SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Lozan Siyasi Bir Zaferdir"

A- A+ PAYLAŞ
 
İnönü Üniversitesi’nde, İsmet İnönü’nün ölümünün 38. Yıldönümü nedeniyle “İsmet İnönü ve Lozan” konulu konferans düzenlendi.
 
Hoca Ahmet Yesevi Salonunda düzenlenen Boğaziçi Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Toprak’ın sunduğu konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süheyla Ünal, 2. Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Kur. Alb. Mehmet Varinli, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Karagöz, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Kadir Kartalcı, akademik, idari personel ve öğrenciler katıldı.
 
Atatürk’ün silah arkadaşı, büyük devlet adamı İsmet İnönü’nün Türk siyasi hayatında çok önemli bir yeri olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Zafer Toprak şunları söyledi: “ İnönü’nün en büyük dehası Lozan’dır. Lozan Türkiye tarihi açısından önemli bir kırılma noktasıdır. Bizim açımızdan Lozan İsviçre’deki bir kent değildir. Lozan, aslında Türkiye de ulus devletinin inşa sürecinin bir halkasıdır.
 
Lozan, hakkı çiğnenen, bağımsızlık ve hürriyeti alınan Türk milletinin istilacılara karşı kazandığı askeri üstünlüğü tamamlayan siyasi bir zaferdir. Lozan, Misak-ı Millîyi gerçekleştirdi ve bütün dünyaya yeni Türkiye Devletinin hakkını tanıttı Türkiye Devleti Lozan Antlaşmasıyla tam bağımsızlığa kavuştu. Eski Düşmanlarıyla bütün davalarını Lozan’da halleden Türk Milletine artık devrim ve yükselme yolları açılmıştır.
 
Lozan Barış Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşının sağladığı, Türk Milletinin hayati haklarını ve emellerini gerçekleştirdiği bir eserdir. Lozan aynı zamanda, Orta Doğunun en önemli bölgesinde, barış ve güvenliği kurmak ve devam ettirmekle dünya barışına da hizmet etmiştir. Türkiye Lozan’da genel olarak, Misak-ı Millîyi gerçekleştirmiştir.”
 
Bütün bu olayların gelişmesinde İsmet İnönü’nün başrol oynadığını vurgulayan Prof. Dr. Zafer Toprak, İnönü’nün bu evrede Mustafa Kemal Atatürk ile sürekli temas halinde olduğunu vurgulayarak konuşmasını bitirdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız