SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Ayaktaydı!.

A- A+ PAYLAŞ

Euro 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası çeyrek finalinde Hırvatistan'ı penaltı atışları sonucu eleyen ve yarı finale yükselen Türk milli takımının bu büyük başarısı Malatya'yı da adeta ayağa kaldırdı.

90 dakikalık bölümü 0-0 sonuçlanan, 15'er dakikalık uzatmanın ikinci devresi 119. dakikada gelen Hırvatistan golüne 120+2. dakikada yanıt vererek sonucu penaltılara taşıyan Türk milli takımının mücadelesi adeta nefesler tutularak izlendi.

Milli takımımızın penaltı atışlarıyla maçı 4-2 kazanarak yarı finale yükselmesinin ardından Malatya ayağa kalktı.

Maçı kahvehanelerde ve merkeze yakın evlerde, işyerlerinde izleyenlerin kutlama için ilk durağı Hükümet Meydanı, Belediye Önü, İnönü, Atatürk ve Fuzuli Caddeleri oldu.

Ellerindeki bayraklarla meydanlara toplanıp, "Türkiye.. Türkiye.." diye bağıran binlerce kişinin yanı sıra, otoları ile yollara çıkan her yaştan insan, bir anda tüm ana caddelerde trafiğin kilitlenmesine yolaçtı.

Birçok yerde havai fişekler patlatılırken, davul-zurna eşliğinde halay çekenler de görüntülere renk kattı.

Polis, heyecanlı kalabalık nedeniyle kontrolu sağlamakta uzun süre güçlük çekti.

AKP Milletvekilleri İhsan Koca ve Ömer Faruk Öz de, milli maç sonrası konvoya katılarak galibiyet coşkusuna katıldılar.

Malatya'daki milli maç kutlamaları saat 02.15'den itibaren hız kesti.

MAÇIN ADAMI MALATYALI HAMİT..
UEFA tarafından maçın adamı seçilen Bundesliga lideri FC Bayern Münih takımının futbolcusu Hamit Altıntop da toplantı öncesinde kupasını aldıktan sonra yaptığı açıklamada, yarı finalde Almanya'ya karşı yapacakları mücadelenin kendileri açısından sıkıntı yaratmayacağını söyledi.

Altıntop, ''Ben inanıyorum ki bizim takım sadece Almanya'ya karşı değil, bütün takımlara karşı da başarılı olabilecek bir takım. Hocamızın dediklerini sahada yaparsak yenemeyeceğimiz takım'' diye konuştu.

BAŞBAKANIN SEVİNCİ..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Hırvatistan arasındaki 13. Avrupa Futbol Şampiyonası çeyrek final maçı sonrasında, çok mutlu olduğunu ve galibiyetin ''çileli bir mücadeleden sonra'' kazanıldığını belirterek, ''Eşim ağlayarak beni aradı. Ülkemizin bu galibiyete ihtiyacı vardı'' dedi.

Karşılaşma sonrası soyunma odasına inerek teknik heyeti ve futbolcuları tek tek kutlayan Recep Tayyip Erdoğan, ''Sizlerle gurur duyuyorum. Bu galibiyet milletimiz için çok önemliydi. Hepinizi tebrik ediyorum'' diye konuştu.

Çok mutlu olduğunu, hiçbir zaman umudunu yitirmediğini belirten Erdoğan, ''Hırvatistan'ı çileli bir mücadeleden sonra yendik. Karşılaşma 1-0 olduğunda da umudumu yitirmedim. Semih'e top geldiği an gol olacağını anladım'' dedi.

Erdoğan'ın sözleri: "Çok çok mutluyumuz. Hamdolsun... Yarı finale çıktık. Çok çileli bir mücadaleleden sonra 120 dakikadan sonra yarı finale çıktık. Sen 119. dakikada golü ye 120. dakikada golü at.

Ama hiçbir zaman ümitsiz olmadım Zaten Semih'in golünden sonra TFF Başkanımız Hasan Doğan'a penaltılarda duru geçeceğimizi söyledim. Bu futbolumuzla daha iyi yerlere geleceğiz"

Eşinin kendisini ağlayarak aradığını ifade eden Erdoğan, yarı finalde de milli takımla birlikte olacağını söyledi.

KUTLAMA MESAJLARI..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Göksal Toptan Milli Takımımızın, Hırvatistan zaferi sonrası kutlama mesajları gönderdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda yarı finale yükselmesinden dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan ve Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim'i telefonla arayarak kutladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Avusturya'ya gitmeden önce Erdoğan'a ''Bu maça gidip galibiyeti getirin. Yarı final maçına ben gideyim, final maçını da birlikte izleyelim'' biçiminde temennisini ilettiği belirtildi.

Açıklamada Gül'ün, Futbol Federasyonu Başkanı Doğan ile maçtan önce görüşerek başarı dilediği ve maçtan sonra da yeniden arayarak, başarıda emeği olan herkesi gönülden kutladığı kaydedildi.

Gül'ün, Terim'i de telefonla aradığı ifade edilen açıklamada, Terim'in, başarıya ulaşacağına inandığını ve milli takımın tarihe geçecek bir ilke daha imza atarak Türkiye'nin adını finale yazdıracağına olan inancını vurguladığını ve başarılarının devamını dilediği bildirildi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan da, Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim'i telefonla arayarak kutladı. Terim'e, kendilerini gururlandırdıklarını söyleyen Toptan, ''Allah bundan sonra da yolunuzu açık etsin'' dedi.

Öte yandan Toptan, Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan'a bir kutlama mesajı gönderdi.

Toptan, mesajında, yenik duruma düşüp, ''herşey bitti'' denilen bir anda bile büyük bir mücadeleyle galip gelen milli takımı, futbolcuları inanç ve azimleri dolayısıyla gönülden kutladığını bildirdi.

Toptan, mesajında şunları kaydetti: ''Futbolcularımız, Avrupa Şampiyonası'nda yarı finale yükselip ilk 4 takım arasına kalarak büyük bir başarı elde etmişlerdir. Milletimize büyük bir gurur ve sevinç yaşatmışlardır. Bu başarının bize büyük bir moral ve motivasyon sağlayacağına inanıyorum.

Futbolcularımızın yarı finalde de başarılı olacaklarına yürekten inanıyorum. Bu düşüncelerle, futbolcularımızın elde ettiği bu önemli başarı dolayısıyla futbolcularımızı, teknik heyeti, milli takım sorumlularını ve tüm emeği geçenleri kutluyor, sevgi ve selamlarımı iletiyorum.''

TERİM'İN AÇIKLAMASI..
Gitti denilen maçı, sonradan oyuna soktuğu Semih Şentürk'le çeviren Fatih Terim, maçtan sonra şu ilginç açıklamaya imza attı:

Terim'in sözleri: "Daha öncede kazanabilirdik kaybedebilirdikte.. Hatalı golle yenik duruma düştük. Ben penaltı çalıştırmadım oyuncularıma. Penaltı atışları sırasında birçok oyuncum atmak istedemi. Kendini iyi hissetmek önemli... Şükür hedefe ulaştık.

Turnuvada umduğumuzu bildik. Futbolcularımız pes etmemeyi öğrendi. Futbolcularım hakemin son düdüğüne kadar oyunu bırakmamayı öğrendi. Oyuncularımı büyük mücadeleleri mücadelelerinden dolayı teşekkür ediyorum. Artık üst turda 5 yedek oyuncum olacak. 4'ü hücumcu biri savunmacı. O da bana yeter.

Halkımıza bu büyük sevinci yaşattığımız için çok mutluyuz. Lütfen herkes örf ananelerimize uygun şekilde bu zaferi kutlasın. En büyük zafer bile bir cana değmez."

"SON KURBANLARI BİZ OLDUK"
Maçın ardından konuşan Hırvat Tekrik Direktör, Türk kanı taşıyan herkesin gururunu okşayan açıklamalar yaptı.
Hırvatistan teknik direktörü Slaven Bilic, maç sonunda yaptığı açıklamada şoka uğradığını söylerken, "Türkler'e son dakikada gol atmak bile sizi kurtaramayabiliyor. Son kurbanları biz olduk" dedi.

Kariyerindeki en ilginç maçı oynadığını kaydeden Bilic, "Daha sonra böyle bir şey yaşar mıyım bilmiyorum ama önümde uzun bir yol olduğunu söyleyebilirim. Ancak sanırım bu tek olacak. Maçın öncesinde yaşadığım korkuların hepsi başıma geldi. Ama ben yine de iki takımı da kutluyorum. çok iyi bir oyun oldu. "

"Penaltılar hep kumardır, bugün kaybeden biz olduk. Ama ben böyle maç görmedim, bu adamlar atmak için yemeyi bekliyor" şeklinde konuştu.

DÜNYA NE DEDİ?
ABD BASINI: VİYANA KUŞATMASI

Maçı ABD'de canlı olarak yayımlayan ESPN Televizyonu, karşılaşmanın bitiminde, ''Viyana kenti, 1683'teki Viyana Kuşatması'ndan bu yana bu denli büyük bir mücadele yaşamadı'' yorumunu yaptı.

Türkiye'nin, şampiyonada arka arkaya 3. kez bir mucizeyi gerçekleştirerek son anlardaki golleriyle maçların kaderlerini değiştirdiğini vurgulayan ESPN yorumcusu, ''Türkler'in gücünü, cesaretini ve yorulmazlığını selamlıyoruz'' dedi. ESPN, kaleci Rüştü Reçber'i maçın kahramanı olarak nitelendirdi.

BBC, "Türkiye nefes kesen uzatmaların ardından yediği golü hemen geri çevirdi ve penaltılarla da yarı finalde Almanya'ya rakip oldu" ifadeleriyle Türkiye destanını kullanıcılarına ilan etti.

GERİ DÖNÜŞÜN KRALI

Eurosport, "Geri dönüşün kralları Türkiye, yine yaptı" başlığıyla verdiği haberde, "Nefes kesen uzatma dakikalarında 119. dakikada golü yiyen Türkiye bu maçta da durmadı ve 120. dakikada kaydettiği golle maçı penaltılara taşımayı başardı. Penaltılarda üstün olan Türkiye yarı finalde Almanya'nın rakibi olmayı başardı."

HIRVAT RÜYASI BİTTİ

Channel 4 maçın hemen ardından manşetten verdiği haberde, "Türkiye Hırvat rüyasını bitirdi" başlığıyla Ay-Yıldızlı ekibimizin tarihi zaferini okuyucularına duyurdu.

Amerikan basınından Sports Illustrated ise maçın son düdüğüyle birlikte okuyucularına verdiği haberde, "Türkiye bir kez daha nefes kesen bir maçla tur atladı, Hırvatistan veda etti, Türkler yarı finalde Almanya'nın rakibi oldu" satırlarına haberinde yer verdi.

İtalyan basınından La Gazzetta dello Sport ise manşete taşıdığı haberinde, "Türkiye Hırvatistan'ı da geçti yola devam etti" derken "Terim'in öğrencileri uzatmalarda imkansızı başardı ve penaltılarla da işi bitirerek Almanya'nın rakibi oldu" ifadelerine yer verdi.

Brezilya'da da O Globo'nun manşetini süsleyen Ay Yıldızlı ekibimiz, "Türkiye mucizeyi gerçekleştirdi, maçı penaltılara taşımakla kalmadı yarı finali de kaptı" ifadeleriyle tebrik edildi.

FOTOĞRAFLAR: Malatya'daki sevinç gösterilerinden (Savaş BARIŞ)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız