SON DAKİKA
SON DEPREMLER

MAKSAD'dan Müze ve Eflatun Cem Açıklaması

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Kültür ve Sanat Derneği'nden, Malatya Müzesi'nin ulusal müze kapsamına alınmaması ve Malatyalı Eflatun Cem Güney'in doğum yıldönümü nedeniyle açıklama yapıldı.

MÜZE..
Dernek Başkanı Yaşar Karaaslan (soldaki) ve Dernek Yönetim Kurulu üyelerinin katıldığı basın toplantısında konuşan Karaaslan, “Malatya 1930’lu yılların başında Malatya Aslantepe Höyük’te kazıların başlamasıyla birlikte gün yüzüne çıkan tarihi eserler ilimizde müze olmadığı için Anadolu Medeniyetler Müzesine götürülmüştür.

1971 yılında İnönü Parkı içinde ki bir binada hizmete giren Malatya Müzesi 1979 yılında şimdiki binasına taşınmıştır. Aslantepe kazısı ile Karakaya Barajı altında kalacak buluntuları kurtarmak amacı ile yapılan kazılarda çıkan buluntularla daha da zenginleşen Malatya Müzesi’nde 2001 yılında başlatılan proje sonucu modern bir teşhir salonu ile birlikte salona sahip olmuştur.

Müze de M.Ö. 8000’li yıllarda başlayan ve Osmanlı dönemine kadar geçen tarih içindeki yerleşmelerin buluntuları sergilenmektedir. Özellikle Cafer Höyük Vitrininde ki Neolitik heykel örnekleri, Aslantepe Vitrinlerindeki kılıç-mızrak örnekleri, mühür baskılar ve kral mezarı buluntuları ilgi çekmektedir.

İlimizin kültür turizmi potansiyeli içerisinde önemli bir yer tutan Aslantepe’deki M.Ö 3300’lü yıllara tertiplenen Kerpiç Saray, Sarayın duvar resimleri önemli bir yer tutar. Aynı zamanda Battalgazi’deki Roma, Beylikler , Selçuklu ve Osmanlı eserlerinin önemi tartışılmaz.
Yılda 16.000 civarında yerli ve yabancı ziyaretçinin gezdiği, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından hakkında kitapların çıkarıldığı ve içerisinde ki eserlerin Avrupa’nın kültür Merkezlerinde aylarca sergilendiği, böylesi önemli Kültür hazinesine sahip olan ilimiz müzesinin şu an taslak halinde olan ve ileriki günlerde Mecliste kabul edilmesi beklenen Ulusal Müze kapsamına alınmaması bizleri derinden üzmüştür.”dedi.

EFLATUN CEM GÜNEY..
Derneğin yönetim kurulu üyesi Serkan Güzel(fotoğrafta sağdaki)de "Bugün, Malatyamızın yetiştirdiği değerli edebiyat insanlarından Eflatun Cem Güney’in doğumunun 110. yılı. 1896 yılında Malatya’da doğan Eflatun Cem Güney, Sivas Lisesi’ni bitirdikten sonra çeşitli illerde Türkçe ve edebiyat öğretmenliği yaptı. Topkapı Müzesi Müdür Yardımcılığı, İstanbul Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı ve Halk Eğitim Başkanlığı görevlerinde bulunan Eflatun Cem Güney; Milli Mücadele yıllarında Konya’daki Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin Temsil ve İrşad Heyeti’nde görev aldı.

Çeşitli illerde gazete ve dergiler çıkaran Güney; halk hikaye, masal ve efsanelerini derleyerek kitaplaştırdı. Kendine özgü üslubu ile edebiyat çalışmalarını yürüten Eflatun Cem Güney; “Andersen Payesi Şeref Diploması”, “Dünya Çocuk Edebiyatı Sertifikası” ile ödüllendirildi.

İstanbul Radyosu’nda yaptığı “Bir Varmış, Bir Yokmuş” programıyla büyük ilgi toplayan Eflatun Cem Güney, Türk edebiyatına onlarca değerli eser kazandırdıktan sonra, İstanbul’da vefat etti.

Bizler, Malatya’nın kültür ve sanat değerlerini korumayı ve yaşatmayı amaç edinen Malatya Kültür ve Sanat Derneği olarak, hemşerimiz, büyük edebiyatçı Eflatun Cem Güney’i doğumunun 110. yılında tekrar saygıyla anıyoruz." diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız