SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya 1. Sırada..'

A- A+ PAYLAŞ

"Kültürel Miras Yönetimi ve Kentsel Dönüşüm" konulu panelde, Malatya'da tarım, sanayi ve bilişim toplumu modellerinin aynı anda yaşandığı, bir araştırmaya göre Malatya'nın internete bağlanan şehirler arasında birinci sırada olduğu bildirildi.

Kısa adı BİLSAM olan Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen panelle ilgili yayınlanan bülten şöyle:

"BİLSAM tarafından "Kültürel Miras Yönetimi ve Kentsel Dönüşüm" konulu bir panel gerçekleştirildi.

Malatya İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda düzenlenen panele Dr. Sosyolog Alev Erkilet, Yüksek Mimar Dr. Fahrunisa Ensari Kara ve Yüksek Mimar Nergis Başkaya birer sunum yaptı. Panel programının açılış konuşmasını yapan BİLSAM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Gezer, şehirlerin insanlar eliyle ortaya konulan en büyük yapılar olduğunu belirtti. Prof Gezer, şehirleri insanların kurduğunu fakat insanı da tarihi, kültürü ve mimarisiyle şehirlerin biçimlendirdiğini ifade etti.

Malatya, İnternete bağlanmada 1. sırada
Paneli yöneten İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç Dr. Vehbi Bayhan, “Sokrates’in ‘Kendini bil’ ve Yunus Emre’nin ‘İlim ilim ilmektir; ilim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsen ya nice okumaktır’ sözleriyle paneli başlatmak istiyorum” dedi. Malatya’nın coğrafik ve ekonomik yönüyle ilgili kısa bilgiler de veren Bayhan, Malatya’da tarım, sanayi ve bilişim toplumu modellerinin aynı anda yaşandığına işaret ederek, “Bir araştırmaya göre Malatya, internete bağlanan şehirler arsında birinci sırada” dedi.

Malatya kıymetli coğrafya üzerinde
Panelde, Yüksek Mimar Dr. Fahrunisa Ensari Kara, yaptığı sunumda Malatya’nın bulunduğu konum itibariyle kıymetli coğrafya üzerinde olduğunu belirterek, “Malatya, jeopolitik açıdan müthiş önemli bir coğrafya arasında bulunuyor. Doğal değerleri kültürel değerleri kadar önemli. Folklorik tekstil, ekolojik tarım gibi uluslar arası ölçekte değerlendirilebilecek değerleri var. Dolayısıyla Malatya’nın vizyonunu ortaya koyması lazım” açıklamasında bulundu.

Yüksek Mimar Nergis Başkaya ise, kültürel miras yönetimi ile ilgili videolu sunum yaparak 3 boyutlu olarak çekimini yaptırdıkları dünyanın değişik yerlerindeki şehirlerin yapılarını sundu.

“Kentsel Müdahalenin Sosyolojik Sonuçları” Dr. Sosyolog Alev Erkilet de sunumunda kültürel mirasın çok boyutlu olduğunu belirterek, İstanbul Metropoliten’da yürüttükleri çalışmaları aktardı. Erkilet, İstanbul’da tarihi yarımadada çeşitli sosyolojik çalışmalar yaptıklarını; korunması gereken somut, fiziki mirasın yanı sıra ritüeller, yapıp etmelerle ilgili soyut mirasın da korunmasının önemli olduğunu anlattı.

Soru cevap bölümünün ardından panel son buldu.

Vali Saran ve Başkan Çakır’la toplantı
Öte yandan, panel dolayısıyla İstanbul’dan Malatya’ya gelen konuklar, gündüz saatlerinde Malatya Valisi Doç Dr. Ulvi Saran, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve belediye yetkilileri ile bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundular. Toplantıda İstanbul’daki tecrübeler aktarıldı ve Malatya ile ilgili olarak fikir teatisinde bulunuldu."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız