SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Ladin'i Bile Bile Kaçırdık''

A- A+ PAYLAŞ

ABD ordusu Aralık 2001'de Ladin'i yakalayabileceğini ama operasyonu iptal ettiğini bildirdi.

ABD Senatosunda hazırlanan bir rapora göre dönemin savunma bakanı Donald Rumsfeld ve komutanlar, kritik bir karar alarak, Ladin'e karşı kitlesel askeri birliklerin kullanılmamasını tercih etti. Rapora göre Bin Ladin'in, vurulmaya en açık olduğu Aralık 2001'de öldürülememesi veya ele geçirilememesi, teröristin o dönemde kaçmayı başarması, "bugün Afganistan'da direnişin yeniden canlanmasına, tehlikenin Pakistan topraklarına da sıçrama tehlikesi yaratmasına" temel oluşturdu.

BUSH ELİNDEN KAÇIRDI
Senato Dış İlişkiler Komitesi başkanı Senatör John Kerry'nin isteğiyle, komitenin Demokrat Partili çoğunluk üyelerince hazırlanan raporda, Başkan Barack Obama'nın Afganistan'da asker sayısının artırılması politikasına hala karşı çıkıldığına dikkat çekildi.

2004 başkanlık seçiminde George W. Bush'un rakibi olan senatör Kerry, Bush yönetiminin Bin Ladin'i elinden kaçırdığını sık sık dile getiriyordu.

Raporda özetle şu görüşlere yer verildi:
"El Kaide liderinin 7 yıl önce cepheden bertaraf edilmesi tüm dünyadaki aşırıcılık tehdidini ortadan kaldırmaya yetmeyecekti. Ancak Bin Ladin'in Pakistan'a kaçmasına yol açacak yanlış kararlar verilmesi, Bin Ladin'in parasal kaynakları ve tüm dünyadaki fanatiklerin ilgisini çeken sembolik bir kişi haline gelmesine yol açtı. İşin bitirilememesi kaçırılmış bir fırsattır ve Afganistan'daki çatışmanın gidişatını, uluslararası terörizmin geleceğini değiştirmiştir."

Rapora göre, Bin Ladin'in Aralık 2001'de Tora Bora dağlık kesiminde saklandığı, bugün için artık tartışmasız bir gerçek. "ABD güçlerinin bu dönemde bölgeye en az birkaç bin kişilik bir askeri güçle ani bir baskın yapmaları gerekirdi" denilen raporda, "Var olan yayınlar, henüz kamuoyuna açılmamış hükümet belgeleri ve dönemi yaşayan yetkililerin anlattıklarına göre, Bin Ladin o dönemde avucumuzun içindeydi" ifadelerine yer verildi. Rapora göre ABD güçleri böyle bir operasyon yerine, hava bombardımanı ve Afgan milis güçlerinin takviyesindeki 100'ün altında Amerikan komandosuyla operasyon düzenledi ve Amerikan askeri gücünün büyük kısmı, keskin nişancı ekipleri ve ordunun en mobil güçleri devre dışı tutuldu.

HALA AYNI YERDE
Rapora göre Amerikalı askeri yetkililerin yanlış operasyon tercihleri sonucu Bin Ladin 16 Aralık 2001'de veya o günlerde, korumalarıyla birlikte rahatlıkla Tora Bora'yı terk etti ve Pakistan'ın denetim dışı aşiret bölgesine geçti. Raporda, Bin Ladin'in hala bu bölgede üslendiğinin sanıldığı kaydedildi.

Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, kitlesel Amerikan güçlerini devreye sokmanın ters etkisinin olabileceği görüşünü dile getirmişti. Başka bazı görüşlere göre de Bin Ladin'in nerede olduğu bilinmeden böyle kitlesel bir güç seferber edilemezdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız