SON DAKİKA
SON DEPREMLER

MAGEP Neleri Konuştu?

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Gelişim Platformu'nun (MAGEP) 2. toplantısı Bolu Koru Otel'de yapıldı. İstanbul ve Ankara'daki çok sayıda iş adamı ve bürokratın katılımı ile geçtiğimiz hafta sonunda gerçekleştirilen toplantı, Malatya ve Malatyalılar adına değerlendirmeler ve tayin edilen hedeflere zemin oluşturdu.

Malatyalı iş adamı Yaşar Öncan'a ait Bolu'daki toplantıya daha çok Ankara ve İstanbul'da bulunan çok sayıda iş adamı ve bürokrat katıldı. İlk bölümde, Haziran 2005'de yapılan toplantıda Malatya ile ilgili olarak ele alınan sorunlar yeniden masaya yatırılırak tartışıldı.

MAGEP'in işlevi ve sürekliliği konusunda bilgilendirme sunumunun Dr. M.Kemal Akgül ve Prof.Dr. M. Kemal Yalınkılıç tarafından münavebeli olarak yapılmasının ardından, çalıştay programı, Malatya'nın dünü bugünü, varolan değerler, gözlenen sorunlar ile sürekli eğitim ve istihdam, sosyal gelişim ve kentsel dönüşüm, ekonomik gelişim, yenilenme (inivasyon) rekabet edebilirlik gibi sorun odaklarının tartışıldığı platformda, katılımcılardan sanatçı Kenan Işık ve Yazar Cumali Ünaldı'nın özlü konuşmaları büyük alkış aldı.

KİMLER KATILDI?
Malatyalı tanınmış iş adamlarından Turan Tuna, Kadir Eriş, Şaban Taçyıldız, Ramazan Yıldız, Mehmet Nalbant, Mehmet Zeki Akıncı, Ekrem Dernek, İbrahim Nalbant, İlhan Şahintürk, Erhan Özcan, Naci Altınbüken gibi isimlerin yanında çok sayıda serbest girişimci müteahhit ve ihracatçı ile Çin Halk Cumhuriyeti uyruklu Türk kökenli olan iş adamı İsmail Zeyneş de toplantıda hazır bulundu.

Bürokratik kesimden ise Prof. Dr. M. Kemal Yalınkılıç, Prof.Dr. Ali Güler, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Dr. M.Kemal Akgül, Galip Demirel, Mehmet Gürel, Ertaç Önal, Doğanbey Akgül, Dr. Şanal Tosun, Mehmet Güler, Fuat Kutsal, Atilla Şahin, Metin Marmara, Nurettin Konaklı, Mehmet Demirel, Mustafa Toy, Ünal Canpolat, Emekli Amiral Abdullah Akgül, Bolu Cumhuriyet Savcısı M.Ali Gürbüz,

Ayrıca sanatçı Kenan Işık, yazar Cumali Ünaldı Bolu toplantısında hem sorunları irdeledi, hem de biribirleri ile hasret giderdi.

Toplantı sonunda bir ortak deklerasyon yayınlanırken, sonraki toplantının 4 Nisan'da saat 16.00'da Antalya'da yapılması kararlaştırıldı.

MAGEP NASIL OLUŞTURULDU?
Amacı; Malatya ve Malatyalılar ile Malatya'ya gönül verenlerin yurtiçi veya yurtdışında sosyal kültürel ve ekonomik gelişimlerinin sağlanmasına yönelik düşünce uygulama ve işbirliğinin değelendirilmesinin yapılması, bu düşüncelerin hayat bulabilmesi için ortak paydanın oluşturulabileceği bir ortamın sağlanması olan MAGEP, Prof.Dr. Mustafa Yalınkılıç (Milli Parklar Genel Müdürü), Fizik Müh. Dr. Mustafa Kemal Akgun (Milli Prodüktivite eski genel sekreteri) ve iş adamı Necdet Olcan tarafından aktivite edildi. Ancak MAGET dernek, vakıf veya sivil toplum kuruluşu hüviyetinde olmayan bir platform.

Bu kuruluş hakkında daha geniş bilgi www.magep.gen.tr web sitesinden elde edilebiliyor.

SONUÇ BİLDİRGESİ
Malatya Gelişim Platformu 2006 Yılı 1'inci Dönem Toplantısı'nın sonuç bildirgesinde, kentin ana sorun odakları belirlendi. Prof. Dr. Mustafa Kemal Yalınkılıç ve Dr. Mustafa Kemal Akgül'ün hazırladığı ana sorunlar 'Sosyal Gelişim ve Malatya Kültürünün Yaşatılması, Ekonomik Gelişim, Yenilenme ve Rekabet Edebilirlik, Çevre ve Tarihi Dokunun Korunması' başlıklarıyla tanımlandı. Malatya Gelişim Platformu Yürütme Grubu imzasıyla yayımlanan sonuç bildirgesinde ana sorun başlıkları altında yer alan alt sorun başlıklarında eğitim ilk sırayı aldı. Bilgirgede, ulusal boyutta önemli bir sorun olan eğitimde nicelikten çok niteliğe önem verilmesi gereğinin Malatya'daki eğitim kurumlarında da göz önüne alınması ve konunun Malatya için çalışan sivil toplum kuruluşlarınca yakından izlenmesi ile uygulamaya yönelik çözüm yaklaşımlarına kısa sürede ulaşılması gereğine dikkat çekildi. Malatya kültürünün, bir nesil öncesinde daha derin ve çok yönlü olduğu, kültürel olgunluğun ve erdemli davranışların o dönemde Malatya toplumunun genelinde yaşadığı ve sosyal gelişim uygulamalarının bu gerçekler çerçevesinde ele alınması fikrinin benimsendiği bildirgede ayrıca, Malatya Kültürü Müzesi kurulması yönünde görüş belirtildi.

Malatya'ya göç konusunun da ele alındığı bildirgede, kenti memleket kabul edenlere Malatya'da önceki nesillerde yaşanan derin kültürün tanıtılması için sosyal etkileşim projeleri hazırlanması kararı yer aldı.

Sonuç bildirgesinde şu görüşlere yer verildi:

"Malatya'nın ekonomik gelişimi, yenilenme ve rekabet edebilirlik gücünün sadece kayısı ürününün değerlendirilmesinden geçmeyeceği, bunun yanı sıra tekstil sektörü konusunda da Malatya'da önemli bir potansiyelin oluştuğu ve ev ekonomilerinin emek yoğun işlerle canlandırılmasının önemlidir."

Bildirgede öne çıkan bir diğer konu ise, Malatya'da girişimciliğin geliştirilmesi için danışmanlık yapısı oluşturulmasıyla ilgili alınan karar oldu. Bildirgede son olarak, iki yılda bir 'Malatya Forumu' düzenlenmesi ve bu zaman içerisinde çalışmaların WEB ortamında sürdürülmesi görüşleri vurgulandı. Sivil toplum örgütlerinin, çağın gereği güçlü olması düşüncesinin de paylaşıldığı sonuç bildirgesi, bu yöndeki çalışmalara destek verilmesi isteğiyle son buldu.

TOPLANTIDAN NOTLAR:

*Davet edilmelerine reğmen Malatya Belediye Başkanı ve Ticaret Odası Başkanı'nın katılmamaları dikkat çekti.

* Yaklaşık 4 saat süren toplantı sonunda akşam yemeğine geçildi. Yemekte Malatya'dan getirtilen mahalli sanatçıların okuduğu türküler ve oyun havaları ile eğlenen katılımcılar hoşça vakit geçirip hasret giderdiler.

* Sanatçı Kenan Işık, "Malatya'da çocukluğumun güneşini buldum. Güneş aynı güneş değil. İliklerimi bir başka ısıttı" dediği konuşmasında, bir süre önce kaybettiğimiz Dilaver Uyanık'a sahip çıkılamadığına değindi. Işık, "O Dilaver Uyanık tüm imkansızlıklarda 1960'lı yıllarda İstanbul Sineması'nda Kral Lear'ı sahnelemiş, ben de 14 yaşındaki bir amatör olarak rol almıştım. Rahleyi tedrisinden geçtim"diye konuştu.

*Petrol Ofisi'nin özelleştirilmesinden sonra Turizm Bakanlığı'na geçen ve buradan da emekli olan Bolu toplantısı katılımcılarından Ertaç Önal, "Toplantılar zinciri halinde sürecek bu platformun Malatya ve nerede yaşarsa yaşasın tüm Malatyalılar lehine çok olumlu sonuçlar doğuracağı ümidindeyim" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız