SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kuzey Çevre Yolu Raporu

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Genel Meclisi toplantısında Kuzey Çevreyolu ile ilgili hazırlanan rapor okundu ve bu yolun biran önce açılması için temenni kararı alındı.

İl Özel İdaresi Salonu'nda Naci Şavata başkanlığında düzenlenen İl Genel Meclisi toplantısında gündem gereği, açılması planlanan Kuzey Çevreyolu raporu okundu.

Raporla ilgili görüşlerini dile getiren İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata, Malatya'nın gelişmesinin sağlıklı olması için çevre düzeni planının da hazırlandığını hatırlatarak,"Sağlıklı gelişme çevre düzeni planı ile sağlanır" ifadelerini kullandı.

Kuzey mi Güney mi çevre yolu açılmasıyla ilgili tartışmalar olduğunu hatırlatan Naci Şavata, "Güney Çevre Yolu'nda Kentsel Dönüşüm Projesi uygulanacak. Kentsel Dönüşüm Projesi hayata geçirilince zaten burada geniş yollar açılacak, imarlı yollar olacak" diyerek, kuzey çevre yolunun trafiğin rahatlaması için daha iyi olacağı yönünden görüşlerin daha ağırlıklı olarak dillendirildiğini vurguladı.

İl Genel Meclisi ilgili komisyonu tarafından hazırlanan Kuzey Çevre Yolu raporunda özetle şöyle açıklandı:

"İlimizin en önemli sorunlarından biri olan trafik sorununa önemli ve kalıcı çözüm bulmak için kuzey çevre yolunun acilen açılması gerekmektedir. Bu nedenle belediye sınırlan dışında kalan, köy sınırları içerisindeki alanların imar planı yapılarak hemen arkasından İmar Yasasının 18. nci maddesi gereği şuyu yaptırılıp Karayolları Genel Müdürlüğü ile görüşülerek ağaç bedellerinin Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ödenmesi için girişimlerde bulunarak ilimizin acil ihtiyacı olan kuzey çevre yolunun bu dönem içerisinde açılması belirtilmiştir.

Kuzey çevre yolu etüt ve proje mühendislik işi 2001 yılında ihale edilmiş olup çalışmaları 2002 yılında başlamıştır. Onaylı 1/25000 ölçekli kılavuz plan araziye gidilerek incelenmiş ve yerleşim yerleri özellikle tarım arazileri ve diğer kuruluşlarca olan projelerle koordineli olarak revize kılavuz plan hazırlanmıştır. Revize kılavuz plandaki güzergahın zemin elverişlilik etüdü 8. Bölge Müdürlüğünce emanet olarak hazırlanmıştır.

Malatya Kuzey Çevre Yolu Kahramanmaraş Elazığ istikameti 48,8 kilometre Kayseri Kuzey Çevre Yolu bağlantısı 8,8 kilometre uzunluğunda olmak üzere toplam proje uzunluğu 53,6 kilometredir.

Kuzey Çevre Yolu başlangıcı Malatya-Gölbaşı yolu Darende ayrımı kavşağıdır. Kavşaktan itibaren kuzey istikametine yönelen güzergah, Kuyulu Köyünün 1 kilometre batısında, Kuşdoğan köyünün 2 kilometre kuzey batısından geçerek doğu istikametine yönelmektedir. Malatya yerleşimini kuşaklayarak geçen güzergah Pütürge ayrım kavşağında mevcut Malatya-Elazığ yoluna bağlanmaktadır. Bağlantı yolu ise Darende Malatya yolu Akçadağ ayrımından başlamakta doğu istikametinde ilerleyerek kuzey çevre yoluna bağlanmaktadır.

Bölünmüş yol olarak tasarlanan proje yüksek yol standartlarına sahiptir. Güzergah Malatya Havaalanı yolu Özal köyü civarında kesmektedir. Devamında Malatya-Sivas yolunu kesen güzergah Şahnahan Belediyesi, Hanımın Çiftliği Belediyesi, Hatunsuyu Belediyesi, Battalgazi ve Bulgurlu istikametinde devam ederek Pütürge yolu ayrımında sona ermektedir. Bu güzergah üzerinde 21 adet köprü 14 adet farklı seviyede Köprülü kavşak 28 adet alt ve üst geçit bulunmaktadır.

Toplam yol uzunluğu 53.600 kilometredir. Yol genişliği köprüler ve kavşaklar dikkate alındığında yaklaşık 70 metre olacağı düşünülmektedir.

Komisyonumuzun inceleme ve araştırma sonucunda, Malatya Valiliğinin Kuzey Çevreyolu ile alakalı bir komisyon kurulduğunu ve bu komisyonun yol güzergahındaki belediye sınırlarında kalan miktarı hazine arazisini mera ve köy sınırlarını içerisine alan arazinin tespit edilmesi için yoğun bir çalışmanın olduğu tespit edilmiştir. Belde Belediye sınırlan içerisinde olan kısmın Malatya Belediyesine devrinin yapılarak 18 le halledilmesini, mera ve köy alanlarının da toplulaştırılması için gerekli arazilerin tespiti yapılarak Tarım Bakanlığında toplulaştırma karar izninin alınarak Karayollarına devrinin yapılmasının maliyeti düşüreceği kanaatine varılmıştır. Bu komisyonun çalışması ve bir an evvel sonuçlandırılması için görevli komisyon üyelerine araç gereç malzeme tahsisinin ilgili makamlarca temin edilmesinin uygun olacağı mütalaa edilmiştir."

İl Genel Meclisi toplantısında ayrıca, Yeşilyurt ilçesi Yazlak ve Görgü köyleri arasındaki taş ocaklarının çevreye zarar verdiği, şehir girişinde iyi bir görüntü oluşturmadığı iddialarına ilişkin verilen dilekçe gereği, bu taş ocakları hakkında çevre ve imar komisyonunun inceleme yapıp rapor hazırlamasına karar verildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız