SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Barosu Adına Van'da Açıklama!

A- A+ PAYLAŞ

Van Baro Başkanı Ayhan Çabuk, "Ben Ferhat Sarıkaya’ya şu çağrıda bulunuyorum. Henüz kesinleşmemiş karar söz konusudur. Kendisi eğer bugün itibariyle istifa edip Van Barosuna müracaat ederse, onu seve seve büyük mutlulukla baromuza kaydederiz" dedi. Bu arada, Saadet Partisi Malatya İl Başkan Yardımcısı Avukat Zeki Taşkıran da, iddianameyi hazırlayan savcıya destek verdi ve hakkındaki meslekten çıkarma kararına tepki gösterdi.

VAN'DA AÇIKLAMA..
Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulunun kararıyla meslekten ihraç edilmesi üzerine Van Barosuna üye avukatlar Adliye binası önünde basın açıklaması yaptı.

Van, Batman, Kars, Mardin, Bingöl, Şanlıurfa, Muş, Adıyaman, Diyarbakır, Tunceli, Siirt, Ağrı, Hakkari, Şırnak ve Malatya baroları adına açıklama yapan Van Baro Başkanı Ayhan Çabuk, kararı kınadıklarını bildirdi.

Kararın yargı bağımsızlığı açısından kabul edilemez olduğunu belirten Çabuk, iddianamenin mahkemeye sunulmasından itibaren yaşanılan gelişmelerin demokrasi, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığının Türkiye’de geldiği aşamayı gözler önüne serdiğini savundu.

Yaşanan tartışmaların, kendilerini dokunulmaz olarak kabul eden kurum ve kişilerin hukuk içinde kendilerine dokunulduğunda neler yapabileceklerini göstermeleri bakımından ibret verici olduğunu bildiren Çabuk, şöyle devam etti:

"Hakimler Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) bu kararından önce, talep üzerine Adalet Bakanlığının izniyle başlatılan soruşturmanın kendisi yargı bağımsızlığına müdahale niteliğindeydi. Bu soruşturma ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulunun ihraç kararıyla yargı bağımsızlığına, yargıç ve savcıların tarafsızlığına bizzat bakanlık ve HSYK’nın en büyük tehdidi oluşturduğu ortaya çıkmıştır. Hukuk devletinin en temel unsuru olan yargının bağımsızlığının olmadığı bir ülkede, yurttaşların hukuki güvenliğinden söz etmek mümkün değildir.

Sayın savcı ile ilgili verilen kararın kesinleşme sürecinde geri alınmasını bekliyoruz."

MALATYA BAROSU DA DAHİLMİŞ..
Malatya Barosu, bu ve benzeri olaylarda müstakil bir açıklama yapmazken, bir süredir "Doğu ve Güneydoğu" bölgesindeki 15 il adına yapılan "baro" açıklamalarına Malatya Barosunun da dahil olduğu belirtiliyor.

Daha önce de Diyarbakır merkezli bazı açıklamalarda Malatya Barosu'nun adı yeralıyordu. Söz konusu baro grubuna; bölgede yeralmasına rağmen Erzurum, Erzincan, Elazığ gibi baroların dahil olmaması dikkat çekiyor.

SP İL BAŞKAN YARDIMCISININ AÇIKLAMASI..
Öte yandan, Saadet Partisi Malatya İl Başkan Yardımcısı Avukat Zeki Taşkıran'dan da Van Savcısı Ferhat Sarıkaya'ya destek geldi.

Taşkıran'ın açıklaması şöyle:

"Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde vukuu bulan Şemdinli Olayı ile ilgili olarak Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat SARIKAYA tarafından , Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın da adının geçtiği Şemdinli İddianamesi düzenlenerek Askeri Savcılığa gönderilmiştir.

2802 Sayılı Hakim ve Savcılar Kanunu’nda hakim ve savcıların görevleri düzenlenmiş olup Savcı Sarıkaya , kendisine yasalar tarafından bırakın verilen bir yetki veya hakkı kullanmayı, kendisine verilen GÖREVİ yerine getirmek zorunda olduğunun bilinci ile görevini yapmıştır. Çünkü, iddia makamı olan savcı kendisine gelen şikayet, ihbar ve iddialar ile buna ilişkin bilgi ve belgelerle ilgili olarak “SORUŞTURMA ZORUNLULUĞU “ ilkesi gereğince soruşturma yapma ve icap ediyorsa İddianame hazırlamak zorundadır. Sayın savcı görevini yapmıştır.

Ne yazık ki üst düzey bir görevlinin isminin geçmiş olması nedeni ile özellikle Adalet Bakanlığı tarafından genel uygulamanın aksine hareketle “savcı hakkında soruşturma izni verilmesi” ve “teftiş sonucunda savcıya kusur isnad edilmesi hukuka apaçık bir engelleme olup , bu rapora istinaden Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından da savcı Sarıkaya hakkında bahse konu iddianamesi nedeniyle “mesleğin onur ve şerefini bozan harekette bulunmak” isnadıyla Disiplin Cezaları içinden en ağır ceza olan meslekten çıkarma ile cezalandırılmış olması, başta Adalet Bakanlığı olmak üzere Kurul tarafından aslında savcı değil yargı cezalandırılmıştır.

Bu kararla Yargının Bağımsızlığı başta olmak üzere egemenlik, eşitlik, demokrasi ve insan hakları ağır şekilde yara almıştır.

Umarız, sözkonusu kararın yeniden görüşülmesi aşamasında, itiraz aşamasına geçilmeden Kurul, hukuka aykırı bu kararını geri alır ve hukuk tecelli eder."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız