SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Alay Komutanı Ne Yapacağını Sordu"

0
Güncellendi - 2017-03-05 19:22:21
A- A+ PAYLAŞ

FETÖ’nün darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı'na yönelik suikast girişimiyle ilgili davada tutuklu sanık Güvercinlik Kara Havacılık Okul Komutanı Tuğgeneral Ünsal Coşkun, sıkıyönetim emrinin Genelkurmay’dan ve isimsiz geldiğini söyledi. Duruşmada savcı, Coşkun’un azmettirmekten değil asli fail olarak yargılanmasını talep etti.

Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen FETÖ’nün 15 Temmuz gecesi darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı'na yönelik suikast girişimiyle ilgili davada, çatı iddianamede 38 kişilik ‘Yurtta Sulh Konseyi’nin üyesi olduğu açıklanan sanık Güvercinlik Kara Havacılık Okul Komutanı Tuğgeneral Ünsal Coşkun ifade verdi.

15 Temmuz gecesi Genelkurmay’dan arandığını ve 6 helikopter talep edildiğini söyleyen Coşkun, “O sabah Ege Ordu Komutanlığından telefonla aranarak, öğleden sonra faaliyetlerinin biteceğini, Balıkesir ile bir planlamanın yapılıp yapılmayacağını sordular. Ben de yapılabileceğini söyledim. Saat 16.00 gibi yeni Alay Komutanı Murat Dağlı telefonla aradı. Ben de kendisine Ege Ordu Komutanlığının bir faaliyetinin olabileceğini ilettim. Bana Tugay’a giriş saatini sordu. Herhangi bir detay verilmediğini söyledim. Bu sırada Kuvvet Komutanının Kara Havacılığa geçtiği söylendi. Biz de oraya gittik. Kuvvet Komutanı uçuşların kısıtlandığını söyledi. İstanbul’a gideceği için uçak hazırlattı. Ancak saat 22.00 gibi Genelkurmay Başkanı ile görüştüğünü ve uçağa gerek kalmadığını söyledi. Murat Dağlı aradı ve uçuş yasağının kaldırıldığını söyledi. Saat 22.00 sıralarında Genelkurmay Başkanlığından 6 helikopter talep edildi. 6 helikopter kalkış yaptı. 2 Helikopter Genelkurmay’a 4 helikopter Akıncı Üssü’ne geçti. Daha sonra Genelkurmay Başkanını bu helikopterlerle Akıncı Üssü’ne geçtiği bildirildi. Biz bunu bir VIP uçuş olarak algıladık. Ben diğer Alaylarda da 4 helikopterin hazır olmasını istedim” dedi.

“Sıkıyönetim emri bana ulaştı”

Malatya Alay Komutanının kendisini telefonla aradığını söyleyen Coşkun, “Malatya Alay Komutanı arayarak Sıkıyönetim kararı alındığını ve ne yapacağını sordu. O esnada bu bilgi bana da ulaşmıştı. Ben de bu emrin bana ulaştığını Genelkurmay’ın emrini yerine getirmemizi söyledim. Murat Dağlı İzmir Çiğli’ye 4 helikopterin gittiğini ve görev için beklediğini söyledi. Daha sonra Ali Yarbay ile telefonda görüştüm. Çiğli’ye gitmek üzere olduklarını söyledi. Ben de faaliyetleri takip etmeye başladım. Saat 04.00 gibi Ali Yarbay telefon ile beni aradı. Dalaman’da yakıt ikmali yapamadığını ve araziye iniş yaptığını ifade etti. Ben de tekrar Dalaman’a gitmesini ve yakıt işini çözeceğimi söyledim. Bu durumu Murat Dağlı Albay’a telefon mesajı ile bildirdim. Onun da bu görevde olduğunu beni arayınca öğrendim. Imsık Havaalanına gittiklerini söyledi. Ben Imsık komutanını arayarak gelen helikopterlere yakıt konusunda gerekenin yapılmasını söyledim. Ali Aktürk Yarbay ile yaptığım görüşmede Çiğli’ye doğru yola çıktıklarını, helikopterde bir yaralının olduğunu söyledi. Ben Dalaman Hava Meydan Komutanlığından kimse ile yakıt verilmesini konusunda irtibatım olmadı” diye konuştu.

“Cumhurbaşkanını televizyonda açıklama yaparken gördüm”

Coşkun, “İddianamede suikast planı eylemcisi olarak telefon görüşmelerim olduğu iddia ediliyor. O gece yaptığım görüşmeler bunlardır. Emirler Genelkurmay’dan gittiği için benim faaliyetler ile ilgili bilgim yoktu. 03.00 gibi Cumhurbaşkanımızı televizyonda açıklama yaparken gördüm. Böyle bir plan içinde olsam, beni arayan pilotlara Cumhurbaşkanı’nın televizyonda açıklama yaptığını söyler ve orada ne yapıyorsunuz diyerek uyarmam gerekirdi” şeklinde konuştu.

“Genelkurmay’dan gelen mesajda isim yoktu”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Hadi Çakan, ‘Sıkıyönetim emri nerden nasıl tebliğ edildi’ sorusuna Ünsal Coşkun, “Genelkurmay Başkanlığı karargâhından gelen mesaj ile aldık. Gelen mesajda herhangi bir isim yoktu. Bende Genelkurmay Başkanının Akıncı’ya gidiyor olması, bunun bir bütünlük içerisinde yapıldığı kanaati uyandırdı” dedi.

Savcı, azmettirmekten değil, asli fail olması gerektiğini söyledi

Cumhuriyet Savcısı, “Ünsal Coşkun’un Cumhurbaşkanına azmettirmek suçundan değil, asli faili olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum” derken Mahkeme Başkanı sanık Coşkun’a dönerek, “Savcının bu iddiası ve talebi ile ilgili ne diyeceksiniz” diye sorması üzerine Ünsal, “Bu konuda bir şey demeyeceğim. Avukatım ile konuşacağım. Ondan sonra savunma yapacağım” dedi.

Ankara, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız