SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Maalesef Mimari Problem Var"

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:29:10
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Erhan Berk, yeni hastanenin bazı bölümlerinde çok ciddi mimarı sıkıntılar tespit ettiklerini belirterek, bu sorunların bir an önce çözüme kavuşturulması için çalışma başlattıklarını söyledi.  Başhekim Erhan Berk, sağlıkla ilgili olarak bazı polikliniklerde spesifik hizmetleri sunabilmek için de hazırlıkların sürdüğünü ifade etti.

Kısa bir süre önce Malatya Devlet Hastanesi Başhekimliği görevine atanan Uzman Doktor Erhan Berk, basın mensuplarıyla bir araya gelerek, kısa ve orta vadedeki çalışma programını ve ileriye yönelik projelerini anlattı.  Toplantıya Başhekim Erhan Berk’in yanı sıra, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Lütfiye Kaloğlu, İdari ve Mali Hizmetler Müdürü Bülent Mehmet Metin, Hasta Hizmetleri ve Sağlık Otelciliği Müdürü Ahmet Akgün katıldı.

Toplantıda Başhekim Erhan Berk’in, hizmete açılmasıyla birlikte gerek alt yapısında gerekse mimari projesindeki eksiklikler nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Malatya Devlet Hastanesi’ne ilişkin doğru ve çarpıcı teşhisleri dikkat çekti.

Yerel medyanın da sıkça gündeme getirdiği Yeni Devlet Hastanesi’nin acil servis, hastane depoları, hastane tuvaletleri, hastaneye giriş yolları ile ilgili projelendirme ve mimari problemlerden kaynaklı önemli sorunlar yaşandığını ifade eden Başhekim Erhan Berk, bütün bu sorunların hızla çözülmesi için birçok alanda çalışma başlattıklarını kaydetti.

Hastane binasında tıbbı ve evsel atıkların toplanacağı mekânların ihtiyaca cevap verecek ölçekte projelendirilmediğini, bu durumun da ciddi sorunlar yarattığını ifade eden Uzman Dr. Erhan Berk, yeni dönemde bu sorunlara çözüm üretmekle birlikte sağlık hizmetlerinde kalitenin yükseltilmesi için çalışacaklarını söyledi.

“Anjiyo hizmeti vermeye başlayacağız”

Yakın bir zamanda Malatya Devlet Hastanesi’ndeki bazı polikliniklerde klasik sağlık hizmetlerinin dışında daha özel uzmanlık gerektiren alanlarda da sağlık hizmetlerinin sunulmaya başlanacağını kaydeden Başhekim Uzman Doktor Erhan Berk, bu konuda yapılan hazırlıklara ilişkin şu bilgileri aktardı:

“Haziran ayına kadar anjiyo hizmeti veremeye başlayacağız. 14 kardiyoloji uzmanımız var. Bu hizmeti de Malatya halkına sunmaya başlayacağız.  6 kalp damar cerrahı arkadaşımız var, özellikle By-Pass, kalp kapak hastalıkları ameliyatlarını hızlı bir şekilde yapacağız.

Ultrason ile taş kırma işlemi işi için gerekli çalışmaları yapmak üzere Şubat ayında firmaya işi teslim ediyoruz. 3 ay içinde de hastanemizde bu işlemi vermeye başlayacağız.

Zamanından önce doğan bebekler çok ciddi sıkıntılar çekiyor. Basında zaman zaman bu konuyla ilgili 'yer bulunamadı', 'il il dolaştırıldı' şeklinde haberler yer alıyor. Bu tür olumsuzlukların önüne geçmek için 13 yataklı 3’üncü basamak, yeni doğan yoğun bakımı ilk 6 ay içinde kuracağız.

Çok sıkıntılı hastaların kaldığı reanimasyon (3. basamak)  yoğun bakıma, 1 Şubat tarihi itibari ile 12 yatak daha ekleyerek reanimasyon servisinin 24 olan yatak sayısını 36'a çıkaracağız.

Çocuk yan dalları için servisi 1 Şubat itibari ile açacağız ve 130 yatak ile ilimizde hizmet vereceğiz.”

“Hastane mimarisinde çok ciddi sıkıntılar var”

Hizmete girmesiyle birlikte acil servis, tuvaletler, duvarlarındaki çatlaklar ve dökülen boyalar, hastaneye giriş yolları başta olmak üzere alt yapı hizmetleri ve mimarisine ilişkin birçok noktadaki eksiklikleriyle ciddi eleştirilerin hedefi olan Malatya Devlet Hastanesi’nde bu eksiklikleri kendilerinin de tespit ettiğini belirten Başhekim Erhan Berk bu konuda şunları söyledi:

“Malatya Devlet Hastanesi'nin acil servisinde çok ciddi mimari sıkıntılar var. Şu anda bütün acil servis personelinden görüş alarak mimari projesini çizdirdik. 1 Şubat tarihi itibari ile ihalesini yapıp, 6 ay içerisinde çok modern, insanların rahat hareket edebileceği, tüm birimlerin içinde olduğu bir acil servisi hizmete sunacağız. Fizik tedavi salonumuzun durumu pek iyi değildi. 1 Ocak tarihi itibari ile inşaatına başladık. Bu inşaat bitmek üzere, günde 240 hastaya aynı anda hizmet verecek salonumuzu 1 Şubat tarihi itibariyle açıyoruz.

Acil servisin önündeki yolla ilgili çalışmalarımız var. Girişteki yolda bir hata var, belediye ile görüştük gerekli çalışmaları yapacaklarını söylediler.

Hastane depoları konusunda da maalesef mimari bir problem var. Depolar için yer bırakılmamış, özellikle Beydağı kampüsündeki eczane deposu buraya taşınamamış. Bununla ilgili de çalışmalarımız var.

“Bürokratik işlem süresini en aza indireceğiz”

Malatya Devlet Hastanesi’nde yeni dönemde yapılacak idari düzenlemelere ilişkin de bilgi veren Başhekim Uzman Dr. Erhan Berk, hastanede iş ve işlemlerde etkinlik, verimlilik sağlanması için bürokratik işlem sürelerini en alt düzeye indireceklerini söyledi. Başhekim Erhan Berk daha sonra şu açıklamalarda bulundu:

“Hastanenin dış cephesinde daha güzel görünüm için ışıklandırma çalışmalarını da başlattık. Hastane otoparklarında da düzenlemeler yapacağız. Hava ambulansı içinde pist yapılacak ve ambulansın devamlı bir şekilde hastanede tutulması için elimizden geleni yapacağız. Hastane idari binasında da gerekli düzenlemeler yaparak, bürokrasi süresini minimize edeceğiz.

Ameliyathane giriş ve çıkışlarında sıkıntılar var. Hasta yakınları bazen çok yakın mesafelere kadar girebiliyorlar. Hijyen açısında bu sorunlara neden olabilir, bu nedenle gerekli düzenlemeler yapılacak. Ameliyathane oda sayısını hızlı bir şekilde artıracağız. Hasta yakınlarının, hastalar ile kameralar vasıtasıyla görüşülmesini sağlayacağız.

Hastanenin tuvaletlerinde sorun yok. Gerekli çalışmalar yapıldı ancak kot farkı nedeniyle giderlerinde bir sorun var. Onların da düzeltilmesi için gerekli çalışmaları başlattık.

Hastanede ziyaret saati uygulamasına başlayacağız. Belli bir saatten sonra servise girişler yasaklanacak. Biz insanların güvenliğinden de sorumluyuz. Ben dahil olmak üzere gerekirse hiç kimse ziyaret saati dışında içeri alınmayacak. ”

“Bu bizim için çok büyük bir ayıp”

Kent, çevre ve toplum sağlığı açısından büyük önem taşıyan atıkların ayrıştırılması için hastane alanında bir yer belirlenmesi gerekirken hastanenin mimari projesinde böyle bir yerin belirlenmediğine dikkat çeken Başhekim Erhan Berk, “Halka atıklarınızı ayırın derken, kamu olarak bunu biz yapmıyorsak, bu bizim için çok büyük bir ayıp” dedi. Uzm. Dr. Berk “Maalesef hastanede tıbbi atık, geri dönüşüm ve evsel atık için belirlenen yer mimaride yok. Tıbbı atık için sadece 10 metrekarelik bir alanı kullanıyoruz ve devamlı belediye ekiplerini çağırmak zorunda kalıyoruz. Bu konuyla da ilgili hızlı bir şekilde çalışmaları sürdürüyoruz, 6 ay içerisinde sorunu çözeceğiz. Telefon santrallerini tek bir merkeze alacağız, çok ciddi oran olan yüzde 60 oranında bir tasarruf sağlayacağız” diye konuştu.

“Personelin motivasyonu için bir takım etkinlikler düzenleyeceğiz”

Sağlık personelinin görevini en iyi şekilde yerine getirmesi için motivasyonlarını en üst seviyede tutacak bir takım sosyal ve kültürel aktiviteler de gerçekleştireceklerini anlatan Başhekim Berk “Personelimiz ile sıkı bir diyalog halindeyiz. Her zaman kapımız açık, biz personelimizi dinleriz. Kafası rahat olmayan personelin kaliteli bir hizmet sunmasının imkânı yok. Personeller konusunda da sosyal aktiviteler de düzenleyeceğiz. Hastanede personel dağılımında adaletsizlik vardı. Belli yerlerde yığılma, bazı yerlerde ise az personel vardı. Diğer kampüslerde çalışmalar bitti, merkez kampüsünde de çalışmalarımız sürüyor. Mevcut personelle daha iyi hizmet vereceğiz” dedi.

Fırat Semt Polikliniği yeni yerinde hizmet verecek, Yeşilyurt Ruh Sağlığı Merkezi açılacak

Fırat Semt Polikliniği, Yeşilyurt Toplum Sağlığı Merkezi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’ne ilişkin bir takım çalışmalardan da bahseden Erhan Berk şunları söyledi: “Fırat semt polikliniğini,  Almanların yaptırdığı eski binanın tadilatını yaparak oraya taşıyacağız. Orada 35 poliklinik ile hizmet vereceğiz. Ayrıca 10 yataklı fizik tedavi salonu da hizmet vermeye başlayacak.

Yeşilyurt Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nin fiziki alt yapısı tamamlandı. İhalesi için genel sekreterliğe dosyayı gönderdik. Personeli hazır, sorumlu hekimi belirlendi, bir kaç ay içinde de açıyoruz.  Önceden hâkimler lojmanı olarak kullanılan yerin çok güzel bir bahçesi var. Özellikle psikiyatri hastalarının sosyalleşmesi için çok uygun bir yer.

Hasta bazlı ilaç uygulamasına geçeceğiz, artık toplu ilaç verilmeyecek. Böylece çok ciddi bir şekilde tasarruf sağlanacak. İstismara uğrayan çocuklar için Beydağı kampüsünde 8 odalı özel bir merkez kuracağız. Kadın Hastalıkları ve Çocuk Acil Servisi kaliteli bir seviyede değil. Kadın- doğum poliklinikleri de aynı durumda. Bu konuda da gerekli düzenlemeleri yapacağız ve sorunları ortadan kaldıracağız.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız