SON DAKİKA
SON DEPREMLER

LÖSEMA Kitaplık Kuruyor

0
Güncellendi - 2016-07-18 02:34:28
LÖSEMA Kitaplık Kuruyor
A- A+ PAYLAŞ

Lösemili Hastalar Derneği (LÖSEMA), ‘uğraşı tedavisi’ kapsamında şehirlere kitaplık kuruyor. Lösemi hastaları, hastanede tedavi görürken, hayata tutunma öyküleri ile kökten değişen hayatları okuyup, moral depoluyor.

LÖSEMA Derneği, sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde, lösemi hastalarının kendileri gibi bu hastalığa yakalanıp, tedavi süresinden sonra iyileşmiş olan insanların öykülerini okumaları ve geleceğe daha umutla bakabilmeleri için kitaplık projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında LÖSEMA Derneği, şubesinin bulunduğu illerdeki hastanelerin hematoloji servislerine kitaplık kurdu. Kitaplığın ilki Turgut Özal Tıp Merkezi’ne yerleştirildi.

Turgut Özal Tıp Merkezi Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlusu ve LÖSEMA İl Temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, serviste uzun süre kalan hastaların hem hastalıkları hakkında bilgi almalarını hem de kendisini gibi bu hastalığa yakalanmış olanların hastalıktan nasıl kurtulduğunu öğrenmelerini sağlamak amacıyla LÖSEMA’nın böyle bir kitaplık oluşturduklarını kaydetti.

Bir lösemi hastasının kök hücre nakline gidinceye kadar ortalama 6 ay süreyle hastanede kaldığını anımsatan Erkurt, hastaların serviste kaldığı süreç içerisinde faydalanabilmeleri için LÖSEMA derneğinin kitaplık oluşturduğunu belirtti.

“HER YIL 70’İN ÜZERİNDE KÖK HÜCRE NAKLİ YAPAN BİR MERKEZİZ”

Erkurt, Turgut Özal Tıp Merkezi’nin 2010 yılından itibaren ruhsatlı olarak kök hücre nakli yaptığını kaydederek, her yıl 70’in üzerinde kök hücre nakli yaptıklarını belirtti.

Kök hücre naklinde Türkiye’deki en deneyimli merkezler arasında yer aldıklarını dile getiren Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, “Kemik İliği Nakli Merkezi’nde en zor nakiller yapılıyor. Akraba dışı kemik iliği nakli artı kısmi uyumlu donörden yapılan kök hücre nakilleri (haploidentik) dahil hepsi merkezimizde yapılıyor. Bu yönden deneyimli ve donanımlı bir merkeziz” diye konuştu.

“HASTALAR GELECEĞE DAHA UMUTLA BAKACAK”

Prof. Erkurt, hastaların hastalıklarını öğrendikten sonra psikolojik bir çöküntüye maruz kaldıklarına dikkat çekerek, bu anlamda oluşturulan kitaplığın özellikle ‘uğraşı tedavisi’ açısından büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Hastaların hastalıklarını öğrendikten sonra psikolojik desteğe ihtiyaçlarının olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, LÖSEMA Derneğinin kitaplık projesiyle, hastaların bu hastalıktan kurtulan insanların hikayelerini öğrenmelerini ve geleceğe daha umutla bakmalarını sağlamak istediklerini söyledi.

Erkurt, LÖSEMA Derneğinin kitaplık çalışmasına Turgut Özal Tıp Merkezi’nden başladıklarını ve diğer 40 şubesinin bulunduğu illerde de kitaplık çalışması yapacaklarını kaydetti.

LÖSEMA Derneğinin merkezinin Ankara’da olduğunu ve Türkiye genelinde 40’ın üzerinde şubesinin bulunduğunu kaydeden Erkurt, “Öncelikle lösemi (kan kanseri), kök hücre nakli olmuş hastalar ve tüm kanser hastalarını kapsayan hem sağlık hem de sosyal sorumluluk açısından faydalı olan bir dernek” dedi.

“BELKİ İLERİDE BENDE YAZARIM”

Lenf kanseri olan ve kardeşinden alınan kemik iliği nakliyle iyileşen 45 yaşındaki Hatice Uygan, serviste oluşturulan kitaplığın kendileri adına güzel bir çalışma olduğunu ifade ederek, “Benim gibi insanların yaşadıklarının anlatıldığı kitaplar var. Kitapları okuyup, hem bilgileniyorum hem de gerçek öykülerden faydalanıyorum. Belki ileride bende yazarım” diye konuştu.

Akut lösemi teşhisi konulan 51 yaşındaki Erol Ertaş ise, serviste oluşturulan kitaplıkta bulunan kitapları okuduğunu ve önemli bilgiler edindiğini söyledi. Ertaş, “Hastalığımız hakkında bilgiler ediniyorum. Daha önce bu hastalığa yakalanan ve hastalığı yenen kişilerin öykülerini okudum. İnşallah bizde bunun önüne geçip, hastalığı yeneceğiz” diye konuştu.

Kitaplıkta Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, Prof. Dr. Hasan Kavruk ve Doç. Dr. İsmail Sarı tarafından Hematolojik Onkoloji Derneği’nin katkılarıyla hazırlanan ‘Hayata Tutunma Öyküleri’ ve ‘Kök’ten Değişen Hayatlar’ adlı kitaplarda yer alıyor.

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız