SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Belediyesi Bu, Yapar!

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:32:52
Malatya Belediyesi Bu, Yapar!
A- A+ PAYLAŞ
‘Bir Malatya Belediyesi Klasiği’ denilebilecek türdeki imar uygulama yanlışlarının son örneği Turgut Özal Mahallesi’nde yaşandı. İmar uygulamaları kapsamında vatandaşlardan Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) ve Kamu Ortaklık Payı (KOP) adı altında kesilen paylardan oluşan sosyal tesis, rekreasyon alanına, önce semt pazarı kuruldu, ardından bölgedeki vatandaşlar yargıya gidince Malatya Belediyesi, söz konusu alanı sosyal tesis alanından çıkartıp ticari alana (Sabit Semt Pazarı) dönüştürme kararı aldı. Mahkemenin ‘yürütmeyi durdurma kararı’ vermesi üzerine, Malatya Belediyesi,  ‘Ben yaptım oldu’ mantığıyla açtığı sabit semt pazarını bu kez mühürlemek zorunda kaldı.
 
‘Yürütmeyi Durdurma Kararı’
 
Belediyenin şuyulandırma çalışmalarıyla vatandaşlardan DOP ve KOP adı adlında yaptığı kesintilerden oluşturduğu sosyal tesis alanlarını, ticari alana dönüştürme işlemleri Cemal Akın döneminde olduğu gibi Ahmet Çakır döneminde de devam ediyor.
 
Zaviye Mahallesi’nde bulunan ve imar planlarında “sosyal tesis” alanı olarak belirtilen alanı “ticari tesis alanı” olarak kullanıma açan ve daha sonra mal sahibinin yargıya başvurmasıyla bu kararından vazgeçerek mevcut yerde Kadın Kültür ve Spor Merkezi yapan Malatya Belediyesi şimdi de Turgut Özal Mahallesi’ndeki “rekreasyon alanını’ “Sabit semt pazarı” alanına dönüştürdü ve tesisi kurdu. Mahalle sakinlerinin ‘Yeşil alanımız gasp ediliyor’ iddiasıyla konuyu yargıya taşıması üzerine mahkeme ‘yürütmeyi durdurma kararı’ verdi. Malatya Belediyesi, yargı kararına karşılık söz konusu alanın imar planında değişiklik yapıp ‘ticari alana’ dönüştürdüyse de  “sabit semt pazarı” alanını mühürleyerek pazarcı esnafına kapatmak zorunda kaldı.  Malatya Belediyesi şimdi yargının bu kararına itiraz etmeye hazırlanıyor.
 
Mahalleli Ne Diyor?
 
Konuyla ilgili Turgut Özal Mahallesi sakinleri, “Mahallemiz, gelişen bir bölge ve dolayısıyla yeşil alan, park veya rekreasyon alanlarımızı korumamız gerek. Aksi halde ileriki süreçte mahallemiz yaşanamaz bir hale gelecek. Buna izin vermeyeceğiz” diyerek bu mücadelelerini sürdüreceklerini belirtirken, imar planları üzerinde sürekli oynanmasının çağdaş şehircilik ilkeleriyle bağdaşmayacağını belirten şehir plancıları ve mimarlar ise imar uygulamalarını yap-boz tahtasına çeviren belediyeyi eleştirdi. Uzmanlar, ‘Burası, yeni imara açılan bir bölge. İmar planları, çağdaş şehircilik ilkelerine ve insanların sosyal gereksinimi inceden inceye dokunarak yapılmış. Biliyorsunuz ki imar planları uzun soluklu olarak yapılır. Öyle 3-5 yılda yaptığınız planları delerseniz, o bölge yaşanmaz hale gelir’ diye görüş belirttiler.
 
Çakır Pazardan Övgüyle Söz Etmişti
 
Geçtiğimiz yıl sonlarında sabit pazar inşaatı alanında incelemeler yapan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, ‘3 bin m2 kapalı alana sahip semt pazarından 150 pazarcının yararlanacak ve üzeri çelik konstrüksiyon ile kapatılacaktır. Sabit pazar içerisinde Lokanta, zabıta ve Pazarcılar Odası idari binaları ile çay ocağı yer alacak. Ayrıca, sabit semt pazarında, Kurban Bayramı'nda vatandaşların kurbanlarını kesebilecekleri kurban kesim yeri, çocuklarımızın spor yapabilecekleri ve vatandaşlarımızın toplu bir etkinliklerinde de kullanacağı bir alan olarak yapıldı’ demişti.
 
Meclis Kararıyla Değiştirildi
 
Belediye Eski Başkanı Cemal Akın döneminde Turgut Özal Mahallesi ve civarını kapsayan bölgelerde yapılan imar uygulaması ile vatandaşlardan kesilen paylardan oluşturulan ve yaklaşık 2.500 m2 civarındaki parsel “rekreasyon alanı” olarak belirtilmişti. Ahmet Çakır yönetimindeki Malatya Belediyesi, bölgenin zaruri gereksinimini olduğu gerekçesiyle bu alanda sabit semt pazarı kurulması için çalışmalar başlattı. İmar plan tadilatı gerçekleştirilmeden rekreasyon alanı olan parselde sabit pazar tesisi inşasına başlandı. Tesisin yükselmesiyle harekete geçen mahallesi sakinleri “yürütmeyi durdurma’ talebi ile yargıya başvurdu. Yargı, mahalle sakinlerini haklı bularak semt pazarı için ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. 
 
Belediyeden itiraz
 
Yargının, sabit semt pazarı alanı için verdiği “Yürütmeyi durdurma” kararını doğrulayan belediye yetkilileri ise geçtiğimiz ay yapılan meclis toplantısında söz konusu yerin imar planının değiştirildiğini ve böylece hukuki eksikliğin giderildiğini belirterek, mahkemenin bu kararının iptali için hukuki süreç başlatacaklarını belirttiler.
 
HABER: Güler HAZAR

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız