SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Maçtan Notlar..

A- A+ PAYLAŞ

• Malatyaspor, Altayspor karşısına önceki maçlara oranla, televizyondan naklen yayınlanmasına rağmen “taraftar desteği” ile başladı. Malatyaspor yönetiminin tüm girişimleri ve organizasyonuna karşın maçlara az sayıda seyirci geliyordu. Ilıman bir havada ve ağır bir zeminde oynanan maçı 6 bin 500 civarında Malatyaspor taraftarı izledi.

• Maç öncesi Malatyaspor sahaya “Şehitler Ölmez, Vatan Bölünmez”, Altay “Almadığınız Her Fiş Ülkemizi Değil Başkalarını Kalkındırır” pankartıyla çıktı. Seyirciler şehitler anısına açılan pankarta tezahüratla destek verdi.

• Vergi Haftası dolayısıyla Malatya Vergi Dairesi Başkanı Niyazi Özkök, hakemlere ve her iki takım futbolcularına maç öncesi saha ortasında çiçek verdi.

• Maç öncesi ilk başta yazılan kadroda Atilla Birlik’in ismi geçiyordu. Ancak sakatlığı süren bu oyuncu ısınma sırasında iyi olmadığını belirtince Atilla ilk on birden çıkarıldı, Deniz yerine yazıldı, yedeğe de Turgay Koyuncu eklendi.

• Malatyaspor 2-0 öne geçtikten sonra Maraton Tribünü ile Sanat Okulu tarafındaki açık tribün taraftarlarının gösterisi görülmeye değerdi. Her iki taraf tribünlerde oynaya oynaya birbirine koşunca yaşanan dalgalanma tüm tribünlerden alkış aldı. Ancak bu grupların tek hatası her iki yarıda yaktıkları sis bombaları oldu. Bu tür davranışlar Malatyaspor Kulübüne para cezası getiriyor.

• Malatyaspor, futbol kalitesi çok yüksek olmasa bile heyecan dolu ve güzel denebilecek bir maçın sonunda gülen taraf oldu. 3 topu direkten dönen Altay gerçekten şanssızdı. Malatyaspor’un çok net pozisyonlarında ise Altay kalecisi Cenk Gönen çok başarılıydı. Cenk, bire bir pozisyonlarda açı daraltarak veya doğrudan topu karşılayıp Malatyaspor lehine skorun artmasını engelledi. Bu “Malatya’yı direkler, Altay’ı Cenk kurtardı” yorumunun yapılmasına yol açtı. Altay takımı bir an olsun savunma yapmayı düşünmedi, sürekli Malatya kalesinde gol aradı. Malatyaspor ise, özellikle 2-0 sonrası, ev sahibi gibi değil, kontratakla fırsat kollayan misafir takım gibi oynadı.

• Maçta yakalanan fırsatlara bakıldığında Malatyaspor Teknik Direktörü Fahrettin Ömeroviç ile Altay Teknik Direktörü Feyyaz Uçar’ın rakibin zayıf yönlerini iyi tahlil ettiği sonucu çıktı. Altay, Malatyaspor sol kanadına Cem Baki ile ısrarla yüklendi ve ortada Adem Büyük ile net fırsatlar yakaladı. Malatyaspor ise neredeyse fırsatların tamamını ve Serdar Samatyalı ile gelen ikinci golü Altay savunmasının arkasına atılan uzun toplarla buldu. Bu akınlarda Serdar, Deniz ve Mehmet Albayrak çok net fırsatları kullanamadılar.

• Altay, oyunun başlarında etkiliydi, Malatya ardından dengeyi buldu ve fırsat kolladı. 27.dakikada bir fırsat yakalayan Malatyaspor, Mehmet Albayrak ve Deniz ile “akıllara zarar” bir gol kaçırdı. Serdar’ın uzun pasında topla bomboş giden Mehmet’in vuruşu kaleciden döndü, bu oyuncu ortaya çevirdi, bu kez Deniz savunma ve kalecinin yerinde bile olmadığı pozisyonda topu olmayacak şekilde kafayla ters direk dibinden dışarı attı. Kaçan fırsat sonrası Malatyaspor tribünleri özellikle Mehmet’e büyük tepki gösterdiler. Bu oyuncunun birkaç pozisyonda basit topları kaçırması da tepki aldı. Mehmet, ikinci golde Serdar’a güzel bir pas çıkarıp kendisini bir nebze affettirdi.

• Serdar Samatyalı belki de İnönü Stadı tarihinde görülmedik bir noktadan, orta çizginin Malatyaspor alanı tarafından isabetli bir şut çıkardı, o anda pozisyon gereği ileri çıkan Altay kalecisi Cenk son anda yerine dönüp elleriyle golü önledi. İnönü Stadının 55X110 boyutlarında oluşu ve sarı-kırmızılı “bombacı” Serdar’ın şutu attığı konum dikkate alındığında, bu şut kaleye yaklaşık 65-70 metre mesafeden atılmış oldu.

• Malatyaspor, 2-0 önde iken bile Altay’ın ısrarla baskılı oynaması ve Malatya’nın savunmaya çekilmesi gerginliğe yol açtı. 2-1’den sonra gerginlik had safhaya ulaştı, bu arada Serdar karşı karşıya pozisyonda rahatlama imkanı sağlayacak golü atamadı, ardından maç bitince tribünler sevince boğuldu. Zor geçen, rakibin 3 topunun direkten döndüğü bir maç sonrası gelen galibiyet yöneticileri de çok sevindirmiş olacak ki, birçok yöneticinin bitiş düdüğüyle sahaya fırladığı ve futbolculara sarıldığı görüldü.

• Karşılaşmanın son anlarında Malatya ceza alanında bir top kafalardan kafalara sekerek yere inmedi, taç çizgisine doğru yöneldi. Bu pozisyona sinirlenen Teknik Direktör Feyyaz Uçar, teknik alanı terk ederek sinirli bir şekilde topa hamle yaptı ve “bu kadar şanssızlık olur mu?” dercesine topa vurmak istedi. Bunun üzerine Malatya seyircileri Uçar’a tepki gösterdiler.

• Karşılaşmanın ilk yarısı basın mensuplarının hemen önündeki kapalı tribün bölümünde ilginç bir durum yaşandı. Birkaç kişinin futbolculara yönelik küfrüne sinirlenen, 50 yaş üzerinde, belli ki “emektar bir Malatyaspor taraftarı” ayağa kalkıp “Malatyaspor forması Malatya’nın onurudur. O formayı üstünde taşıyan futbolcuya kim olursa olsun küfredemezsiniz. İşine gelmeyen s…tir olup gitsin” diye bağırdı. Bu taraftara kimse karşılık vermedi ve söz konusu bölümden bir daha küfür işitilmedi.

• Bu arada karşılaşma sırasında, maçlarda toplu hareket eden bazı grupların yönetici Ali Cengiz aleyhinde tezahüratları dikkat çekti. Cengiz’i istifaya çağıran bu grubun rahatsızlığının, Cengiz'in “alternatif” taraftar tercihleriyle ilgili olduğu öne sürülüyor. Naklen yayınlanıyor olmasına rağmen, İnönü Stadı’nda sezonun en kalabalık maçlarından biriydi Altay’la oynanan maç. Bunda Cengiz’in, daha önceki yöneticilik dönemlerinde olduğu gibi resmi yetkililerle görüşerek stada gelmelerini sağladığı Polis Okulu öğrencilerinin, liselilerin kalabalığı da etkiliydi. Cengiz daha önceki yıllarda da, özel girişimlerle stada askerleri getirtiyordu. Anlaşılan Altay maçı için yaptığı da, birilerini rahatsız etmişti.

• Malatyaspor-Altay maçında dikkat çeken bir fotoğraf, konuk Altay ve İzmir adına ilginç bir görüntü oluşturdu. "Düşman Kardeşler" buluşmuş, dayanışmışlardı.. Altay takımı maç öncesi Malatyaspor'dan seyirci için yer talebinde bulunmamıştı. Ancak maça kendi olanaklarıyla gelen, belki de Malatya'da yaşayan 4 misafir takım seyircisinden 3'ünün elinde İzmir takımları Göztepe ile Karşıyaka'nın kaşkolları vardı. Muhtemelen Göztepe ve Karşıyaka taraftarları "ilk ve son olarak" Malatya'da bir araya geliyordu. Bilindiği gibi bu 2 takımın seyircisi arasında ilişki o kadar kötü ki, kavgalar futbol sahalarının ötesinde basketbol ve voleybol salonlarına yansıyor. 5 yıl kadar önce İzmir'de oynanan Göztepe-Karşıyaka bayan voleybol maçı bile çıkan kavga yüzünden yarım kalmış, bu maç "seyirci kavgası nedeniyle yarım kalan tek bayan voleybol maçı" olarak tarihe geçmişti.

• Karşılaşmada hakem gözlemcisi Malatya futbolunun geçmişten tanıdığı bir isimdi. 1985-90 arası Malatya’da astsubay olarak görev yaptığı dönem Malatya Bölgesinden (B) klasman hakemi olan, Ankara’ya tayin olduktan sonra A klasmanına (Süper Lig) yükselen Turgut Sığıç, bu kez gözlemci olarak Malatya’da idi.

FOTOĞRAFLAR: Mehmet GÖRESİYE

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız