SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya 2023 Paneli’nden Notlar

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:28:47
Malatya 2023 Paneli’nden Notlar
A- A+ PAYLAŞ

-Malatya Belediyesi’nin düzenlediği “Malatya 2023” Paneli Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı.

-Panele, konuşmacı olarak Malatya Valisi Vasip Şahin, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Fransa Fransa Rouen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cafer Özkul ve TSO Başkanı Hasan Erkoç katıldı.

-AKP ve CHP’li Malatya Milletvekilleri, 2023 yılında zaten milletvekili olmayacaklarını düşünmüş olsalar gerek, panele katılmadılar. 

-Önemli bir bölümünün belediye personeli tarafından doldurulduğu gözlenen, ancak "gerçek anlamda" katılımın az olduğu panelde Sivil Toplum Kuruluşları ile resmi kurum ve kuruluş temsilcilerinin "yok" denecek kadar olması dikkat çekti. AKP il başkanı, Baro başkanı da panelin sonunu beklemeden salondan ayrıldılar. 

-Malatya’nın gelecek 10 yılına ilişkin vizyon tartışmalarının yapılması iddiasını taşıyan panelin organizasyonunun amatörce yapıldığı gözlemlendi. Panel yöntem ve içerik anlamında bir hayli zayıf kaldı. Oturum başkanı olmayan panelin oturum başkanlığını Vali Vasip Şahin yaptı.

- Klasik panel yönetiminde, panelistlerin hangi konularda konuşacağı başlıklar halinde yayınlanır ve bu başlıklar panel davetiyeleri ile duyurulur. Ancak Malatya 2023 Paneli’nin düğün davetiyesi tarzındaki davetiyesi, panelin yöntem ve içerik bakımından bir değer üretmeyeceğinin habercisi gibiydi.

-Panelin konuşmacıları için kongre ve kültür merkezi sahnesinde hazırlanan masalar ve masaları örten boz örtüler ile afişlerin görüntüsü, panelin profesyonel bir hazırlık süreci yürütülmeden gerçekleştirildiğini gözler önüne serdi. 

-Panelde, 2014 Yılında Büyükşehir statüsüne kavuşacak olan Malatya’nın 2023 hedefleri ve gelecek stratejileri yerine Malatya’nın bugünkü sorunları konuşuldu.

-Malatya’nın kangrenleşmiş Vagon Onarım Fabrikası sorunu için umudunu Malatyalı yöneticilerden kesen bazı panel takipçileri, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey’den bu konuda yardım talebinde bulundu. 

-Adı bir zamanlar ‘Yeşil’ sıfatı ile anılan Malatya’daki ağaç katliamının gündeme getiren gazetecilerin sorusu üzerine, Belediye Başkanı Ahmet Çakır geleneksel savunmasını yaptı ve gerçeklerle örtüşmeyen bir bilgi verdi: “44 bin ağaç diktik. Diktiğimiz ağaçların yaş ortalaması ise 10”. 

- Belediye Başkanı 2023 için Malatya’nın nüfus tahminini 1 milyon olarak açıkladı. Ancak Başkan Çakır’ın nüfus tahmini TÜİK’in beklentileri ve hesapları ile örtüşmüyor. TÜİK, Malatya’nın 2023 nüfusunun 811 bin olacağı yönünde istatistiksel veri yayınlamıştı. 

-Panele Malatya dışındaki katılan konuşmacılar barkovizyon üzerinden sunum yaparken, Belediye Başkanı Ahmet Çakır konuşmasını tuttuğu notlarla yaptı. 

-Panelin soru cevap bölümünde Kuzey ve Güney Çevre yollarına ilişkin sorular cevap bulamadı çünkü, çevre yollarını değil, Kuzey ve Güney Kuşak Yollarını anlattı. 

-Malatya’nın barajları, göllerinin yanı sıra madenlerinin de konuşulduğu panelde kayısıya kota getirilmesi istendi. 

-Panelde en dikkat çekici konu sosyo- ekonomik gelişmişlik düzeyindeki gerileme rakamlarıydı: Malatya’nın, sosyo-ekonomik gelişmişlik bakımından 1996 yılında 36. sırada yer alırken, 2012 yılında 42. sıraya gerilediği ortaya kondu. 

-Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı, şehirlerin gelişiminde tarih ve kültürün önemine vurgu yaptı. Malatya Belediye Başkanı Çakır buna karşılık, yapacakları sıfır km. sanat sokağından bahsetti. Müzelerin şehir kimliğindeki yerine ilişkin konuda ise, Çakır, oyuncak müzesi hakkında bilgi verdi. 

-Malatya’nın 2. bir devlet üniversitesine olan ihtiyacı dile getirildi. Panelistler ve salondaki panel takipçileri bu konuda aynı fikirde birleşti. 

-Malatya şehir merkezinde sürekli sökülüp yapılan kaldırımlar şikayet konusu oldu. Bu şikayetin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanına iletilmesi de ilginçti!

-Sonuç olarak ana fikri olmayan bir panelden Malatya’nın geleceğine yönelik bir yol haritası çıkmadı. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız