SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Ansiklopedisi ve 2 İlçe

A- A+ PAYLAŞ

MALATYA ANSİKLOPEDİSİ, YAZIHAN ve HEKİMHAN GÖRÜŞMELERİ

Prof. Dr. Murat KARAGÖZ

(Malatya Ansiklopedisi Genel Editörü)

Zirvede, kalabalık fakat dağılmış durumdayız. Güçlükle ayakta durulabilen bulunduğum noktadan ufka bakıp, ta ötelerde, uzaktaki Malatya’yı hayal ederken, kulağıma hafif bir tonda ıslık çalan rüzgârın sesi insana müthiş bir “dünyadan kopmuşluk”, yalnızlık, bir o kadar da sükûnet hissi veriyor. Malatya ovası adeta bir okyanus, Buzlukkaya tepesi ise dev bir gemi güvertesi gibi...

Malatya Ansiklopedisi kapsamındaki 44 alandan ikisi olan Yazıhan ve Hekimhan ilçeleri için sayın kaymakamlarımızın davetleri üzerine hafta içinde bu ilçelerimize birer ziyaret gerçekleştirdik. Önce Yazıhan kaymakamımız Sayın Abdullah Abid ÖZTOPRAK tarafından yapılan çağrıya icabet ederek Doç. Dr. Bayram Murat ASMA ve Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin DOĞAN ile beraber Çarşamba günü öğlen üzeri kaymakamlığa vardık. Güler yüzlü insanlarla karşılaştık. Kaymakamla birlikte sayın belediye başkanı Ali KAYA, AR-GE sorumlusu Selahattin TAŞDÖĞEN toplantımızda hazır bulundu. Bir saat kadar Malatya Ansiklopedisi projesinin çalışma sistemi hakkında bilgi alışverişinde bulunduk. Öğlen arası özenle hazırlanmış bir masa etrafında ağırlandık.

Daha sonra ilçenin batısında yer alan Buzlukkaya mağarasını görmek üzere yola koyulduk. Bu geziye köy muhtarı Kayhan GÜLTEKİN de eşlik etti. Çok dik ve dar bir toprak yola geldiğimizde arabalardan inmek ve kalan bir iki kilometrelik kısmı yaya çıkmak gerekti. Tepeye, yani mağaraya, daha doğrusu onlarca dev kaya parçaları ile kapanmış mağara ağzına, vardık. Bunlar muhtemelen yıllar boyu düşen sayısız yıldırımların etkisi ile parçalanmış kayalar. Çıkarken farkına varamadığımız yüksekliğin inerken ne kadar dik ve zor bir yamaç olduğunu gördük. Hemen aşağıda vadinin dibinde yer yer evler görünüyor. Yukarıdaki dev kaya parçalarından biri aşağı yuvarlansa, Allah korusun, bir faciaya yol açabilir. Esasen bu yanlış yerleşim biçimini Malatya-Yazıhan-Hekimhan yol güzergâhında özellikle geniş akarsu yataklarına yapılmış evler örneğinde gözlemleyebilirsiniz. Belki uzun yıllar bu su yataklarında büyük çapta bir sel olmamış olabilir. Ama bir gün böyle bir felaket olmayacağı, bu dere diplerindeki evleri silip süpürmeyeceğini kim söyleyebilir? Tedbir? Elbette alınmalı. Çok geç olmadan…

Dönüş yolunda Hamitler mezrasında çay molası verildi, bir süre sohbet edildi. Bu sırada Bayram M. Asma hocamın Kayısı ve Türkiye tarımı, H. Hüseyin Doğan hocamın kentleşme ve Türk idari yapısına ilişkin engin vukufiyetlerini zevkle dinleme fırsatı bulduk. Bir kere daha çok doğru bir ekiple çalıştığımızı düşündüm. Sırası geldiğinde diğer çalışma arkadaşlarımızın da değişik bir yönüyle temayüz ettikleri görülecektir. Hasbelkader içine girdiğimiz bu projede ne büyük mutluluktur ki, doğup büyüdüğümüz kenti, taşıyla toprağıyla, köylüsüyle kentlisiyle,  görüp bilmek, tanıyıp, tanışmak, doyumsuz muhabbetleri paylaşmak imkânı buluyoruz. Bu bizim için hem maddi hem manevi, kâfi bir karşılık, paha biçilmez bir ödüldür. Tekrar yola koyulup ilçe merkezinde vedalaşarak Malatya’ya dönüyoruz.

Perşembe günü için iki davet daha almıştık. Birincisi, 7. Ana Jet Üs komutanlığı idi. Üs komutanımızı yardımcı editörlerimizden Prof. Dr. Cengiz YAKINCI ile birlikte ziyaret ettik. Sıcak karşılandık. Samimi bir ortamda projeyi izah etme imkânı bulduk. Aynı gün il kültür ve turizm müdürümüz sayın Bahattin KABAHASANOĞLU ve yakın mesai arkadaşları ile Beşkonaklar’da ki yerlerinde bu kez yardımcı editörlerimizden Prof. Dr. Hasan KAVRUK ile beraber görüştük. Kültür ve turizm müdürlüğümüz milli eğitim müdürlüğümüz ile birlikte bu projede çok öncelikli iki kurum olarak yer almaktadır. Öyle ki, bunlardan ilki sözgelimi Kültür, Sanat, Arkeoloji, Yöresel Mutfak, Turizm, Folklor, Müzik gibi en az 7 alanda ev sahibi konumundadır.

Hafta içinde bir diğer önemli görüşme Eğitim grubu ile BİLSAM’da gerçekleştirildi. Daha önce il milli eğitim müdürümüz sayın Mehmet BULUT ile yapılan görüşmenin devamı olarak, eğitimci arkadaşlar Sayın Abdülkadir ÇOLAK, Orhan TUĞRULCA ve Hasan DEMİRBAĞ ile verimli ve uzunca bir görüşmemiz oldu. Biz bu arkadaşların, birikimleri, enerjileri ve aralarındaki “örnek uyum” nedeniyle ansiklopedi projesi boyunca çok büyük katkılar sağlayacağına inanıyoruz.

Ve nihayet Cuma günü haftanın son ziyareti Hekimhan kaymakamı sayın Ramazan FANİ beyin daveti üzerine Hekimhan’a yapıldı. Burada da güler yüzlü bir çalışma grubu ile karşılaştık. Önceki görüşmelerde yaptığımız açıklamaların bir benzerini yine burada yaptık. Görüşme sonrası bilvesile, hemen oracıkta Taşhan ve Köprülü Mehmet Paşa camisini görme imkânı bulduk. Gerçekten bunlar Malatya merkezini dahi kıskandıracak ölçü ve değerde iki önemli tarihi yapı. İnanıyorum ki ansiklopedide layık olduğu şekilde bir tanıtım yazısı ile yer alacaktır.

Önceki haftalarda DİNİ HAYAT çalışma grubu ile ilgili olarak sayın il müftümüz sayın Hacı Yusuf GÜL başkanlığında oluşturulan heyetle görüşmemiz, JEOLOJİ çalışma grubu için MTA bölge müdürümüz Yunus AY ile yapılan görüşme kayda değer sonuçlar vermiştir. MEDYA alanı çalışma grubunun oluşturulması için Gazeteciler cemiyeti başkanı Sayın Haydar KARADUMAN, Celal YALVAÇ ve Kemal DENİZ ile görüşmelerimiz olmuş, mahalli basınımızın bu çok değerli öncülerinden katkıları istenmiştir.

Yukarda sözü edilen görüşmelerde kısaca şu noktalara vurgu yapılmıştır.

(1) Vilayet tarafından bağlı ve/veya ilgili tüm kurumlara gönderilen genelgede o alan için öncelikle bir ÇALIŞMA GRUBU oluşturulması istenmektedir. Ansiklopedi editörlüğü olarak bizler 44 alandan her biri için oluşturulan çalışma grubu öncelikle kendi adlarına yayınlayabilecekleri, o alana özgü bir bağımsız çalışma, bir hafıza oluşturulmasını öneriyoruz. Bu çalışmaya alan ile ilgili sorunlar, beklentiler, projeksiyonlar, eleştiriler, öneriler, yorumlar içeren bir bakış açısı koyabilirler. Malatya Ansiklopedisine ise sadece madde bazındaki bilgileri aktarmaları beklenmektedir.

(2) Çalışma grubunca, yapılacak çalışmanın her aşamasında, bilgisine başvuracak, o alana özgü bir DANIŞMA KURULU oluşturmaları önerilmektedir. Danışma kurulunda yer alacak isimler sembolik olabileceği gibi istedikleri oranda katkı da verebilirler.

(3) çalışma grubu tarafından o alan ile ilgili bir MADDE LİSTESİ oluşturulur. Önerilen her madde için en ideal yazar ismi belirlenerek o maddenin o yazar tarafından yazılması sağlanır. MADDE YAZIM KURALLARI örnek fasikülde ve ansiklopedi ağ sayfasında gösterilmiştir.

Yazıhan ve Hekimhan gezilerimizde kaymakamlıklarca oluşturulan gruplara bu bilgiler sözlü olarak izah edilmiş, bu vesile ile burada diğer alanlar için de hatırlatıcı olmak üzere tekrarlanmıştır.

Bu tür görüşmeler daha çok davet üzerine olmak üzere her kurum nezdinde önümüzdeki süreçte devam edecektir. Malatya Ansiklopedisi yaklaşık iki yıldan beri devam eden Vilayet ve Kayısı Vakfı tarafından desteklenen topyekûn bir kent projesidir. Malatya ili ile ilgili her bilgiyi alfabetik sırada içerecek bir doküman niteliğinde olacaktır.  Sayın valimiz Doç. Dr. M. Ulvi SARAN’ın destekleri sayesinde yakaladığımız mevcut ivme ile aylar mesabesinde diyebileceğimiz bir zaman diliminde ansiklopedi tamamlanacaktır.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız