SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Lojistik Merkez Olsun..'

A- A+ PAYLAŞ

Vagon Onarım Fabrikası olarak yapımına başlanan ve daha sonra bu amaçtan vazgeçilen, uzun yıllardır atıl olarak bekletilen binaların "Lojistik Merkez (Köy)" olması önerisini yapan, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) eski başkanı ve TÜRMOB Disiplin Kurulu üyesi Mustafa Bahadır Altaş, bu önerisini Bakış Gazetesi'nde yazdığı yazısında dile getirdi.

Altaş'ın yazısı şöyle:

"Bakış Gazetesi’nin 02.03.2009 günü ekonomi sayfasında yayınlanan makalemde sizlerle Vagon Onarım Fabrikası ile ilgili düşüncelerimi paylaşmış ve yazımı “Sahip olduğu alan ile yıllardır atıl bir şekilde bekleyen Vagon Onarım Fabrikası’nın bir “Teknoloji Geliştirme Bölgesi”ne dönüştürülmesi ve bu bölgeye kurulacak bir Turgut ÖZAL Teknik Üniversitesi ile Malatya’nın makûs talihini yenmemiz içten bile değildir. Bu konuda Tüm yetkili ve sorumluları üzerine düşen görevi yapması Malatya için çok önemlidir.” diyerek bitirmiştim. Aradan geçen iki yıllık sürede özellikle siyasiler tarafından sıkça konuşulan ve Malatya kamuoyunda sürekli gündemde olan Vagon Onarım Fabrikası için farklı bir bakış açısı ile konuyu bir kez daha Malatya’nın gündemine taşımak istedim.

Dünyadaki ekonomik gelişime paralel olarak günümüzün küresel pazar koşulları ve yoğun rekabet ortamında işletmelerin ve kurumların varlıklarını sürdürülebilmeleri, rekabet avantajı sağlayabilmeleri açısından ürün ve hizmetlerini rakiplerinden çok daha hızlı ve ekonomik bir şekilde hedef pazarlarına ulaştırabilmeleri gerekmektedir. Bu nedenle günümüzde lojistik köylerin kurulması zorunlu hale gelmiştir. Lojistik köyler (merkez) ister karayolu, ister denizyolu, ister demiryolu veya havalimanı tabanlı olsun faaliyetlerini belirli bir merkezden yürütmesi ile dünyanın her yerine en hızlı bir şekilde ulaşabilme imkânını sağlamaktadır

Lojistik Merkez (Köy) Nedir?
Lojistik merkez, hem ulusal hem de uluslararası düzeydeki nakliye, lojistik ve eşya dağıtımı ile ilgili tüm faaliyetlerin muhtelif işleticiler tarafından yürütüldüğü belirli bir bölge olarak tanımlanmaktadır. Lojistik merkez kurulması ile sağlanacak faydalar ise şöyledir:

Ürün trafik akışının kontrol edilmesi. Kombine taşımacılığın teşvik edilmesi. Konteynır yükleme boşaltma faaliyetlerinin iyileştirilmesi. Karayolları üzerindeki tır ve ağır kamyon sirkülâsyonunu azaltması, demiryolu taşımacılığının artması. Lojistik merkezden faydalanan firmaların, tüketicilerinin ihtiyaçlarına daha hızlı cevap vermelerini sağlaması. İşletmeler açısından taşıma maliyetlerinin düşürülmesi. Hava, kara, demiryolu ve deniz ulaşım merkezlerine bağlantı için olanak sağlaması.
Şirketlerin kendi dağıtım kanalları üzerindeki kontrolü arttırmaları için bir platform yaratması. Firmalar için tedarik zinciri oluşturularak şirketlerin kapasitelerini genişletmelerine olanak sağlaması ve bölgesel gelişimde lojistik merkez altyapısının önemli bir katkı sağlaması ile birlikte lojistik merkez kurulumu vasıtasıyla çevresel düzenlemelerin ve gereklerin gerçekleştirilmesi sağlanabilmektedir.

Türkiye sahip olduğu coğrafi konum nedeniyle lojistik sektöründe stratejik yönden önemli bir noktadır.

Türkiye’nin bu konumundan dolayı çevresindeki ülkelerle karşılaştırıldığında otoritelerce lojistik üs olma yolunda önemli bir noktada olduğu görülmektedir. Lojistik, Türkiye ve dünya’da her geçen gün daha fazla gelişen bir sektördür. Yapılan inceleme ve araştırmalar, gelişmiş ülkelerde GSMH’nın %12-15’ini lojistik sektörünün oluşturduğunu ortaya koymaktadır. Türkiye’de ise bu oran %7-8’lerde bulunmaktadır.

Bugün için ülkemizde lojistik merkezlerde, demiryolu çekirdek ağı olarak değerlendirilen tren teşkil, manevra ve yükleme boşaltma alanlarının TCDD, depo, antrepo ve diğer lojistik alanların özel sektör tarafından yapılması planlanıyor. TCDD farklı ölçeklerde 15 noktada lojistik merkezler kurmayı hedefliyor. Bu merkezler; Hadımköy ve Muallimköy (İstanbul), Menderes ve Çandarlı (İzmir), Köseköy (İzmit), Gelemen (Samsun), Hasanbey (Eskişehir), Boğazköprü (Kayseri), Gökköy (Balıkesir), Yenice (Mersin), Uşak, Palandöken (Erzurum), Kayacık (Konya), Kaklık (Denizli) ve Bozüyük (Bilecik) olarak sıralanıyor. Bu yerlerin bazılarında çalışmalar başlatılmış olup diğerleri için proje çalışmaları devam etmektedir.

Malatya bulunduğu coğrafi konum itibari ile yukarda belirlenen bu iller kadar önemli bir yerde bulunmakta; hatta birçoğundan da daha farklı bir konumda Doğu-Batı, Kuzey-Güney eksenindeki geçiş güzergâhında bulunmaktadır. O zaman TCDD tarafından yapılmasına başlanılan bu onbeş lojistik köye neden Malatya’da dâhil olmasın?... Elimizde Vagon Onarım Fabrikası gibi atıl duran ve her an önce ekonomiye kazandırılması gereken bu imkânı değerlendirmiyoruz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız