SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Adına Sevindirici Olsa da.."

0
Güncellendi - 2020-04-10 20:41:53
A- A+ PAYLAŞ

GEÇEN YIL MALATYA'DA YATIRIM İÇİN 92 TEŞVİK BELGESİ.. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından 2019 yılında düzenlenen 5688 adet yatırım teşvik belgesinin 92 adedi, yatırım yeri Malatya olarak düzenlendi.

Söz konusu teşvik belgelerine ekonomik açıdan değerlendiren malatyahaber.com ekonomi yazarlarından Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, 2019 yılının sanayi yatırımları açısından bir önceki yıla göre daha olumlu geçtiğini belirterek “2019 yılında Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından yatırım yeri Malatya olarak belirtilen 92 adet yatırım teşvik belgesi düzenlenmiştir. Düzenlenen bu yatırım teşvik belgeleri kapsamında 1.7 milyar Türk lirası yatırım yapılması ve 9.220 istihdam sağlanması öngörülmektedir" dedi.

2010-2019 yıllarını kapsayan son on yıllık döneme ilişkin bilgide veren Altaş " 2010 yılından günümüze kadar geride kalan on yıllık dönemde yıllık ortalama 60 adet yatırım belgesi düzenlenmiş ve düzenlenen bu belgelerde 8,6 milyar lira yatırım ile 32.860 istihdam sağlanması öngörülmüştür. Türkiye geneli ile kıyasladığımızda oransal olarak Malatya’nın yüzde 1,7 belge adedi yüzde 2,63 istihdam oranına ulaşırken yatırım tutarında ise yüzde 0,80 oranı ile geride kaldığını görüyoruz. Son 10 dönemde özellikle tarımsal alanda yok denecek kadar az yatırım yapılması ise Malatya adına olumsuz bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır. Umarım bu gelecekte başta kayısı olmak üzere Malatya için bir kayıp olarak karşımıza çıkmaz" diye konuştu.

Yatırım yeri Malatya olarak düzenlenen yatırım teşvik belgelerinde yer alan yatırımların gerçekleşmesi ve iptal edilen yatırımlar konusunda da bilgi veren Altaş “2019 Yılı ve önceki yıllarda Malatya'da yatırım teşvik belgesine bağlanan 72 yatımın tamamlanarak teşvik belgesi kapama vizesin yapılırken 11 adet belge ise yatırımcının yatırım yapmaktan vazgeçmesi nedeniyle iptal edilmiştir. Ülkemizde 2019 yılında ekonomik olarak olumsuzluklar yaşansa da yatırımcıların istihdam teşviklerinden kaynaklı olarak yatırım yeri olarak Malatya'yı tercih etmesi Malatya adına sevindirici olsa da bu üretimden gelen gücün teknolojiye yenik düştüğü endüstri 4.0 ya da 4. Sanayi Devrimi olarak da adlandırılan günümüzde yapay zeka ile akıllı fabrika sistemlerinin oluşturulduğu ve her şeyin dijital ortama taşındığı bu süreçte Malatya sanayisinde buna uygun olarak teknolojik yatırımlara kayması gerekmektedir" ifadelerini kaydetti.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Bynedim (4 yıl önce)
    yalan balon laflar mevcut işi korunsun yatırım bir köşede kalsın...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Turan (4 yıl önce)
    Belediyeyesoyleyinvatandastansuparasi aasinbu2ay
    0
    0
    Yanıtla