SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Artık Büyükşehir"

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:33:31
A- A+ PAYLAŞ

TBMM Genel Kurulu'nda, 13 İlde Büyükşehir Belediyesi Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edildi. 

Malatya’nın büyükşehir yapılması için 14 milletvekili ile verdikleri kanun teklifinin ana tasarıyla birleştirilmesinin ardından kanunlaştığını görmekten mutluluk duyduklarını ifade eden AKP Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık; yasanın yerel seçimlerle birlikte yürürlüğe girmesini takiben Malatya’da yaşanacak değişimlerle ilgili bilgi verdi. 

Milletvekili Çalık, belediyecilik hizmetlerinin tek elden yürütülmesi, hizmeti planlamanın tek elden yapılmasının Malatya için büyük bir artı olacağını kaydederek, belediyeye devlet tarafından ayrılan payın artmasıyla; şehrin ekonomisinin yüzde elli büyümesi ve işsizliğin daha da aşağı çekilmesinin mümkün olacağını belirtti. 

Çalık; şu anda büyükşehir içinde tahsil edilen vergiden aktarılan % 5 bütçe payının  % 6' ya; ilçe belediyelerine ve yine büyükşehirlere verilen  % 2,5 genel bütçe payının % 4,5’a çıkarılacağını ifade etti. 

Kanunla, İl Özel İdaresinin kaldırılarak yerine Valiye bağlı Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi kurulacağını; belde ve köylerin ise mahalleye dönüştürüleceğini belirten Çalık, Malatya’da merkez ilçeye bağlı bulunan köy ve beldelerin mesafe ve sınırdaşlık kriterlerine göre hangi ilçeye bağlanacaklarına karar verileceğini ve Yeşilyurt ile Battalgazi’nin iki büyük metropol ilçe olarak hizmet vermeye devam edeceğini anlattı. 

Birim sayısında meydana gelecek azalma ile; büyük bir verimlilik ve tasarruf sağlanacağını sözlerine ekleyen Çalık; ildeki orman köylerinin, mahalleye dönüştüklerinde de orman ve mera haklarının korunacağına dikkat çekti. 

Mahalleye dönüşen köylerde tüm yapıların ruhsatlandırılacağını ve buralarda her türlü vergi, harç ve katılım payının 5 yıl süreyle alınmayacağını da hatırlatan Milletvekili Çalık, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Malatyamız, bölgesinin sınai ve ekonomik bakımdan en gelişmiş ili, Türkiye’nin en gelişmiş 13. Sağlık altyapısına sahip kenti; kayısının başkenti oluşuyla hem bir tarım hem bir ihracat şehri… Turizm açısından da çok büyük bir potansiyelimiz var. Büyükşehir olduktan sonra Malatya bu alanlarda daha da büyüyecek, yalnızca bölgesinde değil; tüm ülkede adı anılır illerden olacak. Malatya’nın böyle bir büyüme kaydetmesi, Malatyalıların daha iyi hizmet almaları, daha yüksek yaşam standartlarına sahip olmaları demektir. Ben şimdiden kanunun tüm hemşehrilerime ve memleketimize hayırlar getirmesini diliyorum; emeği geçen tüm milletvekillermize, İçişleri Komisyonu Başkanımız ve üyelerine, Bakanlarımıza ve Sayın Başbakanımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Malatya, Ak Parti’yi ve Recep Tayyip Erdoğan’ı unutmayacaktır.” 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız