SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Adı Geçtiğinde.."

A- A+ PAYLAŞ

 Aslen Malatyalı olan ve ülkenin değişik yerlerinde yaşayan Malatyalı Ermeniler memleketlerine 3 günlük bir hasret ziyareti düzenlediler . Malatyalı Hayırsever Ermeniler Yardımlaşma ve Kültür Derneği (HAYDER) organizasyonu ile ilimize gelen Ermeniler için bir etkinlik düzenlendi.

Malatya Sofrası’nda düzenlenen etkinliğe, Malatya Valisi Ulvi Saran, Malatya Belediye Başkanı  Ahmet Çakır,  İl Genel Meclisi başkanı Naci Şavata, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahaeddin Kabahasanoğlu, Arapgir Belediye Başkanı  Haluk Cmertoğlu, Battalgazi Belediye başkanı Selahatin Gürkan, bazı sivil toplum örgütü yöneticileri, bası-yayın kuruluş temsilcileri ile diğer davetliler katıldı.

Vali Ulvi Saran Malatya’nın kültürel zenginliğine değinerek başladığı konuşmasında  “Bu toplantı önemli bir olay. Çünkü bir toplumun can damarı ve hayatiyeti, toplumun  genelini ilgilendiren konularda ve bu çerçevedeki örgütlenmeye duyulan sorumlulukla ortaya koyar. Gördüğüm kadarıyla burada duygulu anlar yaşanıyor. Yıllar önce buradan  göç ederek İstanbul’a yerleşen hemşerilerimizin memleketlerine gelerek hatıralarını canlandırmaları, komşularıyla buluşmaları duygusal anlamda da zenginliğimizi ifade ediyor.

Valilik olarak ilimizdeki tüm tarihi eserleri restore ermek, hayata kazandırmak için adeta seferberlik ilan ettik. Battalgazi’deki Kırklar mezarlığını tescilledik. Merkezdeki Sancaktar ve Ermeni mezarlıklarının da bu kapsamda  iyileştirilmesi yapılacaktır” dedi.

Belediye başkanı Ahmet Çakır, Malatya Belediyesinin kültürel  zenginliğin ortaya çıkarılması korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusuna belediye olarak yaptıkları ve yapacakları çalışmalarını anlattı.

MalatyaHAYDer Genel Sekreteri Hosrof Köletavitoğlu konuşmasında, “Derneğimizin organize bir şekilde yuvamıza düzenlediği bu ilk ve küçük ama anlamlı katılımlı turu nedeniyle düzenlediği yemeğimize teşrif ettiğiniz için hepinize çok teşekkür ederiz…

Her ne kadar burada yaşamıyorsak da yaşamımızda çok önemli bir yere sahip olan Malatya bizim için atalarımızın değerler ürettiği, geçmişimizin önemli bir bölümün hala bağrında barındıran ama hepsinden ötesi içimizde sımsıcak dostluk ve sevgi duygularının oluştuğu yer. Malatya herkes için başka bir şey ifade ediyordur, ben Malatyalıyı “Dünyanın neresinde olursa olsun Malatya adı geçtiğinde gözleri parlayan insanlar grubu” olarak tanımlıyorum.

Bizim burada sadece sıcacık arkadaşlık ve dostluklarımız yok, aynı zamanda atalarımızın ürettiği kültürel miraslarımızdan inatla ayakta kalan kiliselerimiz ve bunların edebi istirahatgahları mezarlığımız var. Bu toprakların insanları ve onlardan sonraki kuşaklar olarak herkese Türk, Ermeni hepimize düşen görev; üretilen değerleri daha sonraki kuşaklara aktarabilmek için iyileştirerek yaşatmak ve bu sorumluluk bilincini gelecek kuşaklara ve çevremize yansıtmaktır.

Kiliselerimize aylardır bir bekçi evi ve son dua yeri yapmaya çalıştığımız mezarlığımızı ziyaret ettik. Bakıma ve onarıma ne kadar ihtiyacı olduğunu bir kez daha gördük. Bu noktada beklentimiz aslında Müslüman komşu ve kardeşlerimizin beklentilerden hiç farklı değil; dedelerimizin, ninelerimizin bulundukları ve belki yarın bizlerinde defnedileceği mezarlığı bakımlı tutabilmek. Ancak bu toprakların çocuğu, bu ülkenin vatandaşı olarak mezarlığımızı koruyabilmek için aramızda para toplamak zorunda kalmak çok acı geliyor. Aramızda toplanan parayla yapmaya kalksak dahi yapamayacağımız basit bir bekçi evi, ölü yıkama yeri ve son dua yeri için hukuki bir temel olmaması yüreğimizi yaralıyor. Saygıdeğer Valimizin, Belediye Başkanımızın ve yetkili makamların yüreğimizdeki bu acıya ve yaraya merhem olmalarını umuyoruz. Ve yine umuyoruz ki mezarlığımızdan bundan sonraki gelişlerimizde bugünkü kadar buruk değil ama gururla bahsedeceğiz. Bu bağlamda yaptıkları ve yapacakları için değerli Belediye Başkanımız Ahmet Çakır’a özel teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz Yarını daha güzel yaratabilmek adına ter döken herkese, tüm gönül dostlarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyoruz, sağ olun,var olun…”  diye konuştu.

Yapılan konuşmalardan sonra İstanbul’dan gelen hemşerilerimiz ile Malatya’da yaşayan akraba ve dostların kendi aralarında yaptıkları sohbet ile etkinlik sona erdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız