SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Libya'ya Saldırı

A- A+ PAYLAŞ

Kaddafi güçlerine karşı ilk ateş 18.45'te başladı ve Fransız uçağı Libya askeri aracını vurdu.

Ve beklenen oldu... Fransız hava kuvvetleri, Libya'ya ilk bombardımanın yapıldığını açıkladı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin aldığı karardan bu yana tam bir diplomasi trafiği yaşandı. Bugün NATO üslerinde hareketlilik artarken, Paris'teki zirveden Libya'yı vurma kararı çıktı.

Paris'teki kritik zirvenin toplanmasından bu yana dakika dakika yaşanan gelişmeler:

19.40 : El Cezire televizyonu, Bingazi'nin güneybatısında Kaddafi'ye bağlı güçlere ait dört adet tankın hava saldırısında imha edildiğini bildirdi.

19.30 : BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Libya'nın saldırıları durdurduğunu söylemesinin ardından bunu bozmasının "sıkıntılı" bir durum olduğunu ve aradaki güven eksikliği çok büyük boyutlarda olduğundan artık Libyalı liderlerin sözüne inanmadığını söyledi.

19.05: Fransa Savunma Bakanlığı, Libya'ya düzenlenen ilk bombardımanda bir askeri aracın imha edildiğini açıkladı. Bakanlık Sözcüsü Laurent Teisseire, "İlk hedef vuruldu ve imha edildi" dedi.

19.00: Fransa Silahlı Kuvvetler Sözcüsü de 20 uçakla gerçekleştirilen operasyonun Bingazi çevresindeki 100 ile 150 kilometrelik bir alanı kapsadığını söyledi. Fransa'ya ait Charles de Gaulle uçak gemisinin Libya'ya gitmek üzere Pazar günü yola çıkacağını anlatan sözcü, operasyon için merkezi komuta merkezini kurma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

18.45 : Ve beklenen oldu. Fransa'ya ait savaş uçakları Libya'ya ilk bombardımanı düzenledi.

18.35 : ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Paris'te yaptığı açıklamada, Libya'ya yapılacak operasyona destek verdiklerini ancak kara kuvvetlerinin kullanılmayacağını bildirdi. Clinton, Arap ülkelerinin desteğinin önemli olduğunu ifade ederek, süreçten Türkiye dahil bazı ülkelerin an be an haberdar edildiğini de sözlerine ekledi.

18.30 : Afrika Birliği'nden bir heyetin, Kaddafi ile görüşmeler yapmak üzere Pazar günü Trablus gideceği duyuruldu.

18.20 : Diplomatlar, Katar, Belçika, Hollanda, Danimarka ve Norveç'in müdahaleye katılmayı kabul eden ülkeler olduğunu açıkladı.

18.15 : Kanada Başbakanı Stephen Harper, Libya'ya büyük bir hava operasyonunun "kısa sürede" başlayacağını söyledi. Harper ayrıca, Libya'nın deniz ablukasına alınmasının da kararlaştırıldığını bildirdi.

18.05 : ABD Başkanı Barack Obama, Brezilya'da yaptığı açıklamada Libya konusunda harekete geçmeye hazır olduklarını söyledi.

17.25 : İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Libya'ya yönelik operasyona sadece, üs sağlayarak destek verdiklerini söyledi. Berlusconi, gerekli olursa hava akınlarına katılabileceklerini de belirtti. Berlusconi, Napoli'deki NATO üssünün, Libya'ya yönelik hava operasyonunun komuta merkezi olarak kullanılabileceğini vurguladı.

17.00 : İngiltere Başbakanı David Cameron, Libya konusunda "harekete geçme zamanının" geldiğini açıkladı.

16.45 : Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, zirvede sivil kayıpların önlenmesi için vakit geçirilmeksizin askeri müdahale kararı alındığını duyurdu. Sarkozy, Libya üzerinde uçuş yapan savaş uçaklarının, Kaddafi'ye bağlı birliklerin saldırısını önlemekte olduğunu ve tankları vurmaya hazır olduğunu söyledi.

16.15 : Paris'teki kritik zirve devam ederken, Fransız savaş uçaklarının Libya semalarında keşif uçuşu yaptıkları açıklandı.

15.30 : Paris'teki Libya konulu kritik zirveye, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin yanı sıra BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron'un yanı sıra AB, Afrika Birliği ve Arap Birliği temsilcileri de katıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız