SON DAKİKA
SON DEPREMLER

LYS Maratonu Başlıyor

A- A+ PAYLAŞ

 

Yüksek Öğretime Geçiş  Sınavı’nda (YGS) başarılı olan öğrencilerin gireceği Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), 18 Haziran Cumartesi ve 19 Haziran Pazar günü ile önümüzdeki hafta Cumartesi ve Pazar günü 5 ayrı oturumda gerçekleştirilecek.

            ÖSYM İl Temsilciliği görevini  yürüten İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Sadık Keleş’ten alınan bilgiye göre, 5 oturumda gerçekleştirilecek olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na, YGS’de 180 ve üzeri puan alan öğrenciler girebiliyor.

            LYS'lerin ilk sınavı 18 Haziran Cumartesi günü Matematik ve Yabancı Dil sınavlarından gerçekleşecek. Cumartesi sabah ilk olarak  ilimizde yaklaşık 11 bin aday LYS-1'e (Matematik),  öğleden sonra  yapılacak olan  LYS-5'e (Yabancı Dil)  ise yaklaşık 350 aday girecek.

            LYS-1'de öğrencilere toplam 120 dakika verilecek. Sınavda Matematik ve Geometri testleri yer alacak. Matematik testinde çözülmesi gereken 50 soru için toplam 75 dakika süre verilecek. Geometri testinde ise 30 soru için adaylara 45 dakika süre tanınacak.

            Öğleden sonra yapılacak Yabancı Dil Sınavı LYS-5, tek oturumda uygulanacak ve öğrencilere, toplam 80 soru için 120 dakika çözüm süresi verilecek.

            19 Haziran Pazar günü ise LYS-4 (Sosyal Bilimler) sınavı yapılacak. Saat 10.00'da başlayacak LYS-4'e, ilimizde yaklaşık 10 bin aday girecek. Tek oturumda uygulanacak sınavda adaylara 90 soru için toplam 135 dakika süre verilecek. Sınavda, Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe testleri yer alacak. Tarih testinde 44 soru için 65 dakika, Coğrafya-2 testinde 16 soru için 25 dakika, Felsefe testinde ise 30 soru için 45 dakika süre olacak.

            ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA

            LYS'lerin uygulanacağı ikinci hafta sonu sınavı ise Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) ile başlayacak. LYS-3 25 Haziran Cumartesi günü saat 10.00'da düzenlenecek. Sınava, ilimizde 5 bin aday katılacak.Tek oturumda yapılacak sınavda, adaylara toplam 80 soru yöneltilecek ve 120 dakika süre verilecek.

            LYS-3'te Türk Dili ve Edebiyatı ile Coğrafya-1 testleri yer alacak. Türk Dili ve Edebiyatı testinde 56 soru bulunacak ve 85 dakika süre verilecek. Coğrafya-1 testinde ise 24 soru sorulacak, 35 dakika süre verilecek.

            LSY'ler, 26 Haziran Pazar günü yapılacak Fen Bilimleri LYS-2 sınavı ile sona erecek. Saat 10.00'da başlayacak sınava,ilimizde yaklaşık 10 bin aday girecek. Tek oturumda uygulanacak sınavda adaylara toplam 90 soru sorulacak ve 135 dakika sürecek.  LYS-2'de Fizik, Kimya ve Biyoloji testleri yer alacak. Testlerde 30'ar soru sorulurken, 45'er dakika süre verilecek.

            Malatya’da yapılacak olan LYS’de yaklaşık 400 kişinin görev  yapacağı belirtilirken, E-Tipi Cezaevi’nde de 10 kişinin sınava gireceği belirtildi.

            ADAYLARA UYARI

            Bu arada sınava girecek olanların yanlarında mutlaka 2011-LYS Sınava Giriş Belgesi ile fotoğraf ve TC Kimlik Numarası bulunan Nüfus Cüzdanı veya pasaport getirmeleri gerektiği bildirildi.

            Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan aday, mazereti ne olursa olsun LYS'ye giremeyecek. Bir aday, bu belgeleri yanında olmadığı halde sınav merkezi yöneticilerinin, bina ve salon sorumlularının veya ÖSYM temsilcilerinin kararıyla herhangi bir salonda sınava alınmış olsa bile, bu adayın sınavı ÖSYM Başkanlığı tarafından iptal edilecek. Adayların sınav binalarına bu belgeler dışında herhangi bir eşya getirmesi yasak olacak. Sınavda kullanılacak kalem, silgi, kalemtıraş, saat gibi gereçler ile şekerleme ve peçete bütün adaylara ÖSYM tarafından temin edilecek.

            Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebilecek başka hiçbir araç yanında bulunduramayacak. Sınava, çanta, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, yüzük, bilezik, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik cihazla, çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi gibi araçlarla, cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla, silah ve benzeri teçhizatla, kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kağıdı, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlarla girmeye çalışanlar sınav binasına kesinlikle alınmayacak. Sınavın yapıldığı bina içerisinde sınav öncesinde, sınav sırasında ya da sınavdan sonra bu tür cihazları taşıdığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacak.

            Hiçbir aday 2011-LYS Sınava Giriş Belgesi'nde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giremeyecek. Adaylar, sınav salonuna 2011-LYS Sınav Giriş Belgeleri ile nüfus cüzdanı veya pasaportları kontrol edilerek alınacak, sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtulacak.

            Sınav başladıktan sonra, sınavın toplam süresinin 3/4'ü kadar zaman geçmeden ve son 15 dakika içerisinde adaylar sınav salonundan dışarıya çıkarılmayacak. Sınav sırasında adayların kısa bir süre için bile olsa tuvalete dahi gitmek için salondan çıkmaları yasak olacak. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday, bir daha sınav salonuna alınmayacak.

VALİNİN GÜRÜLTÜ UYARISI..

Öte yandan Vali Ulvi Saran da, sınav öncesi yaptığı açıklamada, "Yüksek Öğretim Kurulu Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) 18-19-25 ve 26 Haziran 2011 tarihlerinde Türkiye’de ve İlimizde de yapılacaktır.

Sınavların huzur ve güven içerisinde geçmesi için kamu kurum ve kuruluşlarınca her türlü tedbir alınmıştır.

Halkımızın sınav günlerinde gürültü kirliliğine neden olacak olumsuz davranışlarda bulunmamaları öğrencilerimizin başarılarına katkı sağlayacaktır.

Bu duygularla sınavların öğrencilerimize başarı getirmesini dilerim."dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız