SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Artık Çekim Merkezi'

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Malatya'ya gelişinin 80. yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.

Malatya'ya ilk ziyaretini 13 Şubat 1931'de gerçekleştiren Atatürk'ün Malatya'ya gelişinin 80. yıldönümü dolayısıyla Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Törene, Vali Yardımcısı Şükrü Özcan, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Tamer Büyükkantarcıoğlu ile Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın yanı sıra askeri ve mülki erkan, siyasi partilerin il temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, dernek ve oda başkanlarıyla öğrenciler katıldı.

Anıt önüne Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı'nın çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.

Törende daha sonra Belediye Başkanı Ahmet Çakır Anıt şeref defterini imzaladı. Çakır, "Cumhuriyetimizin ilanından itibaren yurt satında başlatmış olduğunuz yükselme hamlesi; hükümetimizin başarılı ekonomik, dış politika, sağlık, eğitim, sosyal ve kültürel yatırımları ile önemli bir ivme yakalamış durumdadır. Hedef gösterdiğiniz muasır medeniyetler seviyesine hatta o seviyenin de üzerine çıkma yolunda emin adımlarla ilerleyen ülkemiz, bölgesinde çok önemli bir güç haline gelmiştir. Yerel bazda da
belediye olarak, şehirlerimizin standartlarını yükseltmek amacıyla önemli yatırım ve hizmetler gerçekleştirilmektedir. Bölgesinde bir çekim merkezi haline gelen Malatya'mızın yaşam standartlarını yükseltmek, insanımıza daha yaşanılabilir bir ortam sunma yolunda son iki yıl içerisinde önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Şehrimizin dört bir yanında sürdürdüğümüz çalışmalar ile Malatya adeta bir şantiyeye dönmüş durumdadır. Gerçekleştirilen yatırımlar, bir bir tamamlanırken, Malatya çok daha güze bir görünüme
kavuşuyor, yeni bir çehre ediniyor. Büyük şehre doğru emin adımlarla ilerliyor. Hemşerilerimizle ortak akıl anlayışı içerisinde şehrimizi çok daha güzel yerlere taşıyacağımızı belirtiyor, bütün hemşerilerim adına şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Buradaki tören, Atatürk Evi'nin gezilmesinin ardından sona erdi.

SALONDA..
Atatürk'ün Malatya'ya gelişinin 80. yıl dönümü dolayısıyla İl Özel İdare toplantı salonunda da bir program düzenlendi.

Programa; Vali Yardımcısı Şükrü Özcan, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Tamer Büyükkantarcıoğlu'nun yanı sıra askeri ve mülki erkan, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle öğrenciler katıldı. Programda Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Çakır, yaptığı konuşmada, "Ulu Önder bizlere
muhasır medeniyetler hedefini koydu. Bizlere düşen görev; hangi konumda olursak olalım bu hedef doğrultusunda çalışmalarımızı yapmaktır. Yerel yönetim ve yerel belediyecilik olarak biz bu doğrultuda çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Halkımızın, vatandaşlarımızın daha yaşanılabilir bir ortamda onların karşılaşmış oldukları sıkıntıları çözme çabası içerisinde şehri geliştirerek, alt yapı sorunlarını çözerek, sosyal ve kültürel belediyeciliğe bir o kadar önem vererek, şehrimizi ülkemize konulan hedef doğrultusunda bizde muhasır medeniyetler seviyesine onunda üzerine çıkarma hedefiyle ekibimizle birlikte yoğun bir şekilde çalışıyoruz" dedi.

Çakır'ın konuşmasının ardından Malatya Lisesi Tarih Öğretmeni Abdulvahap Alkan, "Malatya ve Atatürk" konulu bir konferans verdi. Alkan, "Osmanlı Devleti'nin tarih sahnesinden çekilmesi elbette ki Türklerin devletsiz kalacağı anlamına gelmiyor. Türk Milleti, yeni bir devlet kuracak gücü henüz kaybetmemişti. Ayrıca bu Türk Milleti için milli bir zorunluluktu. Çünkü bağımsız yaşayabilmesi için hukuki ve siyasi kimliğini muhafaza etmesi gerekiyordu. Ayrıca büyük devletler büyük milletler tarafından kurulur.

Büyük adamları da büyük milletler yetiştirir düşüncesinden hareketle mevcut tarihi şartlar, Mustafa Kemal Atatürk gibi üstün vasıflara sahip bir lider yetiştirmiştir" diye konuştu.

TUNÇDEMİR'İN MESAJI..
Bu arada Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şube Başkanı Ali Ekber Tunçdemir de, Atatürk'ün Malatya'ya geliş yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada şöyle dedi:

" Büyük Önder Atatürk, Kurtuluş Savaşı sırasında ve Cumhuriyetin ilk yıllarında, bütün ulusu değişim ve harekete yönlendirebilmek için ülkenin her yerini gezmiş, toplantı ve çalışmalar yapmış ve halk ile iç içe olmaya özen göstermiştir.

Hemen her bakımdan yeni bir yapılanmanın yaşandığı Cumhuriyetin ilk yıllarında Atatürk, yurt gezilerine çıkmayı adeta gelenek haline getirmiştir. Atatürk, bu geleneği vefatından dört buçuk ay öncesine kadar da sürdürür..

Atatürk, Yurtiçi Gezileri’nde halkla yakın temas halinde olmaya özen göstermiş ve halka mesajlarını iletecek kurum ve kuruluşlara önem vermiştir. Atatürk’ün Gezileri dikkatlice incelendiğinde; belediye, okul gibi kurum ziyaretleri, halk ile aracısız görüşmeler, sivil kuruluş ziyaretlerinin önemli bir yer tuttuğu görülecektir. Böylece Atatürk, resmi kurumlar dışında halkla daha içten, daha samimi görüşmeler yapmıştır.

Devlet başkanı sıfatıyla herhangi bir yurtdışı geziye çıkmamış olan Atatürk, yurdun her karış toprağını sadece görüp geçmek için gezmemiştir. Atatürk, Türk toplumunun “çağdaş medeniyet” seviyesine ulaşmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği yeniliklerin ardından yurt gezilerine çıkmıştır. Bu geziler sırasında uğradığı her yerde yapılan devrimler hakkında halka sorular yönelterek toplumun değişime bakış açısını ve tepkisini ölçmeğe çalışmıştır. Sorularına olumlu yanıtlar aldığında memnuniyetini tebessümle ifade eden Atatürk, olumsuz cevap aldığı veya karşılık alamadığı zamanlar; bir öğretmen edasıyla uzun uzun düşüncelerini anlatarak halkın bunları anlamasına özen göstermiş ve vatandaşları ikna etme yolunu tercih etmiştir. Halktan gelen herhangi bir şikâyet söz konusu olduğunda ise meselenin çözümü konusunda direktifler vererek idareciler ile halk arasındaki anlaşmazlıkların yerinde çözümünü sağlamış ve yapılan devrimlerin halk tarafından kabul edilip edilmediğini de kontrol etmiştir.

Yurt gezilerinin başka bir boyutu da devlet başkanı nezdinde devletin halkla bütünleşmesi ve devlet-birey ilişkisinin canlı tutulmaya çalışılmasıdır. Şurası da açıktır ki, bir devleti idare etme sorumluluğunu üzerine alan devlet adamlarının milleti ve memleketi tanımak, başarılı olmalarındaki ilk şartı oluşturmaktadır.

Atatürk’ün ilimize ilk ziyaretini 13.02.1931 tarihinde gerçekleştirmiştir. Malatya’ya ulaşan Atatürk, Malatyalılarla beraber olmak dışında, bu şehri ilk defa demiryolu ile güneyden Anadolu demiryolları ağına bağlamanın sevincini de yaşamış oluyordu. Bu sevinç şu anda teknolojinin en son imkânlarından istifade eden biz yeni nesiller için belki, pek bir şey ifade etmeyecektir. Ama 1930’lu yıllarında yaşayanlar için tarifi imkânsız bir duygu olduğunu anlamak da zor olmasa gerektir. Seyahat, demiryolu hattının ilk tecrübesi anlamına da gelmekteydi

Atatürk, bir müddet yeni açılan yolda Malatyalılarla yürümüş halka hitabında yaptığı konuşması daha çok demiryolları ile ilgilidir. Malatya’da kaldığı süre içerisinde Belediyeyi ziyaret ederek, Belediye Başkanından şehrin ihtiyaçlarını öğrenip not ettirdikten sonra halk ile esnaf kuruluşlarının temsilcileriyle görüşmüştür. Bu sırada Kooperatifçilik üzerinde ısrarla duran ve halkı bu yönde teşvik ederek destek vaad eden Atatürk, Millî Eğitim Müdüründen de “Millet Mektepleri” ve eğitim hakkında gerekli bilgileri alıp bazı direktifler vermiştir. Daha sonra çarşıyı gezerek esnaf ve halkla görüşmüştür.

13 Şubat 1931 tarih olarak Atamızın Malatya ya gelişinin karşılaştırmasını çok iyi yapmalı, yönetenlerin ve yönetilenlerin ve günümüze ve geleceğimize yarayacak sonuçlar çıkarmak zorundadır.

Emperyalizmine ve onun uşaklarına karşı verdiği mücadele sonucu, güzel ülkemizde laik ve ulusal bir CUMHURİYETİ kuran, bizlere emanet eden yüce önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’ün, Cumhuriyetimizi nasıl kurduğunu hepimizin iyi bilmesi ve anlaması çok önemlidir Malatya halkı da başlatılan faaliyetler ve gerçekleştirenin yanında yer aldığını karşılamada gösterdikleri coşkuyla Atatürk’e göstermiş olmakla bunu en güzel şekilde ispatlamıştır. Örnek olmaya devam edecektir. Çünkü O bizim gözbebeğimizdir.

Saygıdeğer Atamızı, Malatya’ya gelişinin 80. yılında, onu saygı, sevgi ve hürmetle anıyoruz. Işıklar içinde yatsın."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız