SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kuzey İptal Edilsin!"

A- A+ PAYLAŞ
 
Malatya’nın tarım arazilerinden geçirilmesi planlanan Kuzey Çevreyolu için bir olumsuz görüş de TEMA’dan geldi. Bu projenin, Malatya’nın tarımına geri dönüşü olmayacak şekilde zarar vereceğini belirten TEMA, net konuştu:
 
‘KUZEY ÇEVREYOLU İPTAL EDİLSİN’
Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), Kuzey Çevreyolu’nun Malatya’nın tarım arazilerine geri dönüşü olmayacak şekilde zarar vereceğini belirtti.
 
‘TARIM ARAZİLERİ BU PROJEYE FEDA EDİLEMEZ’
TMMOB’ne bağlı Jeoloji, Ziraat, İnşaat ve Mimarlar Odası’nın yanı sıra Türkiye’deki çeşitli üniversitelerin ilgili bölümlerinin uzman kadrolarından sonra TEMA Vakfı da Kuzey Çevreyolu’nun Malatya’nın tarım arazilerine geri dönüşü olmayacak şekilde zarar vereceğini belirterek projeden vazgeçilmesini istedi.
 
İl Özel İdaresi ile Malatya Belediyesi tarafından ortaklaşa hazırlanan 1/25.000 Ölçekli Malatya İl Çevre Düzeni Planı kapsamında 2011 yılında İl Özel İdaresi’nin görüşlerine başvurduğu TEMA Vakfı, bu yönde yaptığı araştırma sonucunda hazırladığı raporda Kuzey Çevreyolu’na ilişkin olumsuz görüş bildirdi. 
 
BİLİMİN SESİNİ DİNLEYEN YOK
Dönemin TEMA Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Doğan imzasıyla İl Özel İdaresi’ne gönderilen raporda, şu ifadeler yer aldı: ‘Malatya İl Çevre Düzeni Planı hazırlık çalışmaları kapsamında yapılan Plan Araştırma Raporu’nun TEMA Vakfı tarafından tetkik edilmiş olup, Raporun 6.1.1.1. Karayolu Kapasitesi ve Hacmi Bölümünde yer verilen, Malatya İli Kuzey Çevre Yolunun güzergahı kentin kuzeyindeki verimli tarım alanlarından geçtiği için, bu alanlar geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görecektir. Malatya İli, toprak yapısı, iklim özellikleri ve sulanan arazileri itibariyle Türkiye’nin tarım potansiyeli en yüksek illerinden biriyken, sürdürülebilir yaşam açısından korunması son derece önemli verimli tarım topraklarının böylesi bir projeye feda edilmesi kesinlikle kabul edilemez.
 
İlin kuzeyinde planlanan Çevre Yolunun, bölgenin verimli tarımlı alanlarını geri dönüşü olmayacak bir şekilde tahrip edeceği, tarım alanları üzerinde artan bir yapılaşma baskısı yaratacağı gerekçeleri ile iptalini talep etmekteyiz.’
 
TEMA’nın yanı sıra bütün bilim çevrelerinin ve uzmanların Kuzey Çevreyolu’na ilişkin uyarıları ve çekinceleri bu kadar net iken, yöneticiler bilimin bu uyarısını göz ardı etmeye devam ediyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız