler birçok sağlık çalışmasında kilit nokta olarak yer almaktadır. 

Böylesine kutsal, özverili tüm zorluklarına rağmen fedakârlıklar içerisinde görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye çalışan ebeler, sağlık sistemimizin vazgeçilmez unsurlarından biridir. İlimizde de Ana-Çocuk Sağlığı ile ilgili olarak yürütülen tüm proje ve programlar özellikle ebelerimizin özverili çalışmaları ile gerçekleşmektedir. Bu kutsal görevi yerine getiren bütün ebelerimizin, ebeler haftasını en içten dileklerimle kutlar, başarılı ve sağlıklı günler dilerim. "

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız