SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kuzey Güney' Eleştirisi...

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:26:30
'Kuzey Güney' Eleştirisi...
A- A+ PAYLAŞ

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Kuzey Çevreyolu yapımı konusunda ısrar etmesini eleştirdi.

Ağbaba, Bakan Yıldırım’a, “Belediye Başkanı, bilim adamları, çevre uzmanları, şehir plancıları, tarım uzmanları Kuzey Çevre Yoluna karşı çıkmakta, Güney Çevre Yolunu savunmaktadırlar. 6 yıldan bu yana Kuzey Çevre yolunda 1 metre ilerleme olmamıştır.Yanlıştan dönülmesi kamu yararınadır. Henüz işin başındayken Kuzey Çevre Yolu yerine Güney Çevre Yoluna geçmeyi düşünüyor musunuz?” diye sordu. 

Ağbaba, Kuzey Çevreyolu konusunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından cevaplanması istemiyle bir soru önergesi verdi. Ağbaba, önergesinde şöyle dedi:,

“Şehir trafiğini aksatmamak amacıyla yerleşim yerlerinin dışından geçirilen çevreyolları pek çok şehirde yapılmasına rağmen Malatya ilinde hala yapılmamıştır. Malatya için STK’ların, vatandaşların, siyasi partilerin karşı gelmelerine rağmen Kuzey Çevre Yolu yapılacağı ilan edilmiş, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 1997 yılında başlatılan ve 2001 yılında ihalesi yapılan Kuzey Çevre yolu projesinde yola henüz başlanmamıştır.

Kuzey Çevre Yolunun toplam uzunluğu 54 km. olup Malatya-Kayseri ayırımından başlayarak Vagon Onarım Fabrikası, Malatya-Sivas yolu, Battalgazi ilçesi ve Bulgurlu köyü üzerinden Pütürge yol ayırımından Malatya-Elazığ yoluna bağlanan bağlantı yoludur. Bu güzergah üzerinde 31 adet köprü, 14 adet farklı seviyede köprülü kavşak, 28 adet alt ve üst geçit bulunmaktadır. Kuzey çevre yolunun yapım maliyeti 2008 yılı birim fiyatları ile bağlantı yolları dahil yaklaşık 380 milyon TL dir. Malatya ovasının verimli topraklarının zarar göreceği Kuzey Çevre Yolunun kamulaştırma bedelinin 100 milyon TL olacağı tahmin edilmektedir. Kamulaştırılacak alan 2.5 milyon m2'dir. Güney çevre yolu ise yani 35 km olup, kuzey çevre yoluna göre 19 km daha kısadır. Tarımsal araziye elverişli toprak yapısı hemen hemen hiç bulunmamakta olup kara yolu yapısına uygun sağlam zemini vardır. Kamulaştırma bedeli minimum düzeydedir.”

Ağbaba önergesinde, şu sorular yöneltti:

“Malatya Belediye Başkanı 4 Şubat 2010 tarihinde yaptığı açıklamada yeşilin korunması için Güney Çevreyolu’na taraf olduğunu fakat bakanlığın Kuzey Çevreyolu’nda karar kıldığını belirtmiştir. Belediye Başkanı daha sonra ise Kuzey çevre yolunda yapılan çalışmaların kamulaştırma yapılmadan mümkün olamayacağını, 18.madde ve toplulaştırma suretiyle kamulaştırma bedeli ödenmeden yolun açılması hukuksal engeller oluşturduğunu açıklamıştır. Şehrin Belediye Başkanı’nın bile karşı çıkmasına rağmen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Malatya’da neden Kuzey Çevre yolunda ısrar etmektedir?

Kuzey Çevre Yolunun açılmasıyla yaklaşık 30 bin dekar tarım arazisi kontrolsüz bir şekilde yapılaşmaya açılacaktır. Tarım alanlarının iskana açılmaması ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çalışmalarının olduğunu bilinmektedir. Kuzey Çevreyolu kararı verilirken Gıda ,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile istişarede bulunulmuş mudur? Bulunulmamış ise böyle önemli bir kararın sadece Bakanlığınız tarafından alınması ne kadar sağlıklıdır?

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Enstitüsü Eski Müdürü rahmetli Ahmet Mete Işıkara 2010 yılında Malatya’da ki Kuzey Çevreyolu’yla ilgili “Göz göre göre deprem riski kuzeyde iken, herhalde burası illa olacak diyemezler’’ şeklinde açıklamalarda bulunmuştur. Ayrıca İnönü Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, şehrin kuzeyinin çürük olduğunu ve yerleşim alanlarının batı ve güneye kaydırılması gerektiğini belirtmişlerdir. Bilim adamları, çevre uzmanları, şehir plancıları, tarım uzmanları bugüne kadar ısrarla Kuzey Çevre Yoluna karşı çıkmakta, Güney Çevre Yolunu savunmaktadırlar. Bilim insanlarının Malatya açısından büyük kayıplar yaratacağını belirttikleri Kuzey Çevreyolu konusunda tarafınıza ulaşan olumsuz raporlar mevcut mudur? Milyonlarca liraya mal olacak çevreyoluyla ilgili konunun uzmanlarından gelen görüşler nedir?

Karayolları Elazığ Bölge Müdürlüğü tarafından kamulaştırma yapılmadığı için 6 yıldan bu yana Kuzey Çevre yolunda 1 metre ilerleme olmamıştır.Yanlıştan dönülmesi kamu yararınadır. Henüz işin başındayken Kuzey Çevre Yolu yerine Güney Çevre Yoluna geçmeyi düşünüyor musunuz?”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız