SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Lahit'in Altında 'Başkan' Kaldı!..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nin, 4 aydır sürdürdüğü "tarihi eser" operasyonuna son nokta "İstasyon Virajı"nda konuldu. Malatya polisinin, "LAHİT" kod adını verdiği operasyonda, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi Izgın Beldesinin AKP'li belediye başkanının kullandığı, makam otosunda çok sayıda tarihi eser ile "hayalet ya da görünmez silah" diye tanımlanan ve "Glock" marka ruhsatsız tabanca ele geçirildi. Belediye Başkanı ile birlikte toplam 6 kişi gözaltına alındı ve gönderildikleri adliyece serbest bırakıldılar. Bu arada, operasyon sırasında araçta olmayan, belediye başkanının makam aracı şoförünün, direkt savcılığa giderek teslim olduğu ve silahın kendisine ait olduğunu söylediği, açık kimliği öğrenilemeyen bu şahsın, olayın 7'nci kişisi olduğu haber alındı.

4 AYLIK TAKİP..
İddialara göre; Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinden bazı kişilerin, yörede çıkardıkları tarihi eserleri Malatya'da, bir tekstil tesisinde çalışan Mehmet Ş. adlı şahıs aracılığıyla pazarlandığını belirleyen Malatya Polisi, yaklaşık 4 ay önce "teknik izleme" başlattı.

Son olarak, Elbistan'ın Izgın beldesinin AKP'li belediye başkanı Seydi Ahmet A.'nın makam otosuyla, belediye başkanı ile Elbistan ve Izgın'da esnaf oldukları öğrenilen 4 kişinin, yanlarındaki tarihi eseri pazarlamak üzere Malatya'ya geldikleri saptandı. Şahısların, Turgut Temelli Caddesi'nde Mehmet Ş. adlı şahısla buluşmalarını izleyen polis, tarihi eserlerin araçta olduğunu saptadıktan sonra harekete geçip, 46 EC 101 plakalı resmi makam otosunu İstasyon Virajı'nda durdurarak aradı.

Araçta, çok sayıda tarihi eserin yanı sıra, 1 adet ruhsatsız Glock marka 9 mm. çaplı tabanca ile 13 adet mermi bulundu. Belediye başkanı ve araçtaki 5 şahsın, silaha sahip çıkmadıkları belirtilirken, daha sonra direkt Cumhuriyet Savcılığı'na teslim olan ve yakalama sırasında araçta olmayan makam şoförünün, silahın kendisine ait olduğunu söylediği haber alındı.

Suçlamaları kabul etmedikleri öğrenilen Belediye Başkanı Seydi Ahmet A. ve beraberindeki Raif Ö., Farik İ., Samet H. ve Rüştü Y.'nin yanı sıra "Malatya bağlantıları" Mehmet Ş.'nin; "Suç İşlemek Amacı ile Örgüt Kurmak, Tarihi Eser Kaçakçılığı ve Ticaretini Yapmak, 6136 SKM” suçlamasıyla gönderildikleri adliyece, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldıkları bildirildi.

Silaha el konulduğu, ele geçirilen tarihi eserlerin ise Malatya Müzesi'ne teslim edileceği öğrenildi.

POLİSİN AÇIKLAMASI..
Bu arada, Malatya Emniyet Müdürlüğü'nden operasyonla ilgili olarak şu açıklama yapıldı:

"Müdürlüğümüz Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce (K) LAHİT adlı soruşturma kapsamında; yaklaşık 4 aydır yapılan çalışmalar neticesinde; 25/05/2006 günü operasyonda;

1- 4 adet taş mührün çeşitli dönemlere ait müzelik değerde,

2- 22 adet objenin etütlük nitelikli,

3- 3 adet bronz bileziğin Roma-Bizans dönemine ait müzelik değerde,

4- 10 adet bronz haçın Bizans dönemine ait müzelik değerde,

5- 7 adet bronz yüzüğün Roma-Bizans dönemine ait müzelik değerde,

6- 1 adet cam koku kabının Roma dönemine ait müzelik değerde,

7- 3 adet fibula/bronz küpenin Roma dönemine ait müzelik değerde,

8- 1 adet bronz insan figürünün Roma dönemine ait müzelik değerde,

9- 1 adet bronz hayvan figürünün Roma dönemine ait müzelik değerde,

10- 1 adet bronz topuzlu iğnenin Roma dönemine ait müzelik değerde,

11- 1 adet bronz tıp aletinin Roma dönemine ait müzelik değerde,

12- 1 adet bronz figürlü çivinin Roma dönemine ait müzelik değerde,

13- 1 adet gümüş yüzüğün Osmanlı dönemine ait etnografik nitelikli,

14- 1 adet bronz mührün Osmanlı dönemine ait etnografik nitelikli,

15- 3 adet bronz tokanın Yeni döneme ait etütlük nitelikli,

16- 3 adet bronz kantar çubuğun Osmanlı dönemine ait etnografik nitelikli,

17- 1 adet mermer kılıcın etnografik nitelikli,

18- 27 adet bronz sikkenin Bizans dönemine ait müzelik değerde,

19- 85 adet bronz sikkenin Roma dönemine ait müzelik değerde,

20- 1 adet gümüş sikkenin Grek dönemine ait müzelik değerde,

21- 4 adet gümüş sikkenin Ortaçağ dönemine ait müzelik değerde,

22- 1 adet gümüş sikkenin İslami döneme ait müzelik değerde,

23- 2 adet bronz sikkenin Ortaçağ dönemine ait müzelik değerde,

24- 7 adet gümüş sikkenin Osmanlı dönemine ait müzelik değerde,

25- 3 adet bakır sikkenin Osmanlı dönemine ait müzelik değerde,

26- 1 adet Glock marka silah ile bu silaha ait 1 adet şarjör ve 13 adet MKE yapımı dolu fişek ele geçirilmiş olayla ilgili olarak, R.Y., M.Ş., S.A.A., F.İ., S.H., R.Ö. olmak üzere toplam 6 şahıs yakalanarak gözaltına alınmışlardır.

Yapılan çalışmalarda söz konusu şahısların çevre illerden temin ettikleri, Roma, Bizans, Grek ve Osmanlı dönemlerine ait çeşitli tarihi eserleri Malatya ilinde satmak amacıyla geldikleri tespit edilmiştir.

Yurdumuzun tarihi zenginliklerini korumak, gelecek nesillere bırakmak için vatandaşlarımızın bu konuda bildikleri veya duydukları bilgileri Emniyet Müdürlüğümüz ile paylaşmaları, tarihi değerlerimizin kaybolmaması için gereklidir.

Yakalanan ve gözaltına alınan şahıslar hakkında “Suç İşlemek Amacı ile Örgüt Kurmak, Tarihi Eser Kaçakçılığı ve Ticaretini Yapmak, 6136 SKM” suçlarından hazırlanan soruşturma evrakı ile birlikte 25/05/2006 günü İlimiz Adli Makamlarına sevk edilmiş çıkarıldıkları Mahkeme tarafından serbest bırakılmışlardır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız