SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Lafoloji Değil Bilim Üretmeli"

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:43:17
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi ve TÜBİTAK işbirliği ile düzenlenen İnönü Çocuk Üniversitesi “Köy Okulları Bilim Şenliği” etkinliği başladı. 

Etkinliğin açılışında konuşan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, üniversitelerin temel görevinin ülkenin ihtiyacı olan bilim adamını yetiştirmek olduğunu belirterek ancak Türkiye’nin bilim adamı ve geçerli bilimsel proje hazırlama konusunda yetersiz olduğunu söyledi. Bilim adamı, yorumladığı her meseleyi bilgi ve sağlam verilerle desteklemesi gerektiğini kaydeden Rektör Çelik, “Güncel konular, veri ve bilgiden yoksun bir şekilde yorumlanıyor. Oysaki bilim adamı, yorumladığı her meseleyi bilgi ve sağlam verilerle desteklemelidir. Yani lafoloji yapmamalıdır. TÜBİTAK’ın yayınladığı verilere göre ülkemizde geçen sene itibariyle kabul edilen geçerli proje sayısı 6.000’dir. Bu sayı kaç senedir hiç değişmiyor. Örneğin, Üniversitemizin geçen yıl sunduğu 70 proje içerisinde 17’si kabul edildi. Kabul edilebilir proje sayısının artması için daha çok projenin sunulmasına gayret ediyoruz” diye konuştu.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan etkinliğin açılış programına Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İsmail Özdemir, Prof. Dr. Asım Künkül, Prof. Dr. Yusuf Türköz, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Sadun Kılınç, Üstün Yetenekliler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Barış Otlu, öğretim üyeleri, öğrenciler ve aileleri katıldı.

“Üniversitelerin temel görevi bilim adamı yetiştirmektir”

Programın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, “Üniversitelerin temel görevi ülkemizin ihtiyacı olan bilim insanını yetiştirmektir. Ancak bu temel görevin yanı sıra, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin üniversitelerinin sosyal sorumluluk gereği bir takım sosyal görevleri de üstlenmesi gerekmektedir. Üniversitemiz, bu bağlamda birçok işlevi yerine getirirken, aynı zamanda üstün yetenekli çocuklarımızın geleceğin bilim adamı olarak yetişmesini sağlamak amacıyla onları erken yaşlarda bilimin öğretildiği üniversite ile tanıştırmaktadır. Burada geçireceğiniz zaman içerisinde öğretim üyelerimiz eşliğinde bilim, sağlık, sosyal, kültür ve sportif amaçlı birçok etkinliğe katılacak, laboratuvarlarımızda deney yapacak, en önemlisi geleceğin bilim adamlarının yetiştiği yerde araştırmacı ruhunu bu yaşta kavrayacaksınız.” dedi.

“Laf değil bilim…”

Ülkemizin bilim adamı ve geçerli proje hazırlayabilen bilim adamı konusundaki yetersizliğine değinen Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, “Güncel konular, veri ve bilgiden yoksun bir şekilde yorumlanıyor. Oysaki bilim adamı, yorumladığı her meseleyi bilgi ve sağlam verilerle desteklemelidir. Yani lafoloji yapmamalıdır. TÜBİTAK’ın yayınladığı verilere göre ülkemizde geçen sene itibariyle kabul edilen geçerli proje sayısı 6.000’dir. Bu sayı kaç senedir hiç değişmiyor. Örneğin, Üniversitemizin geçen yıl sunduğu 70 proje içerisinde 17’si kabul edildi. Kabul edilebilir proje sayısının artması için daha çok projenin sunulmasına gayret ediyoruz. Kendimizi yetersiz gördüğümüz bu hususta, iyilerin arasındayız. Öyle üniversiteler var ki sundukları projelerin 10’da 1’i bile kabul görmüyor. Bunun için siz çocuklarımızın iyi yetişip, araştırma, geliştirme ve bilim kavramlarını bu yaşlardan itibaren öğrenmeniz gerekmektedir. Kendinizi asla küçümsemeyin. Burada güzel bilgiler edinerek vaktinizi geçireceğinizi umuyor, başarılar diliyorum.” şeklinde konuştu.

İnönü Çocuk Üniversitesi’nin bu tür uygulamalarından duydukları memnuniyeti dile getiren Malatya İl Milli Eğitim Şube Müdürü Sadun Kılınç, “Yapılmış olan ciddi bir programla çocuklarımızın kısa bir süreliğine de olsa burada üniversite hayatını yaşamış olmaları, onların bundan sonraki yaşamlarında önlerine çıkacak bütün engelleri aşarak bu sırada bir daha oturmayı hedeflemelerini sağlayacaktır.” dedi.

İnönü Üniversitesi Üstün Yetenekli Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Barış Otlu ise yaptığı konuşmada merkezin çalışmalarıyla ilgili bilgiler vererek şunları söyledi: “Merkezimiz, bugüne kadar, ilimizden bin öğrenciyi bu etkinliklerden faydalandırmıştır. İlkini geçen sene gerçekleştirdiğimiz Köy Okulları Bilim Şenliği’nin amacı, köy okullarında ya da köyde yaşayıp, taşımalı sistemle ilçe okullarında eğitim gören, ilimiz öğrencilerini üniversite ile buluşturmaktır. Onlar için, birçok farklı konuda laboratuvar uygulamalarını içeren ve gezilere katılacakları sıkmayacak bir program hazırladık.”

Program, Doç. Dr. Özlem Özcan’ın sunduğu “Hayatın Sınavı Gençlik, Gençlerin Hayatı Sınav” başlıklı konferansla devam etti. 

Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından seçilen okullardan 35 başarılı öğrenci bir hafta sürecek olan İnönü Çocuk Üniversitesi “Köy Okulları Bilim Şenliği” etkinliği kapsamında bilimden sanata birçok farklı alanda derslere ve uygulamalı etkinliklere katılacaklar.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız