SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya 4 Bölgeye Ayrılmalı'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ziraat Odası, İl Koordinasyon toplantısını gerçekleştirdi.

Oda'da gerçekleştirilen toplantı sonrası Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş görüşülen konularla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Polatbaş, "Malatya kayısısı strateji ürünlerinin arasına alınmamıştır. Tarım Bakanlığı Destekleme Genel Müdürlüğü'nün kayısıyı, strateji ürünlerinin arasına alarak, dünya kuru kayısısının yüzde 85'ini üreten Malatya'yı desteklemelidir. Bunun yanında ilimizde havuz bazlı desteklere girilmesini istiyoruz.

Tarım sigortasının Malatya çiftçisi üzerindeki aksaklıkların bir an önce giderilmesi birim düşüklüğündeki aksaklıklar çiçek mevsiminin sigorta kapsamı içine alınması, TARSİM yasası yürürlüğe 18 bin 263 Malatya çiftçisinin sigortası yapılmıştır. Ama aksaklıklar nedeniyle ikinci yıl bu sayı 7 bine düşmüştür. Bu aksaklıkların giderilmesini bekliyoruz.

Güneydoğu Anadolu Projesi eylem planı kapsamındaki illerde süt sığırcılığı yatırımlarının desteklenmesine ilişkin uygulama esasları; Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak illerinde, süt sığırcılığının geliştirilmesi, modern işletmelerin kurulması, hayvansal üretimde verimliliğin ve kalitenin arttırılması ile bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasına yönelik olarak üreticilerin yapacakları süt sığırcılığı işletmesi yatırımlarının desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirtilmektedir. Bir an önce Malatya'nın da bu illerin arasına alınmasını istiyoruz.

Malatya Toprak Mahsulleri Ofisi'nin faal duruma gelmesi ve bölgelere ayrılmasını bekliyoruz. Bu bölgeler; 1-Yazıhan, Hekimhan, Arguvan, Arapgir, 2- Darende, Kuluncak, 3- Akçadağ, Doğanşehir, 4- Kale, Pütürge, Doğanyol olarak ayrılmasını istiyoruz.

Malatya'daki sulama birliklerinin yetersiz kaldıkları bilhassa Akçadağ sulama birliği ve sulama birliklerinin güçlendirilmesi gerekmektedir.

Tarım İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlükleri, çiftçinin getirdiği yeşil sertifikayı kabul etmeyip, bunun sarı sertifika olacağını söylüyor. Sertifikalar sarıya dönüştürülüyor ve tekrar yeşilde kabul ediliyor. Çiftçiler arasındaki bu adaletsizliğin giderilip, eşit muamele yapılmasını bekliyoruz.

Tarsim tüm çiftçileri 2009 yılında mağdur etmiştir. Bu kurumun çalışması yanlıştır. Ziraat Odalarından birer tane eksperlerle birlikte odalardan birer tana temsilci alınması daha iyidir. Malatya çiftçisinin geneli zaten bir eksper kadar bilgilidir.

Çat barajının sulama alanındaki kanalların biran önce bitirilip, sulama birliğine teslim edilmesini istiyoruz.

TİGEM'de üretilen tohumlar yüksek fiyatlarla satılmaktadır. Yüksek verimli tohumlar
olmasına rağmen, fiyatların yüksek olmasından dolayı çiftçilerimiz bu tohumları kullanamamaktadır. Gerekenin yapılmasını bekliyoruz.

Ayrıca son çıkan bir yasa ile hayvancılık yapmak isteyen bir köylü besi ahırına ruhsat alması gerekiyor. Bir besicinin 400 metrekare bir ahıra yaptığı masraf 15 bin TL'dir. Biten ve tükenen hayvancılığın gelişmesini sağlamak için terfikler verilirken tekrar bir taraftansa hayvancılığın yapılmaması için kanun çıkartılmaktadır. Bu kanunun gözden geçirilmesi ve Ziraat Odası Başkanlılarının görüş ve düşüncelerinin ilgili makamlarca nazari itibara alınmasının gerekliliğini arz ederim" dedi.

Polatbaş, Danıştay'ın Malatya Şeker Fabrikasının satışının durdurulduğunu da kaydederek, "Malatya'nın can damarı olan Şeker Fabrikası inşallah bu kapsamdan çıkartılacaktır" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız