SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Lisanslı Depoculuk Geliyor

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:46:42
Lisanslı Depoculuk Geliyor
A- A+ PAYLAŞ

Depolamaya uygun nitelikteki kuru meyve ürünlerin senetler vasıtasıyla uluslararası alanda faaliyet gösterebilecek nitelikteki Ürün İhtisas Borsası’nda yapılmasını içeren sistemin kuru kayısıda kullanılması için Malatya’da çalışma başlatıldı.

AKP Malatya Milletvekilleri Mücahit Fındıklı ve Ömer Faruk Öz’un kayısıda Lisanslı Depoculuk Döneminin başlatılması için başlattığı çalışmalar bitme aşamasına geldi. Lisanslı Depoculuk Sistemine kayısının da dahil edilmesi için Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Malatya Ticaret Borsası, Ziraat Odası ve Gümrük Bakanlığı işbirliği ille çalıştay düzenlendi. Çalıştaya Vali Vasip Şahin'in yanı sıra TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı ile Malatya MilletvekiliÖmer Faruk Öz, Gümrük Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Meclis Başkanı Sami Payza, Ticaret Borsası Başkanı Vekili Gürsel Özbey, Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş ile ihracatçı ve üreticiler katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Malatya Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, kayısının artık yerden kalkması gerektiğini belirterek bu çalıştayın büyük önem taşıdığını söyledi. Malatya Ticaret Borsası Başkan Vekili Gürsel Özbey de çalıştayın kayısının lisanslı depoculuk uygulamasına dahil edilmesi sürecinde büyük önem taşıdığını ifade etti.

"KAYISI İHRACATI ARTACAK"

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise, son günlerde kayısı ile ilgili olumlu gelişmelere şahit olduklarını belirterek, ”Bu noktada özellikle kayısının tanıtımı için değerli Milletvekilimiz Ömer Faruk Öz ve Yönetim Kurulu üyemiz Yalçın Geyik’in özel gayretleri ile büyük bir adım atıldı ve artık kayısı da incir ve üzüm tanıtım grubuna dahil edildi. Bugün bu çalıştay sürecin işlemesi noktasında önemlidir. Zira biliyorsunuz kayısıda fiyat dengesizliği her yıla göre değişiyor. Bu arz ve talep dengesini oluşturma noktasında lisanslı depoculuk uygulaması büyük önem taşıyor. Kayısıyı mutlak süratle bir sanayi ürünü haline getirmemiz gerekiyor. Sadece ürünün kendisinden değil çekirdeğinden de istifade etmemiz lazım. Zira eğer kayısıdaki hedefimizi en az 1 milyar dolar üzerinde tutmamız için bir neden yoktur” ifadesini kullandı.

"KAYISI BU SİSTEME DAHİL EDİLECEK"

Gümrük Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel ise, lisanslı depoculuğun sağladığı yararlara değindi. Malatya’da hayırlı bir iş için bulunduklarını belirten Yücel sözlerini şöyle sürdürdü:

”Şu bir gerçek ki, kayısıda Malatya söz sahibidir. Kayısı üretiminin yüzde 50 sinden fazlasını Malatya üretiyor. Bu açıdan bakıldığında bu uygulama kayısı ile uğraşan üreticiye büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Lisanslı depoculuk özellikle ürünlerin değerinin korunması açısından büyük önem taşıyor. Zira bu sayede üretici ürününü hemen satmayarak bizden aldığı ürün senedi ile pazarda alım satımını rahatlıkla sürdürebiliyor. Şu an 190 bin ton lisanslı ürün depolarımızda ve bunun 30 bin tonunu fındık oluşturuyor. Umarım kuru kayısı da en kısa zamanda bu işleme tabi olur. Çünkü lisanslı depoculuk ürünün kalitesini ve rekabet gücünü artırıyor. Bununla ilgili gerekli mevzuat düzenlemelerine başladık. Gerekli destek de sağlandığı takdirde en kısa zamanda kayısı için lisanslı depoculuk uygulamasına başlayacağız.”

"ÜRETİCİ ELİNDEKİ ÜRÜNÜ DEPOYA VERECEK, SENEDİ PARAYA ÇEVİRECEK"

AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz ise, lisanslı depoculuğun kayısıya hak ettiği değeri katacağını belirterek, ”Şu anda kayısıdaki en büyük sorunlardan biri olan arz-talep dengesinin oluşturulması noktasında lisanslı depoculuk uygulaması büyük önem taşıyacaktır” dedi.

Lisanslı depoculuk uygulamasının kayısı için de başlatılması açısından çalıştayın önemine değinen Milletvekili Ömer Faruk Öz, “Kayısıda her yıl fiyat istikrarı sorunu yaşanıyor. Örneğin eğer bir yıl kayısı 400 bin ton civarında ise fiyat yükseliyor ama bu yaş olarak 500 binin üzerine çıkınca fiyat düşüyor. Bu bağlamda üretici zorlanıyor. Borçlarından dolayı çok düşük şekilde elinden çıkarıyor. İster istemez arz-talep dengesi oluşturulmuyor. Üretici Lisanslı depoculuk sayesinde ürününü uzun süre saklayabilecek en azından bu ürün değer kazanacak. Bu sayede fiyat istikrarı oluşacak. Üretici ürününü lisanslı depoya getirecek, buradan bir senet alacak ve ürünü oradan oraya yıpranmadan senet ile ticaretini yapacak. Üretici bu senet ile bankalardan kefilsiz bir şekilde kredi çekebilecek. Umarız, kayısı için de lisanslı depoculuk en kısa zamanda faaliyete geçer” dedi.

"BANKA GİBİ ÇALIŞACAK BİR SİSTEM"

Kayısının her yönüyle Malatya’nın sosyal bir ürünü olduğunu belirten TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı ve AKP Malatya Milletvekili Mahmut Mücahit Fındıklı ise, geçmişte kayısı ile ilgili yeterli tedbir alınmadığı için bugün sorunların devam ettiğini belirterek, ”Biz bugün en azından bu tedbirleri alalım ki, çocuklarımız bu sıkıntıları yaşamsın. Kayısı adaletin dağıtılması noktasında çok önemli oldukça geniş yelpazeye dağılan bir ürünümüz. Son olarak özelikle tanıtım grubunu da dahil edilmesi için kayısıya önemli bir değer katıldığı inancındayım. Değerli milletvekilimiz Ömer Faruk Bey bu konuyla bizzat ilgilendi takip etti ve sonuca ulaştırdı ben kendilerini bir kez daha kutluyorum. Tanıtım Grubu ile ilgili meseleyi çözdü. 1 yıldır emek çekiyor. Bu zincire lisanslı depoculuğu da koyarsak önümüzdeki süreçte bu noktadaki önemli sıkıntıları gidermiş oluruz. Lisanslı depoculuk için ürüne mahsus bir yönetmenliğini çıkması lazım. Lisanslı depoculuk demek aslında nasıl bankalarımız parayı saklıyorsa, onlar para bankası ise, lisanslı depoculukta mal bankası. Malınızı teslim edip sertifikanız elinizde, malınızı sizin adınıza saklayıp satacak” şeklinde konuştu.

"SİSTEMİ DİSİPLİNE EDEN BİR ANLAYIŞ"

Vali Vasip Şahin ise, kayısı üreticilerinin yaşadıkları sıkıntılara paralel olarak beklentilerinin de yüksek olmasının gayet doğal olduğunu ifade eder şöyle konuştu, “Bu sektörün düzenlenmesi noktasında Malatyalı üreticilerin ve Malatyalı üreticilerin temsilcisi olan siyasetçilerimizin ve burada yönetimde bulunan idarecilerimizin bir şeyler yapması, gerçekten bu topraklara olan bir borcumuz. Lisanslı depoculuk bu anlamda çok önemli bir adım. Bu sadece ürünün ticari değerinin artırılması değil, bu yanı zamanda ürünün üretimden tüketimine kadar zinciri disipline eden bir anlayış. Bu sıkıntıları yaşayan sizlersiniz. Elbette beklenti içinde olması gerekenler de sizsiniz. Kayısı ile ilgili güzel gelişmeler yaşanıyor. Bunu hep birlikte takip ediyoruz. Gerek tanıtım ile ilgili çalışmalar gerekse valiliğimiz bünyesinde yürütülen çalışmalar en kısa zamanda umarım sonucunu alırız. Tüm çalışmaların paralel gitmesi çok önemli. Tüm bu çalışmalarımız kayısımızın hayrına olacaktır.”

Yapılan konuşmaların ardından Milletvekili Ömer Faruk Öz’e kayısıyı tanıtım grubuna dahil etmesinden dolayı Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sami Payza tarafından plaket verildi.

Daha sonra Gümrük Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından lisanslı depoculuğun sağlayacağı yararlarla ilgili genel bilgiler katılımcılara sunuldu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız