SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Maaşın Üçte 1'i Gıdaya Gidiyor!

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye İstatistik Kurulu (TÜİK) verilerine göre, geçen yıl Türkiye'de gelir düzeyi en düşük kesim, harcama bütçesinin üçte 1'ini gıdaya ayırdı, eğitim hizmetlerine ayırdığı pay ise yüzde 0.7'de kaldı.

Gelire göre sıralı en yüksek dilimdeki hanehalklarında ise eğitim, toplam harcamanın yüzde 3.1'i oluşturdu. Gıdanın payı ise yüzde 17.4'e geriledi.

Ülke geneline bakıldığında, hanehalklarının toplam tüketim harcamaları içinde en yüksek payı, yüzde 28.2 ile konut ve kira harcamaları aldı.

TÜİK ''2009 Hanehalkı Tüketim Harcaması Sonuçlarını'' açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamaların yüzde 23'ünü gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 13.6'sını ulaştırma, yüzde 6.2'sini ev eşyası oluşturdu. Eğitim hizmetleri ve sağlık ise yüzde 1,9'arlık pay ile listenin sonunda yer aldı.
2008 ve 2009 Hanehalkı Bütçe Araştırmalarından elde edilen sonuçlar karşılaştırıldığında, 2009'de, konut ve kira ile ulaştırmaya ayrılan payın düştüğü, gıda ve alkolsüz içecekler ile ev eşyası harcamalarına ayrılan payın ise arttığı gözlendi.

Türkiye'de hanehalkı başına aylık ortalama tüketim harcaması 1.688 lira olarak tahmin edildi. Bu rakam kentsel yerlerde 1.891 lira, kırsal yerlerde ise ortalama 1.181 lira olarak hesaplandı.

DÜŞÜK GELİRLİLERİN ANA HARCAMA KALEMİ GIDA

Araştırmaya göre, düşük gelirli hanehalkları, yüksek gelirli hanehalklarına göre gıdaya 2 kat daha fazla pay ayırıyor.

Gelire göre sıralı gruplar itibariyle tüketim harcamalarının dağılımına bakıldığında, ''gelirden en az pay alan'' birinci yüzde 20'lik gruptaki hanehalklarının gıda harcamasına ayırdığı pay yüzde 34, ''gelirden en fazla pay alan'' beşinci yüzde 20'lik gruptaki hanehalklarının gıda harcamalarına ayırdığı pay ise yüzde 17,4 oldu.

Eğitim hizmetleri harcamalarının oranı ise birinci yüzde 20'lik grup için yüzde 0,7, beşinci yüzde 20'lik grup için yüzde 3,1'de kaldı.

Gelire göre sıralı yüzde 20'lik gruplarda, 1. grubun en yüksek aylık ortalama geliri 815 lira, 5. grubun ise en düşük aylık ortalama geliri 2.499 lira olarak belirlendi. 1. grupta en düşük, 5. grupta ise en yüksek gelir belirtilmiyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız