SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Lozan Antlaşması Türkiye'nin Varlığının Güvencesi..''

A- A+ PAYLAŞ

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Malatya Şube Başkanı Ali Ekber Tunçdemir, hemşehrimiz İsmet İnönü başkanlığındaki bir heyetin Türkiye adına imzaladığı Lozan Antlaşması'nın 82. yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda, "Bu antlaşma, bir büyük uyanışın ve Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslararası varlığının resmi belgesidir."dedi.

Tunçdemir'in yayınladığı mesaj şöyle:

"Kurtuluş Savaşı sonrasında imzalanan Lozan Barış Anlaşması olağandışı koşulların olağan kılındığı bir büyük uyanışın ve Türkiye Cumhuriyetinin uluslar arası varlığının resmi belgesidir.Kabulünün 82.yıl dönümünü kutlamaktayız.

Lozan aslında, Doğu düşünce biçimi olarak küçümsenen bağımlı anlayışa karşı yükseltilen çok güçlü bir başkaldırıdır.Lozan ile kazanılan yalınızca ülkenin coğrafi sınırlarının çizilmesi ya da bir anlamı da teslimiyet olan asırların utanç verici kapitülasyonlarının tamamıyla kaldırılması değildir.Lozan, ulusal başkaldırının ulusal bağımsızlıkla taçlandırılması; buna bağlı olarak siyasal, ekonomik, kültürel ve toplumsal bir köklü dönüşümün, yepyeni bir başlangıçının doğumudur..

Kurtuluş savaşı ekonomik açıdan bağımsız olmayı hedefleyen toplumun, emperyalist güçlere karşı verdiği savaştır.Limanlardan demiryollarına,havagazından, elektriğe kadar ülke ekonomisinin can damarını oluşturan kaynaklara yeniden sahip olma savaşıdır.Lozan Anlaşması ise kazanılan zafere uluslararası düzende “eşit konumda devlet” statüsünü sağlayan anayasadır.Bu eşitlik anlaşmasının “azınlık hakları” “Mısak-ı Milli” “Kapitülasyonlardan” oluşan üç ayağında da ülke ekonomisinin tam bağısızlığı hedeflenmektedir.

Lozan,Türkiye insanının kazandığı bağımsızlığının sürekliliğinin teminatıdır. Kimi iç ve dış çevrelerin Lozan'ı "ver kurtul" olarak küçümseyip Sevr'i "daha
gerçekçiydi" diye Vahdettin ile birlikte yüceltmeye çalıştıkları ortam,Türkiye'nin ulus devlet varlığını ciddi olarak yaralamaktadır. Türkiye hem bağımsızlığından, hem de Cumhuriyet'in kuruluş felsefesinden ödün vermeye zorlanmakta.Lozan kazanımın temelinde bu ülkenin kurtuluşu ve kuruluşu için dökülen kanların
bulunduğu gerçeği de daima hatırlanmalıdır

İstiklal savaşımızın ve Lozan’ın bize bıraktığı o büyük mirası sonsuza kadar savunma kararlığı içerisinde Lozan Barış Anlaşmasında emeği geçen tüm büyüklerimizi saygı ile anıyoruz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız