SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya '1. Böcek Şenliği'

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:13:03
Malatya '1. Böcek Şenliği'
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencilerinin ‘Bahçe Bitkileri Zararlıları’ dersinde verilen araştırma ödevi kapsamında topladıkları böcekleri ‘1. Böcek Şenliği’ adı altında sergiledi. Malatya’da bir ilkin gerçekleşmesi anlamına da gelen ve renkli görüntülere sahne olan şenliğin yarışma bölümünde ise, kıran kırana geçen bir mücadele sonucunda sonucunda en başarılı koleksiyonu oluşturan öğrenciler belirlendi. Yarışmayı Ziraat Fakültesi 3. Sınıf Öğrencisi Hülya Çoban 14 oy alarak birinci sırada tamamladı. 

Bir öğrencinin topladığı böceklerle, araştırma ödevini veren Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fulya Kaya Apak’ın ismini yazdığı koleksiyonu hocasına hediye etmesi şenliğin ilginç görüntülerinden birini oluşturdu.

‘Böcek Şenliği ve Böcek Yarışması’nın amacını, ‘Öğrencilerin Bahçe Bitkileri Zararlıları dersinde öğrendiklerini, Malatya Faunası’nda pratik uygulamasını yaparak bu alandaki bilgilerini pekiştirmek olarak’ açıklayan Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fulya Kaya Apak, meydana getirilen böcek koleksiyonlarının Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü için çok değerli bir ders materyali haline geldiğini de söyledi.

26 öğrenci, 800 böcekle yarıştı  

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü 3. Sınıf öğrencilerine ‘Bahçe Bitkileri Zararlıları’ dersinde verilen araştırma ödevi kapsamında Malatya’nın değişik coğrafi noktalarında yakalanarak toplanan böcekler, takımlarına göre koleksiyon haline getirildi ve öğrencilerin önerdiği bir isimle, ‘Ziraat Fakültesi 1. Böcek Şenliği’ adıyla geçtiğimiz hafta içinde Battalgazi Kampüsü’nde sergilendi. 

Böcek Şenliği sadece koleksiyonların sergilenmesinden ibaret değildi. Şenliğin bir de yarışma bölümü vardı. Bu bölümde her biri 25-30 arasında değişen böceğe sahip olan 26 öğrenci, koleksiyonlarının dereceye girmesi için adeta mini bir seçim kampanyası yürüttü. Oy verecek olan hocalarına ve diğer görevlilere yönelik sıkı bir lobi çalışması yapan Ziraat Fakültesi öğrencileri, seçim lobisi kapsamında böceklerinin özelliklerini, önemini ve koleksiyonun içerdiği değeri anlatarak oy toplamaya çalıştı. 

Tüm bu çabalardan sonra oylama başladı. Aralarında İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nihat Tursun, Ziraat Fakültesi Öğretim üyeleri Prof. Dr. Alper Durak, Doç. Dr. Ergün Doğan, böceklerin toplanması dersini veren Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Fulya Kaya Apak ve Didem Oksal’ın da bulunduğu öğretim üyeleri, öğretim görevlileri koleksiyonları yakın plan incelemeye tabi tuttuktan sonra oy kullandı.  

Böcek Şenliği yarışmasının şampiyonu Hülya Çoban 

Oylama sonucunda, Ziraat Fakültesi 1. Böcek Şenliği’ni kıyasıya bir mücadele yürüten Ziraat Fakültesi 3. Sınıf Öğrencisi Hülya Çoban 14 oyla kazandı. Yarışmada Kürşat Taylan 9 oyla 2.’liği, Hamza Yıldırım 6 oyla 3.’lüğü kazandı. 

Yrd. Doç. Dr. Apak: Öğrenciler Malatya Faunası’nda pratik geliştirdi 

Böcek koleksiyonlarının toplanması ve şenlik fikri hakkında bilgi veren İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fulya Kaya Apak, 3. Sınıflara ‘Bahçe Bitkileri Zararlıları’ dersini verdiğini belirterek, “Biz bu konuyu Bahçe Bitkileri Zararlıları dersi kapsamında araştırma ödevi olarak vermiştik. Sonuçta çok güzel böcekler topladılar. Ortaya çok güzel koleksiyonlar çıkınca, öğrencilerimizle birlikte bir sergi yapma ve sergiye katılan koleksiyonların yarıştırılması fikrini geliştirdik. Öğrencilerimizle bu etkinliğin adını ‘Böcek Şenliği’ koyduk. Ayrıca Etkinliğimiz çok güzel geçti. Öğrencilerimizin çabası ve heyecanı, öğretim üyesi arkadaşlarımızın katkıları ve fakülte yönetiminin desteği güzel bir çalışmanın ortaya çıkmasını sağladı” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Fulya Kaya Apak, araştırma ödevini veriliş amacını ise şu sözlerle açıkladı: “Öğrencilerimiz böcek yakalar ve toplarken hem böceklerin yaşam alanlarını hem de bizzat böcekleri tanımış oldular. Çünkü  derslerimizde takım, familya, cins ve tür bazında böcekleri anlatıyoruz. Fakat teorik anlatımın hayattaki karşılığı ile de desteklenmesi gerekiyordu bu konuda. Öğrencilerimiz bu böcekleri toplayarak bizim ‘Bahçe Bitkileri Zararlıları’ dersinde anlattığımız böcekleri hayatın içinde, yaşam koşullarında, Malatya Faunası’nda tanımaya başladılar ve çok daha iyi öğrenmeye başladılar”.

Böcek koleksiyonu oluşturan ve yarışmaya katılan 26 öğrencinin her birinin minimum 25-30 arasında böcek topladığını, bunun da 800 dolayında böcek anlamına geldiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Fulya Kaya Apak şenliğin yarışma bölümünün de öğrencileri mutlu ettiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Apak, “Öğrencilerimiz topladıkları böceklerden oluşturdukları koleksiyonlarla yarıştı. Bu,  gördükleri dersin Malatya Faunası’ndaki karşılığı ve kıymetlendirme açısından anlamlı bir faaliyet oldu.  Çünkü öğrencilerimiz çabalarının öğretim üyeleri tarafından değerlendirilmesinden son derece mutluluk duydu. Derste not almanın ötesinde böyle bir kıymetlendirmeye tabi tutulması onları sevindirdi. Ayrıca bu sergiyi yaptığımızda ise, birbirlerini yakaladığı böcekleri görüp daha farklı, daha zengin çeşitlilikte böcekleri tanıdılar, birbirlerine anlatıyorlar. Yakalama ve koleksiyon yapma serüvenlerinin öykülerini birbirlerine anlatıyorlar” dedi. 

Yrd. Doç. Dr. Apak, yarışmada belirleyici olan kriterleri ise şöyle açıkladı: “Bilimsel olarak, her takımda en fazla sayıda türü doğru şekilde iğneleyip doğru şekilde etiketlenmesine bakıldı. Bunun yanında görsel olarak da en fazla göze hitap eden seçildi”. 

Ödevin sömestr dönemi başında verilmesine karşın Malatya’da havaların uzun süre soğuk geçmesinin böcek toplama süresini kısıtladığını belirten Yrd. Doç. Dr. Fulya Kaya Apak, “Aslında ödevi vereli uzun süre oldu. Ancak Malatya bu yıl soğukları uzun yaşadığı için, böcekler soğukta ve yağışta çıkamıyor. Kışlıyorlar. O yüzden toplamaları için çok bir vakit kalmadı. Biliyorsunuz sınav haftasına da girdiler. Buna rağmen görüyorsunuz bir hayli fazla böcek yakaladılar” dedi. 

Malatya’nın değişik yerlerinde toplandı 

Böceklerin bir bölümünün Ziraat Fakültesi’nin de bulunduğu İnönü Üniversitesi Kampüsü’nün geniş arazisinde toplandığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Apak, “Böcekler Malatya’nın değişik coğrafi noktalarında toplandı. Bir bölümü Battalgazi Kampüsü’nde toplandı. Ama sadece burası değil. Hekimhan, Akçadağ, Kale ve diğer ilçelerimizdeki faunada toplandı. Çok farklı coğrafyalarda toplandı. İlçelerde oturanlar kendi ilçelerinin faunasında toplandı. 

Toplanan böceklerle böcek bazında Malatya’nın yaklaşık bir faunası da ortaya çıktığını belirten Yrd. Doç. Dr. Fulya Kaya Apak, “Böcek faunası olması şu anlama geliyor: Hem zararlı böcekleri hem de faydalı böcekleri görmüş olduk. Hangi faydalılar var, hangi zararlılar var? Aşağı-yukarı bunları ortaya çıkardık. Bu araştırmayı ve etkinliği geliştirerek her yıl yapacağız. Her yıl ‘Bitki Zararlıları’ dersinde isteyeceğiz. Bitki Koruma Bölümü de açıldığı için çok daha detaylı, çok daha fazla çeşitlilik içeren çalışmalar gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. 

Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Apak, etkinliğin hazırlık ve gerçekleştirilmesi sürecinde kendisine ve öğrencilere verdiği destek için de meslekdaşı, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Didem Oksal’a da katkıları için teşekkür etti. Apak, “Bu araştırma benim dersimde yapıldı. Ama Didem Hoca her aşamasında yardımcı oldu” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Didem Oksal: Malatya’nın zengin bir faunası var 

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Didem Oksal ise, Malatya’nın çok zengin bir faunaya sahip olduğunu belirterek yapılan ve sergilenen böcek koleksiyonlarının Malatya’nın bu zenginliğinin ortaya çıkarılmasında büyük katkısı olacağını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Didem Oksal, ayrıca bu koleksiyonların Ziraat Fakültesi için çok değerli birer ders materyali olduğunu, öğrencilerin bu anlamda fakülteye ciddi katkı sağlamış olduklarını söyledi. 

HABER-FOTO: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız