SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Maalesef Artıyor"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:44:57
A- A+ PAYLAŞ

 Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, “2012 yılı içinde 1.6 milyon kişinin AIDS nedeni ile öldüğü tahmin edilmektedir. Türkiye’de de hastalığın yayılımı maalesef yıllar içinde artmaya devam etmektedir” dedi.

1 Aralık Gününü Dünya AIDS günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, bu hastalığın önemini bildiren İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, “Bu yıl 1 Aralık Dünya AIDS gününün ana teması, ‘Sıfır yeni vaka, sıfır ayrımcılık, sıfır AIDS’e bağlı ölüm’ olarak seçilmiştir.

Dünya’da 2012 yılı içinde 2 milyon kişinin HIV’e yakalandığı tahmin edilmektedir. Yine yaklaşık 35,3 milyon HIV taşıyıcısının bulunduğu ve 2012 yılı içinde 1.6 milyon kişinin AIDS nedeni ile öldüğü tahmin edilmektedir. Türkiye’de de hastalığın yayılımı maalesef yıllar içinde artmaya devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

AIDS’in bulaşıcı bir virüs hastalığı olduğuna dikkat çeken Şener, Mikrobu HIV adı verilen bir virüstür. HIV girdiği vücudun mikroplara karşı korunma yeteneğini sağlayan bağışıklık sistemini etkileyip yok eder.

HIV enfeksiyonu sadece erişkinleri değil, bebek, çocuk, genç, yaşlı herkesi tehdit edebilen, henüz virüsü tam olarak vücuttan atmayı sağlayabilecek tedavisinin ve aşısının bulunamadığı bir hastalıktır. Kullanılan ilaç tedavisi ile HIV/AIDS hastalığından ölümler azalmış, ölümcül bir hastalık olmaktan çıkıp yaşam boyu ilaç kullanımını gerektiren bir kronik hastalığa dönüşmüştür.

Virüsün bulaşma yolu temelde Vücut sıvıları ile olmaktadır, bu nedenle kan, meni gibi virüsün daha yoğun olduğu vücut sıvılarının virüsün iletiminde yeri büyüktür. Ancak tükürük, ter, gözyaşı ve idrar gibi vücut sıvılarında virüs bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.

Şener, HIV enfeksiyonunin esas olarak üç önemli yolla bulaştığını belirterek, “ Korunmasız cinsel ilişki, Kan ve kan ürünleri ile bulaşma, HİV virüsü taşıyan Anneden gebeliği süresince, doğum sırasında vücut sıvıları ve emzirme sırasında süt ile bebeğe bulaşma olmaktadır” diye konuştu.

Şener, HIV’ın bulaşmadığı durumları da şöyle belirtti:

“Dokunmak, tokalaşmak, gözyaşı, ter, tükürük ile,Aynı yerde oturmak, aynı havayı solumak ile,Aynı havuzu, banyoyu, tuvaleti, saunayı, duşu paylaşmak ile,Giysilerin ortak kullanılması ile,Tabak, çatal, kaşık, bıçak, bardak paylaşılması ile,Telefon kulaklığı, kapı tokmağı ile,Sivrisinek, böcek, arı sokması ile HIV bulaşmamaktadır.”

Kemal Şener, açıklamasının sön bölümünde şunları belirtti: “HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır ve diğer hastalıklarda olduğu gibi korunma önlemleri tedaviden çok daha etkili ve ucuzdur. En sık görülen bulaşma yolu cinsel temasla olduğu için bu yolla korunma büyük önem taşımaktadır. Kan ve kan ürünleri ile olan bulaşmaya karşı korunma için ise 1987 yılından beri de ülkemizde kan ve kan ürünleri HIV yönünden test edilmektedir. “

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız