SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Malatya Açısından Marka Kayısı..''

A- A+ PAYLAŞ

Doğan Yayın Holding (DYH) 'nin "Marka Güçtür" sloganıyla düzenlediği "Avrupa Anadolu Toplantıları"nın 13'üncüsü Malatya'da yapıldı. İnönü Üniversitesi Konferans Salonundaki toplantıda konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, AB müzakere süreci ile ilgili değerlendirmeler yaptıktan sonra, markanın önemine değindi ve "Malatya açısından baktığımızda markanın kayısı olduğunu düşünüyorum."dedi..

DYH tarafından düzenlenen ‘Anadolu’daki Avrupa Toplantıları’ndan 13'üncüsü ‘Marka Güçtür’ başlığı altında İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, “ Önemli güzel bir tesadüfle, bu toplantı ‘Anadolu’daki Avrupa’. Ama bugün sabaha karşı ‘Avrupa’daki Anadolu’ kavramı artık ön plana çıktı” dedi.

“42 yıllık bir tanıtımın önemli bir dönemeç, bugün sabaha karşı , Avrupa saatiyle yine 3 Ekim’de, önemli bir başarıyla noktalandı” diyen Bakan Eker,” Türkiye tam üyelik hedefi ve tanımıyla müzakerelere başladı. Bu Türkiye’nin başarısıdır, Türk milletinin başarısıdır. Ve bu başarıda emeği geçen herkesi burada saygıyla anmak istiyorum. Tabi başta 1987 yılında Avrupa Birliği’ne tam üyelik için başvuruyu yapan rahmetli Turgut Özal’ı saygıyla, şükranla ve rahmetle anıyorum” dedi.

“3 Ekim dönemeci çok önemli bir dönemeç” diyen Bakan Eker, bu süreçte bir çok engelin çıktığını, hiç beklenmeyen, hiç hesaplanmayan sıkıntılar olduğunu vurguladı.

Eker, şunları söyledi:
“ Ama Türkiye markası, önemli bir nokta olarak Avrupa’ya kendini kabul ettirdi ve Avrupalı siyaset ve devlet adamların da da sağduyu hakim oldu ve onlarda Türkiye markasını anladılar, kavradılar ve bu sıkıntılar aşıldı.Tabii bundan sonraki süreç sıkıntısız olmayacak demek değildir. Bundan sonra da bizi yorucu, zahmetli yol bekliyor.”

Bakan Eker, toplantıyı sunan kişinin, en zor en zahmetli konuların başında Tarım geldiğini ifade ettiğini belirterek “Doğrudur, Tarım’da zor bir başlıktır. Ama ben inanıyorum ki, Türk Milleti sahip olduğu potansiyelle, sahip olduğu tarihi birikimle, tecrübeyle, imkanlarla ve en önemlisi sahip olduğu genç, güçlü ve yaratıcı beyinlerle bütün bu sıkıntıları aşacak ve inşallah öngörülenden daha kısa sürede de bu süreci tamamlayarak Avrupa Birliği içerisinde eşit bir üye olarak yerini alacaktır.” dedi.

Bakan Eker, konuşmasında daha sonra şunları belirtti:
“Tabi bu toplantının temel noktalarından birisi markalardır. Marka, çok ama çok önemli bir figürdür. Bir işarettir, bir hizmettir, sözün özüdür. Bir tutkudur. Bir hizmetin, bir ürünün özüdür. Bizim bundan sonraki süreçte, sahip olduğumuz ürünleri Dünyaya tanıtabilmemiz, bunun markaya dönüştürmemiz gerekiyor. Eğer bunları markaya dönüştüremezsek, sağlıklı bir ürüne dönüştüremezsek, sadece ham madde olarak üreterek satarsak, çok ama çok az hasıla elde ederiz. Tarımsal ürünler içinde bunun çok büyük önemi ve anlamı vardır. Bizim üreteceğimiz milyonlarca ton tarımsal ürünler işlenip, katma değeri arttığı oranda bizim milli gelirimizde artış olacaktır."

KAYISI MALATYA MARKASI..
"Malatya açısından baktığımızda markanın kayısı olduğunu düşünüyorum. Bu yıl kayısı ürünü geçen yıla göre, o yıl don felaketinden sonra bu yıl 500 bin ton yaş kayısı mevcuttur.Tabi ürünlerin, tarım ürünlerin arz talep dengesinde ürünün fazlalığı fiyatı düşürmektedir. Malatya bu yıl kayısı fiyatından memnun değil, ben de memnun değilim. Bunu sizle paylaşmak istiyorum. Ama yaş kayısının ihracat sorunu var, pazarlama sorunu var. Kurutularak ihraç ediliyor. Kurutularak ihraç edilirken,uluslararası alanda pazarlarda etkili değilsek, organizasyonlarımız yeterince güçlü değilse, o zaman umduğumuz hasılayı ve geliri elde etmek oldukça zorlaşır.”

"TARIM POLİTİKASI OLUŞTURDUK.."
Bakan Eker, konuşmasının sonunda Tarım Stratejik Belgesi konusuna değinerek şöyle dedi:

“Türkiye Avrupa Birliği sürecinde artık Tarım Stratejik Belgesine sahiptir. Bugüne kadar hep söylenen ve şikayet edilen husus şuydu. Bizim bir tarım politikamız yok. Herkes bundan şikayet ettiğini biliyoruz. Ama bizim hükümetimiz döneminde Türkiye’nin bir tarım politikası oluşturuldu ve Tarım Stratejik Belgesine 2004 Ekim ayında yüksek Planlama Kurulu’nun onayından geçti. 2006 Ocak itibariyle Türkiye artık Tarım Stratejik Belgesine göre, bir tarım siyaseti izleyecek. Burada amacımız, verimliliktir, amacımız, yüksek standarttır, amacımız kalitedir, amacımız Dünya ile rekabet edebilmektir, amacımız Dünya pazarlarıyla entegre olabilmektir. Bunun gerektirdiği alt yapı ve yasal mevzuatı oluşturduk AB’yle hazırlık konusunda Tarım Sektörü olarak üzerimize düşeni yapacağız.”

Toplantıya Vali Osman Derya Kadıoğlu, AKP Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak, Belediye Başkanı Cemal Akın, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Demirdağ, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yanı sıra, üniversite öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı.

Toplantı kapsamında Doğan yayın Holding Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mücahit Fındıklı açış konuşmalarını yaparken, ‘Marka Nasıl Güce Dönüşür ‘başlığı altında Reklamcılar Derneği ve Reklamcılık Vakfı Genel müdürü Ayşegül Molu, ‘ Bir Marka Öyküsü’ başlığı altında da Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı konuştular.

Daha sonra ‘Yeni ekonomik politikaların ışığında ve AB eşiğinde bizleri neler bekliyor? Konulu panele geçildi.

Çolakoğlu, paneli açarken 13'üncü toplantıyı Malatya'da yaptıklarını, toplantının yapıldığı salonun, bu toplantılar dizisindeki "en hoş" salonlardan biri olduğunu, teknolojik olanaklarla konuşmaların diğer salonlara ve dershaneler de de izlenebildiğini belirtti. Çolakoğlu, ayrıca üniversite rektörünün, üniversitenin adından Malatya Üniversitesi olarak değil İnönü Üniversitesi olarak bahsedilmesini istediğini de aktardı.

Nuri Çolakoğlu’nun yönettiği panele konuşmacı olarak Gazeteci Yazar Taha Akyol, İsmet Berkan, Mehmet Yakup Yılmaz ve eski Bakan İlter Türkmen katıldı.

Panelin ardından gerçekleşen öğle yemeğinde de Hürriyet Gazetesi Genel Yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök konuştu.

HABER-FOTO: Selahattin GÖKATALAY

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız