SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Malatya 11 Cazibe Merkezinden Biri''

A- A+ PAYLAŞ

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Cumartesi gecesi 24.00 sıralarında karayoluyla Mersin'den geldiği Malatya'da inceleme ve ziyaretlerine Pazar günü başladı. İlk olarak Valiliği ziyaret eden bakan Özak, Valilik binası önünde Vali Yardımcıları ve daire müdürleri tarafından karşılandı.

ÖNCE VALİ KONUŞTU..
Karşılamanın ardından makamında bakan Özak'a Malatya sorunlarını anlatan Vali, şöyle dedi:

"Malatya için önemli bir gün olacak. Beylerderesi Viyadüğü’nün temeli atılacak. Temel atma için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu uzun yıllardır Malatya’nın özlemi olan bir yatırımdı. e-tapuculuk anlamına gelen TABRİS projesi hayata geçecek.

Malatya- Havaalanı duble yol çalışması geçtiğimiz yıl belli bir düzeye geldi. 2007 yılı içinde bunun bitirilmesini arzu ediyoruz. Bu konuda desteklerinizi bekliyoruz.

Malatya-Darende-Gürün üzerinde tüm doğu Anadolu’yu İçi Anadolu’ya bağlayan duble yol çalışmalarının hızlı bir şekilde tamamlanması ülkemiz bakımından da önem taşıyor.

Yine Malatya-Doğanşehir-Gölbaşı tüm Doğu Anadolu’yu Akdeniz’e bağlayan çok önemli bir yol güzergahı. Burada belirli düzeyde çalışma yapılmış ama buranın bitirilmesi büyük önem taşıyor.

Malatya- Tepehan- Pütürge yolumuz burada bizim için 2 ilçemiz söz konusu ulaşım standartları düşük bir yolumuz bunun mutlaka geliştirilmesi gerekiyor.

Malatya-Yeşilyurt-Çelikhan -Adıyaman yolu belirli bir şekilde çalışma yapıldı, bununda hızla
sonuçlandırılması gerekiyor.

Arapgir-Keban devlet yolunun geliştirilmesi Elazığ ile bizim ilimiz arasında önemli bir yol kavşağı burası.

Yollar dışında Pütürge-Doğanyol ve Akçadağ ilçelerinde depremden veya başka bir takım olaylardan kaynaklanan ev yapım projeleri söz konusu. Evini yapana yardım yöntemiyle yapılıyor. Şu an 393 konut hak sahibi vatandaşımız var. Bunların bitirilmesi için 4 milyon 320 Bin YTL ödenek ihtiyacı var. Bu temin edildiğinde tamamı bitmiş olacak.

Doğanyol-Pütürge ilçelerinde 2005 yılında 5.2 şiddetinde deprem olmuştu. Burada hak sahipleri belirlendi, yer seçimleri yapıldı 334 konutun ivedilikle yapımına başlanması gerekiyor. Bunan 2007 yılı programına alınması bakanlar kurulu kararı çıktı, sanırım önümüzdeki Mart-Nisan ayında programa girmesi gerekiyor.

Akçadağ’ın 3 köyünde 199 konutun iskan edileceği proje söz konusu. Büyük oranda bitmiş bir projesi ilave ödenek sadece ihtiyacı 155 milyar lira.

Bunun dışında Kale’de hükümet konağın büyük oranda bitti. 257 milyar lira müteahhit borcu var. Kuluncak jandarma komutanlığı binası büyük oranda bitti yüzde 95 seviyesinde.

Özellikle Malatya’nın coğrafi konumu, doğu-batı, güney-kuzey arasında geçiş yolu olması , sözünü ettiğimiz yolun sadece bizim ilimizi değil, tüm bölgelerin ana güzergahında olması bakımında ülkemiz açısında da büyük önem taşıyor. Bu konuda sizlerin himayelerinizi, desteklerini özellikle arz ediyoruz."dedi.

Vali daha sonra sorunları içeren bir dosyayı bakana verdi.

BAKANIN AÇIKLAMALARI..
Bakan Özak da, Malatya'nın önemine değindiği konuşmasında, Malatya'nın yanı sıra Hrant Dink cinayetiyle gündeme gelen memleketi Trabzon'a kadar çeşitli konularda açıklamalarda bulundu.

Bakan şöyle dedi:

"Bugün inşallah Malatya’da bakanlığımızla ilgili çalışmaları denetleyip inceleyip, yerinde sorunları çözmeye çalışacağız.

Özellikle bakanlığımızla ilgili Türkiye’nin her tarafında yoğun çalışmalar var. Özellikle duble yol bakımında. Ayrıca Tapu Kadastro Genel müdürlüğümüz başlatmış olduğu çalışmalar inşallah 2007 yılında bitiyor. Tatbis’e geçiyoruz.

Afet İşleri Genel Müdürlüğümüzle ilgili sorunları çözmeye çalışacağız. Sayın Valimizin belirttiği gibi evine yapınan yardım metodu ile başlayanları bitireceğiz. Diğerlerini de programa alıp çözmeye çalışacağız.

Bizim hükümet özelliğimiz şu. Gerçekten yıl içerisinde afetten zarar gören vatandaşlarımızın aynı yıl içerisinde sorunlarını çözüyoruz. Bazen yıl sonuna rastlarsa mutlaka kira yardımı yapılıyor ve daha sonra 6-7 ay içinde konutlarını teslim ediyoruz. Hatta 64’den 2003’e kadar devam eden problemli binaları da bitirdik teslim ettik.

Duble yolla ilgili Türkiye genelinde 981 yerde bizim şantiyemiz var. Bu bir rekor gerçekten. 45 bin kişi çalışıyor. Kamu ve özel olarak. 17 bin de iş makinesi çalışıyor. Bu Türkiye’ne Cumhuriyet tarihinin büyük rekoru. Rekor kırıldı 2002’ye kadar 3859 kilometre duble yol yapıldı. Bizim ondan sonra oluştuğumuz yol 6445 bitti, artı toprak seviyesinde de çalışmalar devam ediyor. Yani yılda 1600- 1700 kilometre yol yaptık. Bunun dışında 2 yıl sonra bu yollara yeniden baktık, tekrar onardık. Çünkü sati kaplama 2 yılda bir onarmayı gerektiriyor.

Şimdi Malatya’da da önemli projelerimiz var. Bunlarla ilgili incelemeler yapacağız. Beyerderesi’nde çok önemli viyadük yapılacak. Bu çok geçikmişti. Malatya Milletvekillerimiz,. MKYK üyemizin devamlı talepleriyle inşallah bu hallediliyor. Zaten çalışmalar başladı temel atacağız. Diğer yollarda da inceleme yapacağız.

Tabii Malatya çok önemli bir ilimiz. Her ilimiz önemli ama bazı illerimiz daha bir takım özellikleriyle öne çıkıyor. Cazibe merkezi olan 11 ilden biridir. Üniversitesiyle alt yapısıyla, OSB’si ile burada insanlarımızın birikmiş tecrübe , sanayi kültürüyle ve kaliteleriyle beraberki 650 milyon dolarlık ihracat yapıldığını sayın başkan söyledi ( TSO) bu tabi başka yerden yapılanla birlikte 1 milyar doları aşıyor.

İnşallah teşviki 1-2 ayda 30 kişilik sınırı 10 kişiye indirdiğimiz zaman bundan daha fazla yarar göreceğiz hep beraber. Bunun müjdesini Başbakan verdi. Ali Coşkun beye, Ali Babacan’a ve Kemal beye (Unakıtan) verdiği talimatla bu çok kısa zamanda halledilecek. Bu da ayrı bir artı getirecek bu şehirlerimize. 49 il arasında Malatya bundan en fazla yararlanacak il olacak diye düşünüyoruz. Tabii doğalgaz gelmiş, üniversitemiz giderek büyüyor. Özellikle çok güzel gelişmeler oluyor. Bizde Bakanlık olarak elimizden gelen gayretleri yapmaya çalışacağız.

Tapu dağıtımına gelmeyen arkadaşlar olur. 12 köyde 8441 parselin kadastro çalışmaları bitmiş bugün inşallah onları da dağıtacağız.

Tapu Kadasro da 2000’li yıllarda 350 birimde çalışılıyordu , şimdi 4 bin birimde çalışma yapıyoruz. Allah nasip ederse 2007 yılı içerisinde bitecek."

Bakan, çeşitli soruları da şöyle yanıtladı:

SORU : Karayollarımızın durumu ile ilgili ne diyeceksiniz?
BAKAN: Keban-Arapgir-Divriği yolunda 57 kilometresi tamamlanmış. 19 ‘u da 2007 ve 2008 ‘de. Malatya Kuzey Çevreyolu bunun proje çalışması devam ediyor. Malatya- Darende yolu 97 kilometre uzunluğunda 40 kilometrelik kesimde çalışmalar devam ediyor. Bunun 30 kilometresi toprak seviyesinde, 5 kilometresinde asfalt seviyesinde tamamlandı. Malatya-Havaalanını yolu 2007 yılında devam edeceğiz. Pütürge yoluna gideceğiz, kar olmazsa. Burası son derece önemli bir yol. 24 kilometresi tamamlanmış, diğeri içinde bunun 2007 yılında üst yapısını tamamlamaya çalışacağız. Ayrıca özel ödenek talep edeceğiz. Gölbaşı yolu son derece önemli bir yol. 78 kilometresi Malatya sınırları içerisinde 51 kilometresi bitmiş 27 kilometre geride kalan çalışmalar devam ediyor.

SORU: Trabzon’da son günlerde yaşananlarla ilgili düşünceniz?
YANIT: Şunu kabul etmek lazım. Her ilimizde adli suçlar olabiliyor. Bu suçların oranına bakarsanız Trabzon’da bir artış yok özellikle. Tabii 2 tane önemli olayın Trabzon’da olması, Trabzonluları üzdü. Çünkü Medeniyetler uzlaşmasına örnek bir şehir Trabzon. Trabzon’da yüzyıllar boyu, Fatih Sultan Mehmet 1461’de fethettikten sonra daha, aynı o İstanbul’daki uzlaşı Trabzon’da da devam etti. Trabzon’da 1910’lu yıllarda belediye meclis üyelerine bakarsanız garimüslimler var. Çok önemli mevkilerde gayrimüslim vatandaşlarımız var. İç içe yaşadık. Tabii bunlar münferit olarak değerlendiriyoruz. Burada kalkıp savunma refleksi içerisine girip, şu kadar aydını var, şu kadar entellektüeli var, şu kadar başarılı işadamı var demek, sanki Trabzon’u gereksiz savunma gibi olur, o zaten belli.

Biz Pazartesi günü Salı günü defninden bir gün önce Ben , Şenol Güneş, KTÜ Rektörü, Rektör Yardımcısı, milletvekillerimizle birlikte başsağlığı ziyaretine gitti. Hanımefendiyle görüştük. üzüntülerimizi ilettik. Bunun demokrasiye, hoşgörüye, birliğimize, beraberliğimize, bütünlüğümüze, kardeşliğimize yapılmış saldırı olarak gördüğümüzü söyledik. Bundan en çok Trabzonluların üzüldüğünü söyledik. Ayrıca şuna bakmak lazım bir çocuğun, maalesef yönlendirilen çocuğu diyelim,. Babası ihbar edebiliyorsa babasının da Trabzonlu olduğunu unutmamak lazım.

BELEDİYEDE..
Bakanın, Belediyeye yaptığı ziyaretle ilgili Belediye Basın Bürosu'nun bülteni şöyle:

"
"..Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, 28 Ocak Pazar günü beraberinde Vali Halil İbrahim Daşöz, Siirt Milletvekili Önergül Yeşil, Malatya Milletvekili Ali Osman Başkurt, AK Parti MKYK üyesi Öznur Çalık, Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan ve kalabalık bir heyetle birlikte Belediye Başkanı H. Cemal Akın’ı makamında ziyaret etti.

Bakan Özak’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Belediye Başkanı H. Cemal Akın, ziyaret sırasında Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak’a Malatya ve Belediye çalışmaları hakkında kısa bilgiler verdi.

Malatya’nın doğu-batı istikametinde güzel bir jeopolitik konumda yer aldığını belirten Belediye Başkanı H.Cemal Akın, “2000 yılı sayımlarına göre 381 bin nüfusa sahip iken şu anda 600 bine ulaştığımızı tahmin ediyorum. Hemen civarımızdaki beldelerle birlikte 750 bini geçmiş durumdayız. Şehir nüfusu itibariyle Türkiye’nin 14.büyük kentiyiz. Her ne kadar 16 büyük şehir belediyesi var ise de bu 16 belediyeden Trabzon, Erzurum ve Sakarya’dan nüfus itibariyle daha kalabalık bir nüfusa sahibiz. İnşallah en kısa zamanda Büyükşehir statüsüne kavuşmayı ümit ediyoruz.” dedi.

Belediye Başkanı Akın, konuşmasında göreve geldikten sonra yaptıkları bazı hizmetler hakkında da kısa bilgiler verdi. Akın, görev süreleri içerisinde, 2 adet araç altgeçidi yaparak hizmete sunduklarını, yağmursuyu drenaj kanallarını hizmete soktuklarını, bölgenin en çağdaş ve büyük parkı olan Sümerpark’ın inşaatına başlayarak bitirme aşamasına getirdiklerini söyledi.

Akın, ayrıca Malatya’nın çağdaş bir görünüme kavuşması ve çok merkezli bir hale gelmesi için Beydağı eteklerinin imara açılma çalışmalarının devam ettiğini de belirterek, bu çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Malatya’nın 60 bin dönüm civarında imarlı alana kavuşacağını ve bu tür çalışmaları artırmayı planladıklarını söyledi.

Başkan Akın, çalışmaları devam etmekte olan Güney Çevre yolu dışında daha güneyde kamulaştırma bedeli ödenmeden yeni bir kuşak yolunun yapımının hedeflendiğini ifade ederek, “Çevreyolu Sanayi ve Emeksiz kavşaklarının köprülü üst kavşak yapılması hususunda Bayındırlık Bakanlığı ile gerekli yazışmalarımızı yaptık. Sanat yapılarının ve kamulaştırmalarının tarafımızdan yapılmak üzere iki kavşağın yapılması hususunda desteklerinizi bekliyoruz” dedi.

Başkan Akın, Malatya’nın batı istikametinde de gelişme gösterdiğini ve Organize Sanayi Bölgesinin kendi mücavirleri içerisinde olduğunu belirterek, “Ancak organize Sanayinin karşısında, güneyde olan ve Haçova yazısı olarak bilinen bir alan var ve bu alanın yüzde 90’ı tapulama harici taşlık, mera ve hazine arazisidir. Malatya’nın girişi daha sıhhatli bir şekilde şehirleşsin diye mücavirimize alınmasını istemiştik. Bu konudaki çalışmalar Bakanlıkta devam ediyor. Bu konuda yardım ve desteklerinizi istirham ediyoruz” dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak ise yaptığı konuşmada, Malatya’nın Türkiye’nin yükselen bir değeri olduğunu belirterek, Belediye Başkanı H. Cemal Akın’ı Kentsel Dönüşüm projeleri kapsamındaki başarılı çalışmalarından dolayı tebrik ettiğini söyledi.

Bakan Özak, Malatya’nın yükselen bir değer olduğunu ve bu çıtasını her geçen gün yükselttiğini ifade ederek, Malatya’nın yetiştirdiği devlet, siyaset, sanat ve iş adamları ile bunu gösterdiğini ve Malatya’nın hem Türkiye’de hem de dünyada başarılı olmuş bir il olduğunu söyledi.

Malatya’da yol çalışmalarının büyük önem taşıdığını belirten Bakan Özak, bu nedenle Malatya’da yol yapım çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Ulaşımın Malatya için önemini biliyorum. Ayrıca Sayın Belediye Başkanımızın belirtmiş olduğu yeni mücavir saha ve çevre yoluna köprülü kavşaklar yapılması konusunda da gerekli çalışmaları değerlendirip, Başkanımıza yardımcı olacağız” dedi.

Öte yandan Belediye Başkanı H. Cemal Akın, ziyaretin anısına Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak’a kayısı ve kayısının kristal maketini hediye etti.."

PARTI TOPLANTISI..
Bayındırlık ve İskan Bakanı Özak, daha sonra öğretmenevinde, AKP'nin il divan meclisi toplantısına katıldı. Burada yaptığı konuşmada, hükümetin icraatlarını anlatan Bakan Özak, Türkiye'nin birçok konuda Avrupa ile yarışır hale geldiğini, bunun "ben" değil "biz" demelerinden kaynaklandığını vurguladı. Bakan Özak, seçimde bayanlara ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek, "Meclis'te CHP'den daha fazla kadın milletvekilimiz var, ancak bu sayıyı daha da arttırmalıyız" şeklinde konuştu.

Seçimde, 4 milyon yeni gencin oy kullanacağını, bu nedenle icraatların iyi anlatılması gerektiğini dile getiren Özak, "İşsizlik yüzde 11.5'dan yüzde 9'a düştü. Bu da yeterli değil, işsizliği yine sorun olarak görüyoruz. Bunu da çözümleyeceğiz" dedi.

20 yılda 42 bin, iktidarları döneminde ise 210 bin konut yapıldığına dikkat çeken Bakan, "Hiç peşinsiz, ayda 200 YTL'ye ev sahibi olma imkanı sağladık. Böylece gecekondunun önüne geçeceğiz" diyerek, "Merkez Bankası'nda 28 milyar dolar para varken, bu rakamı 58.5 milyar dolara çıkardık. Özelleştirmeden 18.5 milyar dolar sağlayıp, yabancı sermayeden 15 milyar dolar girişi sağladık. 50 yılda 4 bin kilometre yol yapılmış, biz bunu 4 yılda 6 bin 445 kilometre yaptık. Hep bunlar nasıl sağlandı. Takım ruhuyla çalışmayla yapıldı" şeklinde konuşmasını tamamladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız