SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Lojistik Merkez Çalışmasını Kısa Zamanda Bitireceğiz"

0
Güncellendi - 2016-11-29 02:36:09
A- A+ PAYLAŞ

  • Malatya'da bir lojistik merkez kurulmasının öne çıktığını aktaran Tüfenkci, kentin gerek kuzeyi güneye gerekse doğuyu batıya bağlayan konumu itibarıyla, demiryolu, karayolu, havayolu altyapısıyla lojistik üs, merkez olma noktasında avantajlı olduğunu ifade etti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Avrupa Parlamentosunun (AP) Türkiye'nin AB ile sürdürdüğü müzakerelerin geçici süreliğine dondurulmasını tavsiye eden kararına ilişkin, "Esasında biz, ticari olarak bir engelleme veya ambargoyu asla ve asla düşünmedik. Siyasi ilişkiler de normal zemini içerisinde, Dışişleri Bakanlığımız nezdinde Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız tarafından yürütülmektedir." dedi.

Fırat Kalkınma Ajansı'nda gerçekleştirilen Malatya Lojistik Merkezi Toplantısı'na katılan Bakan Tüfenkci, basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, kente lojistik merkez kurulması noktasında ilgililerle verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirtti.

Toplantıda Malatya'da bir lojistik merkez kurulmasının öne çıktığını aktaran Tüfenkci, kentin gerek kuzeyi güneye gerekse doğuyu batıya bağlayan konumu itibarıyla, demiryolu, karayolu, havayolu altyapısıyla lojistik üs, merkez olma noktasında avantajlı olduğunu ifade etti.

Bakanlığının lojistik merkezlerini sadece aktarma merkezi olarak düşünmediğine değinen Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Özellikle burada serbest ticaretin de yapıldığı, ticari lojistik merkezler olma noktasında bakanlığımız bir çalışması var. Biz de arkadaşlarla bunu paylaştık. Netice itibarıyla ticari lojistik merkezi olması yönünde daha avantajlı olacağını gördük. Biz Türkiye'de de belirli bölgelerde lojistik ticari merkezlerin kurulmasından yanayız. Bununla ilgili arkadaşlarımız çalışmasını son aşamaya getirdiler. Nedir Lojistik Ticaret Merkezleri? Sağlıklı depolamaların yapıldığı, içerisinde lisanslı depoların, soğuk hava depolarının bulunduğu, şehrin içerisinde ticaret yapanlara dağıtım kanallarının bulunduğu, sağlıklı bir dağıtım kanalı oluştuğu aynı zamanda sosyal mekanlarıyla, idari birimleriyle elleçlemelerin ve gümrükleme hizmetlerini yapıldığı bir merkez olarak tanımlıyoruz. İnşallah bununla ilgili çalışmalarımızı kısa zamanda bitireceğiz."

- "Gerçekten de yok hükmündedir"

Tüfenkci, AP'nin Türkiye kararına ilişkin yaptığı değerlendirmede de alınan kararın Türk insanı tarafından hiçbir şekilde önemsenmediğini belirtti.

Tüfenkci, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Gerek Malatya'da gerek İstanbul'da iş adamlarıyla yapmış olduğumuz temaslarda bunun hiçbir şekilde etkilemediğini ve morallerini bozmadığını gördük. Çünkü insanlar şunu görüyor; gerçekten Avrupa Türkiye'ye karşı hem ikincikli bir tutum sergiliyor hem çifte standart uyguluyor aynı zamanda da samimiyetten uzak kararlar alıyor. Türkiye'nin terörle mücadele ettiğini herkes biliyor. 15 Temmuz gibi hain bir darbe girişimine rağmen Avrupa'nın bu darbe girişimini hafife alması, görmezden gelmesi, güçlü bir destek vermemesi Türk halkı ve iş adamları nezdinde olumsuz bir kanaate neden oldu. Üstüne üstlük bu noktadan sonra 'siz bu darbe girişimine karşı, dolaylı yoldan PKK terörüne karşı mücadele etmemelisinize' gelen bir anlayışı sergilemesini de doğrusu Türk milleti kabul etmemekte. Başbakanımızın haklı olarak değimiyle; bizim bu metni kabul etmemiz mümkün değil, yok hükmündedir. Gerçekten de yok hükmündedir."

Ticari anlamda Avrupa ile güçlü ilişkilerinin bulunduğuna işaret eden Tüfenkci, 100 yıllık Avrupa şirketlerinin Türkiye'de üretim yaptığını ve bu şirketlerin büyümelerine her türlü katkı sağladıklarını söyledi.

Tüfenkci, siyasi ilişkilerle ticari ilişkileri birbirinden ayırarak, karşılıklı çıkar ilişkileri doğrultusunda ticari ilişkilerini her daim sürdürdüklerini bildirdi. Tüfenkci, "Bazı arkadaşlarımız 'bu karara karşı ne yapacaksınız?' gibi bir takım sorular soruyor. Esasında biz, ticari olarak bir engelleme veya ambargoyu asla ve asla düşünmedik. Siyasi ilişkiler de normal zemini içerisinde, Dışişleri Bakanlığımız nezdinde Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız tarafından yürütülmektedir." dedi.

- "Endişe edecek bir durum şu anda bulunmamaktadır"

Tüfenkci, Türkiye'nin iç ticaretindeki canlılığı koruduğuna işaret ederek, şunları ifade etti:

"Bir takım dövizdeki dalgalanmalara rağmen sokaktaki vatandaşımızın Türkiye'nin geleceğine inancı ve umudu devam ediyor. Çarşımız, pazarımız hareketliliğine devam ediyor. Baktığınız zaman konut ve otomobil satışları ekim ayında müthiş bir patlama yaptı. Konutta yüzde 25'e yakın satış artışı sağlandı. Elbette konuttaki banka faizlerinin düşmesi etkili oldu. Otomobil satışları ekim ayında rekor kırdı. Beyaz eşya satışlarında da artışlar devam ediyor. Bu anlamda iç tüketimdeki daralma anlamında endişe edecek bir durum şu anda bulunmamaktadır."

- "Sabırla AB'nin kapısında bekleyen bir ülkeyiz"

Tüfenkci, bir gazetecinin "Bu süreçte AB ile ilgili müzakereleri durduracak mısınız ya da referandumda halka soracak mısınız?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Bizim şu anda durdurma gibi verilmiş bir kararımız yok. Cumhurbaşkanımız çok net ifade etti. Yıl sonunu görüp ondan sonra kararımızı gözden geçirip bakacağız. Biz, sabırla AB'nin kapısında bekleyen bir ülkeyiz. Bize yapılan haksızlığa rağmen Avrupa ile ilişkilerimizi ve bağımızı koparmayan bir ülkeyiz çünkü biz bir Avrupa ülkesiyiz. Ama şunu ifade edeyim; yalnızca  AB'ye bağlı bir ülke de değiliz. İçerisinde bulunduğumuz coğrafi konum bizim hem Asya ile hem Ortadoğu ile hem de ön Asya ülkeleriyle yakın ilişkiler içerisinde bulunmamızı zorunla hale getiriyor. Biz de bu coğrafyanın vermiş olduğu konum itibarıyla bu ülkelerle de ilişkilerimizi her daim iyi ve sıcak tutmanın hesabı içerisindeyiz. Dolayısıyla biz sadece Avrupa Birliği veya Asya ülkeleri, sadece Afrika ülkeleri demiyoruz. Güney Amerika da dahil hinterlandı geniş tutuyoruz ve ticaretimizi de bu geniş bölge içerisinde yapıyoruz."

Tüfenkci, konunun referandumda halka sorulup sorulmayacağıyla ilişkin, "Şu anda öyle bir çalışmamız yok." dedi.

Toplantıya Vali Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, sanayi ve ticaret odası başkanlarıyla ve diğer ilgililer katıldı.

AA

bulenttufenkci1

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (7 yıl önce)
    Sayın bakan hipodromlardan birisini Malatya ya istiyoruz. İşte size fırsat, işte hizmet için sebep.
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz (7 yıl önce)
    Sayın bakan samimi adam bir şeyler yapmaya çalışıyor.Sahip çıkmak lazım bakanında etrafındaki boş adamlardan uzak durması lazım. Örnek sayın çakır bir fahri kayahan da irade koyup mütaahit firmalara gücü yetmez iken bu projeye ne katabilir. Sayın polat resim çektirip reklamdan öteye gidemedi bostanbaşı kanalını eline yüzüne bulaştırdı.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (7 yıl önce)
    Laf değil icraat bekliyor Malatya. Gerek partide, gerek hükümet te hiç bir yetkilisi olmayan Elazığ, devletten Malatya nın kat be kat üstünde hizmet alıyor. Nerede sivil havaalanı? Nerede şehir hastanesi? Nerede bölge müdürlükleri? VS.VS.VS.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 yıl önce)
    Sivil havalimanı olmayan bir vilayet lojistik üs kuramaz bu hayal... kargo uçak merkezi , posta dağıtım vs gibi seyler için sivil havalimanı yapılmalı... gercekcı olalım mı Bızım bakanının buna gücü yetmez malasef! Tıpkı şehir hastanesinin Malatya yerıne elazıg a yapılması gibi! Hayal kurmakta güzel bence!
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (7 yıl önce)
    chp nin projesi değil miydi???
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (7 yıl önce)
    Yahu bu Selahattin baskan neden hic bu fotograflarda yok ya da cok az gorunuyor? Bir sorun mu var acaba partiyle... Gelecek donem Battalgazi bld baskani degisecek gibi
    0
    0
    Yanıtla
  • Selahattin başkan değişmez diğerli hep değişir.Hatta geleceğin Büyük şehir başkanı dır.çok uyanık tır kendileri.şuanda kulis leri yoğun.
    0
    0
    Yanıtla