SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Belirledi, Diyarbakır Vurdu

A- A+ PAYLAŞ
 
Hakkâri Çukurca’daki hain pusu sonrası TSK’nın ağırlıklı havadan olmak üzere kara unsurlarının da destek verdiği Kuzey Irak’a yönelik sınır ötesi operasyonunun ilk günü ayrıntıları belli oldu. PKK kamplarını hedef alan operasyonda, F-16’larla birlikte obüsler de K. Irak’ı vurdu. Özel birliklerin de sınırı geçip karadan teröristleri takip ettiği operasyon dün gece de sürdü. TSK, dün yapılan hava harekatı ile ilgili yaptığı açıklamada havadan 28, karadan 96 hedefin vurulduğunu belirtti. Genelkurmay, harekatın görüntülerini de dağıttı. Görüntülerde insansız hava aracı Heron’larla, Hakurk ve Kandil'de tespit edilen hedeflerin bombalandığı görülüyor.
 
‘Pars’lar devrede
Malatya Erhaç’ta 173’üncü Şafak Filo’ya ait RF-4’ler havalanarak 45 derece açıyla 200 kilometreye kadar uzaklıktaki hedefleri tespit edebilen “optik gözlerle” tek tek PKK unsurlarını belirledi. Hedef belirlemede insansız hava araçları Heronlar ile yerel birimlerden toplanan istihbaratlar da değerlendirilmeye alındı.
 
Sınır boyunca Tekeli ve Derecik’te konuşlu taburlardan azami menzili 40 kilometre olan 155’lik “Fırtına” obüsleriyle Zap, Avaşin - Basyan ve Hakurk bölgelerinde koordinatları belli hedeflere topçu ateşi yapıldı. Genelkurmay Başkanlığı “bu bölgelerde tespit edilen toplam 168 hedefin topçu ateşine tutulduğunu” bildirdi.
 
2. hava harekâtı 
Topçu ateşinin ulaşamadığı hedefler için ise hava harekâtı başladı. Diyarbakır’daki 2’nci Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı 8’inci Ana Jet Üssü’ndeki “Pars Filo” olarak da bilinen 181’inci Filo’ya bağlı gece görüş ve vuruş kabiliyeti olan Lantirn sistemli 14 F-16 havalandı. Hedefleri lazerlerle işaretleyen ve pilotların gece şartlarında gündüz gibi görmesini sağlayan 3 podlu (seyrüsefer -navigation, hedef-targeting) ve flir-aydınlatma) “Lantirn” sistemle bombalama başladı.
 
Önceki gece bölgede dolunayın olması da pilotların görüşünü kolaylaştırdı. 20.00-23.00 arasında yapılan operasyonda güdüm kitli 2 bin librelik MK 83/84 bombalar hedefleri yerle bir etti. 
 
Dün sabah saat 03.00 sıralarında 6 F-16 yine Diyarbakır’dan havalanarak 1 saat boyunca bombalama yaparak son temizliği gerçekleştirdi. Hava taarruzunda örgütün haberleşme merkezleri, lojistik amaçlı kullandığı mağara ve inler ile Kandil’de örgütün üst düzey yönetimi hedef alındı.
 
60 hedef vuruldu
Genelkurmay Başkanlığı dün “Bölücü terör örgütüne ait Kandil Dağı, Hakurk, Avaşin-Basyan, Zap ve Metina Bölgesi’ndeki 60 hedefe, Türk Hava Kuvvetleri uçakları tarafından başarılı bir taarruz harekâtı icra edilmiştir. Görevlerini başarıyla tamamlayan uçaklarımız emniyetle üslerine dönmüşlerdir” açıklaması yaptı.
 
Harekât sırasında gösterilen hassasiyet ve kararlılık da, Genelkurmay tarafından şu cümlelerle vurgulandı: “İcra edilen harekâtta, her zaman olduğu gibi sadece bölücü terör örgütü hedef alınmış, sivil halkın olumsuz etkilenmemesi için gerekli hassasiyet gösterilmiştir. TSK’nın yurtiçi ve yurtdışındaki benzer faaliyetleri, Irak’ın kuzeyini güvenli bir yaşam alanı ve Türkiye’ye saldırı üssü olarak kullanan bölücü terör örgütü etkisiz hale getirilinceye kadar kararlılıkla sürdürülecektir.”
 
Başkomutan’a bilgi
2’nci Ordu ve Diyarbakır 2’nci Taktik Hava Kuvvet’in komuta ettiği operasyonlar Genelkurmay Karargâhı’nda da komutanlarca izlendi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Tayyip Erdoğan’a düzenli bilgi verildi.
 
TSK’nın K. Irak’ta PKK’yı hedef alan en son hava harekatı 20 Mayıs 2010’da yapılmıştı. 
 
Operasyona devam
KUZEY Irak’ta PKK’ya yönelik hava harekatı dün akşam da devam etti. Saat 22.00 sıralarında başlayan hava harekatında PKK’nın yönetim kadrosunun gizlendiği Kandil Dağı yoğun şekilde bombalandı. Kandil’in güney ve güneydoğu kesimlerinin de ateş altına alındığı, bu nedenle İran hava sahasının da kullanıldığı ileri sürüldü. Dünkü operasyona önceki günkü gibi yine 181. Filo savaş uçakları katıldı. 16 F-16 önceden belirlenmiş hedeflere bombaları bıraktı. Hava operasyonundan önce yine sınıra yakın bölgelere topçu ateşi de yapıldı. Kandil Dağı’nın yanısıra hafif çaplı da olsa Zap bölgesi de uçaklarla vuruldu. Hava harekatının yanısıra yine sınır bölgelerinde Kuzey Irak’a takip amaçlı karadan giriş çıkışlar da yapıldı. Askeri yetkililer ileriki günler için kara operasyonu dahil tüm opsiyonlar düşünülerek hazırlıkların yapıldığını söylediler.
 
İstihbarat için uçtu
DÜN Heronlar harekâtın sonuçlarına ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yapmak amacıyla istihbarat uçuşları gerçekleştirdi. Karadaki istihbaratçılar da, her kamp için ayrı istihbarat toplamak amacıyla başta örgütün telsiz konuşmalarını dinleyip, örgüt içindeki birimlerden bilgi topladı. 
 
Genelkurmay görüntüleri dağıttı
Genelkurmay Başkanlığı, Irak'ın kuzeyindeki bölücü terör bölücü örgütünün hedef gruplarına yönelik düzenlediği hava harekatının görüntülerini medya kuruluşlarına dağıttı.
 
Kayıtlarda, Hakurk bölgesi terörist kampı ile terörist barınağı; Hakurk bölgesi terörist uçaksavar mevzii; Kandil bölgesi terörist kampı malzeme deposu, Kandil bölgesi terörist barınağı ile Kandil bölgesi terörist yol kontrol noktası ve ek binasının bombalandığı görülüyor.
 
4 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ
Siirt ve Tunceli'de düzenlenen operasyonlarda 4 terörist ölü ele geçirdi. Güvenlik güçlerinin Siirt ve Tunceli'de terör örgütüne yönelik operasyonları devam ediyor.
 
Ekiplerin, operasyonlarda Siirt'in Eruh ilçesi Bilgili köyünde 1, Pervari ilçesinde 2 ve Tunceli kırsalında 1 olmak üzere 4 teröristi ölü ele geçirdikleri bildirildi.
 
Terör örgütüne yönelik başlatılan operasyonlar sürüyor. 
 
Şemdinli'de hava hareketliliği sürüyor
Türk savaş uçaklarının Irak’ın kuzeyindeki PKK yuvalarına hava harekatı sürerken, Hakkari kent merkezi ile Yüksekova İlçesi’nde bugün de yoğun bir hava hareketliliği yaşandı. Bu sabah saatlerinde F-16 savaş uçaklarının Şemdinli İlçesi semalarından geçerek, Irak sınırına doğru gittikleri gözlendi.
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız