SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kuyumcudan mı Alındı Bunlar?!

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:07:29
Kuyumcudan mı Alındı Bunlar?!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi, çevre düzenlemeleri kapsamında şehrin değişik bölgelerine dikeceği fidanlar için geçtiğimiz aylarda düzenlediği ihale ile satın aldığı fidanlara ‘astronomik’ nitelikte ödeme yaptı. Belediye’nin, 2011 yılının Aralık ayında düzenlediği ihale sonucunda bir inşaat şirketinden aldığı toplam 2200 adet ağaç için KDV dahil 1.753.48,00 TL ödediği öğrenildi.

1 fidan = 1 aylık asgari ücret + 200 TL

Malatya Belediyesi’ne bağlı şirketlerin, çalışanlarına maaş ödemekte zorlandığı bir dönemde, Belediye yönetiminin, tek bir ağaç için net 601 TL olan asgari ücretten daha fazla bir rakam olan 800 TL ödemesi, kamu kaynaklarına karşı sorumsuzluk olarak nitelendirilirken, ihaleyle ilgili de kafalarda soru işaretleri yaratıyor. Malatya Belediyesi’nin 2200 fidan için ödediği 1.753.48,00 TL ile yaklaşık 3 bin kişiye 601 TL’den birer aylık maaş ödenebiliyor.

Aynı fidanlar Türkiye’de de yetiştiriliyor ama…

‘Boylu Fidan Alımı’ ihalesi ile satın alınan dış budak, hatmi, at kestanesi, erguvan, zakkum oya ağacı ve Japon Kurtbağrı fidanlarının Türkiye’de de yetiştirildiği belirtiliyor.

Görüşlerine başvurduğumuz ziraat mühendisleri ve botanikçiler Malatya Belediyesi’nin satın aldığı fidanların Türkiye’nin birçok şehrindeki fidan üretim merkezlerinde üretildiğine dikkat çekerek ‘Bir fidana 1 işçinin 1 aylık ücreti ödenerek fidan satın alınması anlaşılır bir durum değil. Bu fidanlar Türkiye’de aynı kalitede üretiliyor ve 40 TL ile maksimum 250 TL arasındaki fiyat aralıkları ile satılıyor. Kaldı ki fidanlar ithal olsa da, ithal fidanlar için bile 800 TL çok yüksek bir fiyat’ şeklinde konuştular.

Fidan Üreticileri: Bu fidanları 30 TL – 250 TL fiyat aralığında satıyoruz

Botanikçi ve ziraat mühendislerinin Malatya Belediyesi’nin satın aldığı fidanların fiyatı konusunda verdiği bilgileri İstanbul, Bursa, Adana ve Malatya’daki fidan üreticileri de doğruluyor. Fidan üreticileri, ithal fidanlar ile Türkiye’de yetiştirilen fidanlar arasında nitelik, dayanıklılık, estetik, yaşam süresi, iklimsel özellikleri ve gelişim bakımından fark olmadığına dikkat çekerek bir fidana bir işçinin 1 aylık emeğinin ödenmesini ‘Uçuk Fiyat’ olarak niteledi.

İhale kapsamında satın alınan fidanların Türkiye’deki satış fiyatlarının 30 ila 250 lira arasında fiyat aralığında satıldığını, toplu alımlarda ise önemli indirimler yapıldığını belirten fidan üreticileri ‘Belediyenin ithal fidan alma kararı olabilir. Ama ithal fidanlar da Türkiye’de bu kadar yüksek fiyata satılmıyor. İthal fidanlardaki fark % 10’dur en fazla % 20’dir’ şeklinde görüş açıkladı.

‘Zakkum, Hatmi, At kestanesi Malatya’da Yaşamaz’

Fidanlarla ilgili yaptığımız araştırmalar kapsamında görüşlerine başvurduğumuz fidan üreticileri ve botanikçiler, Hatmi, Zakkum ve Oya ağacının ağırlıklı olarak ılıman ve tropikal iklimlerde yetiştiğini belirterek, bu ağaç türlerinin Malatya’da yetişmeyeceği yönünde görüş belirttiler.

İhale sonucu KİK’de yayınlanmadı

Bu arada Fidan alım ihalesine ilişkin ilk ilan ve daha sonra düzeltme ilanı Kamu İhale Kurumu (KİK) sitesinde yayınlanmasına karşın, ihale sonuç bilgilerinin yayınlanmaması da dikkat çekti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız