SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Lütfen Hafife Almayın!'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Yaşar Zengin, "Şarka Virüsü kayısılarımız için, insanlarda çok tehlikeli olan AİDS, Domuz Gribi ve Kuş Gribi kadar, tehlikelidir. Lütfen kimse hafife almasın" dedi.

Meyve ağaçlarını tehdit eden şarka virüsüyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, bu hastalığın hafife alınmaması gerektiğini bildiren Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Yaşar Zengin, "Dünyada ilk kez 1918 yılında Bulgaristan'da tespit edilen Şarka Virüsü günümüzde özellikle kayısı, erik, şeftali, nektarin gibi sert çekirdekli meyveleri tüm dünyada tehdit etmektedir. Bulaştığı bitkilerde çok ciddi verim ve kalite kayıplarına sebep olmaktadır. Hastalığın görüldüğü bitkilerin meyveleri piyasa koşullarında
değerlendirilemeyecek kadar kötü duruma gelmektedir. Enfekteli bitkilerde olgunlaşma öncesi toplu meyve dökümleri de çok ciddi verim kayıplarına yol açmaktadır" ifadelerini kullandı.

"Hastalığın tespit edilmesi halinde bölge derhal karantinaya alınır. Bulaşık ağaç veya bahçe komple kesilir, kesilen dallar ve ağaçlar derhal yakılarak imha edilir. Hastalığın sadece ülkemizde değil dünyada töleransı sıfırdır. Dünyada görüldüğü anda karantina faaliyetlerine geçilir. Herhangi bir ilacı ve tedavisi yoktur" diyen Zengin, açıklamasında şunları belirtti:

"Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü olarak zaman zaman Malatya ve yöresindeki kayısı üreticilerimizin, işletmecilerimizin ve ihracatçılarımızın dikkatini çekmek amacıyla yazılı ve görsel basın aracılığı ile Şarka Virüsü'ne karşı uyarılar yapmaktayız. Tüm araştırmacı personelimiz, Malatya Tarım İl Müdürlüğü, Zirai Mücadele Araştırma Enstitüleri ve Üniversitelerle sürekli bilgi alışverişinde bulunuyor, Malatya'yı ve dünyayı yakından takip ediyoruz. Nitekim 26 Şubat 2010 Cuma günü İnönü Üniversitesi'nin düzenlemiş olduğu ve Belediye Konferans Salonu'nda saat 13:30'da yapılacak olan, Mustafa Kemal Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kadriye Çağlayan ve ekibi ile İnönü Üniversitesi'nden Doç. Dr. Bayram Murat Asma'nın katılacağı "Kayısı Ağaçlarında Şarka Hastalığı ve Korunma Yolları" konulu bir panele de kurum olarak katılım sağlayacağız. Bu noktada İnönü Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Cemil Çelik'e de göstermiş olduğu duyarlılığından ötürü teşekkür ediyorum.

Daha önce de Atatürk Üniversitesi'nden davet ettiğimiz Prof. Dr. Sezai Ercişli'de Meyvecilik Araştırma Enstitüsü toplantı salonunda hastalığın yayılımı, dünyadaki seyri ve mücadelesi hakkında bir program düzenlemişti. Yine Macaristan'ın Budapeşte Üniversitesi'nden Prof. Dr. Andrej Pedric'te Enstitümüzü ziyareti sırasında Şarka Virüsü konusunda çok ciddi uyarılarda bulunmuştu."

Hastalığın öncelikli olarak kayısıyı tehdit ettiğinden özellikle Malatya'daki kayısı üreticilerimizin çok dikkatli olması gerektiğine dikkat çeken Yaşar Zengin, açıklamasını şöyle tamamladı: "Malatya bugüne kadar genellikle kendi fidan ihtiyacını kendisi karşıladığından bu tehdide karşı hep korunmasını bildi. Ancak bu yıl özellikle Kabaaşı çeşidine olan talebin yüksek olması sebebiyle piyasada Kabaaşı fidanı bulunmuyor, dolayısıyla fidan fiyatında ciddi artış gözlendi. Bu durum il dışından fidan getirilmesine sebep olabileceğinden Malatya'ya sert çekirdekli meyve fidanı girişinin çok sıkı denetim altında tutulması gerekiyor. Hastalığın Malatya'ya girişini engellemenin en önemli yollarından birisi bu, ancak Malatyalı hemşerilerimizin de bireysel fidan getirmemeleri de oldukça önemli. Hastalığın Malatya'ya maliyeti çok ciddi oranda olacağından, kayısı gelirine dayalı Malatya ekonomisi bu hastalık sebebiyle çökme noktasına gelebilir, sosyal sorunlar yaşanabilir. Çok hassas olmalıyız. Kayısı ağaçlarında da özellikle yapraklarda, meyvelerde ve meyvenin çekirdekleri üzerinde yuvarlak halka şekilleri, kabartılar veya çöküntüler gören üreticilerimizin kontrol amacıyla derhal Enstitümüze veya Tarım İl Müdürlüğümüze başvurmasını istiyoruz. Şarka Virüsü kayısılarımız için, insanlarda çok tehlikeli olan AİDS, Domuz Gribi ve Kuş Gribi kadar, tehlikelidir. Lütfen kimse hafife almasın."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız