SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Bile Yararlanır..'

A- A+ PAYLAŞ

Emekli Deniz Yüzbaşı, eski Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü ve Ordu Üniversitesi Gemi Makinaları Bölümü Öğretim Görevlisi Özcan Gürsoy, önümüzdeki 10-20 yılda deniz yolunda dünya konteynır yük taşımacılığının birkaç kat artacağını, bu amaçla Karadeniz limanlarının alt yapı bakımından güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki illerde bulunan limanların ya 'iskele' ya da 'yarı liman' niteliğinde olduğunu belirten Özcan Gürsoy, gelecekte önemli lojistik ve ekonomik üs olması beklenen bu limanların alt yapılarının yetersiz olduğunu kaydetti. Örnek olarak Ordu ilini gösteren Gürsoy, DPT verilerine göre bölge ihracatında 1., ülke geneli ihracatında 5. sırada yer alan bu ildeki iskelenin yılda 350 civarında küçük tonajlı gemi ve 250 bin ton yük elleçleme kapasitesi olduğunu ifade ederek, "Bu iskele ile bölge limanlarının gelecekte beklenen ekonomik ağırlığı kaldırması mümkün değildir. 400 milyar dolardan fazla ticaret hacmi olan Karadeniz'de en büyük yük akışının sağlandığı Novorossiysk Limanı'nın yük kapasitesi yılda 60 milyon tondur. Ukrayna tek başına Karadeniz konteynır taşımacılığının neredeyse yarısına hakimdir. Sinop'tan Trabzon'a kadar limanlarımızın hepsinin toplam yük kapasitesi tek başına Novorossiysk Limanı'nın dörtte biri bile değildir. Önümüzdeki 10-20 yılda dünya konteynır yük taşımacılığının birkaç kat artacağı beklenmektedir. Avrupa ve BDT ülkelerinin gerek Ren ve Tuna nehirleri koridoru, gerekse diğer karayolu bağlantılarıyla Karadeniz üzerinden Ortadoğu, Orta Asya ve Kafkaslarla her zaman yoğun ticaret bağlantıları vardır ve bu artarak devam edecektir. Bu ticaret trafiği içerisinde, önümüzdeki yıllarda Ordu merkezli olan ve İç Anadolu'ya ulaşan Dereyolu projesiyle bölge hinterlandı güneye açılacak, Ordu Limanı Doğu Karadeniz için önemli bir terminal noktası olacaktır. Bu maksatla ivedilikle gerekli alt yapı çalışmalarına başlanmalıdır. Ancak yapılacak olan organize liman tesisleri uluslararası standartları karşılamalı, geri alanlarındaki depolama ve lojistik tesisleri ve imkanlarıyla özellikle Novorossisky gibi limanlarla boy ölçüşebilecek bir altyapıya sahip olmalıdır" dedi.

"ORDU'DA SERBEST BÖLGE KURULMALI"
Bölgede Dereyolu bağlantısı sebebiyle Ordu'nun çok önemli bir merkez konumunda olduğuna da dikkat çeken Gürsoy, burada bir serbest bölge kurulması gerektiğini vurguladı. Gürsoy, şöyle konuştu:

"Bilindiği üzere serbest bölgelerin kurulmasıyla amaçlanan bölgede yatırım ve üretimin arttırılması, yabancı sermaye ve teknoloji girişinin hızlandırılması, yatırımcının ihtiyaç duyduğu ara mallarının kolaylıkla ve süratle temini, dışardan gelen malların transit olarak diğer ülkelere satımı ve en nihayetinde yeni istihdam imkanlarının oluşturulması, Türk ihraç ürünlerinin daha kolay ve hızlı dış satımının sağlanmasıdır. Her ne kadar, beklenen hedeflere ulaşılmasında Rize ve Trabzon gibi serbest bölgelerin pek başarılı oldukları söylenemezse de Ordu'ya kurulacak olan bir serbest bölgenin de aynı neticeyi vereceğini iddia edemeyiz. Zira, Dereyolu ile bölgenin hinterlandı çok genişleyecek ve hem İç Anadolu'ya hem de Ortadoğu ve Akdeniz'e kadar uzanacaktır. Ordu ili önümüzdeki yıllarda tam bir ihracat merkezi olmaya adaydır ve İç Anadolu ile birlikte, Kafkasya, Orta Asya ve Orta Doğunun da adeta bir terminal kapısı haline gelecektir.

İç Anadolu'nun önemli ekonomik merkezleri olan Kayseri, Sivas, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Adana, Tokat , Konya, Malatya hatta daha doğudaki kimi ilerimiz yeni bir ticaret yoluna kavuşacaktır. Dereyolu adeta çağdaş bir ipek yolu olacak diyebiliriz. Özellikle İç Anadolu'daki yatırımcılarımız ve hatta Kafkasya ve Orta Asya ile iş yapan yabancı firmalar için bile çok cazip bir terminal noktası olacaktır. Bir örnek vermek gerekirse, Karadeniz'e dökülen Tuna Nehri Doğu Avrupa üzerinden Karadeniz'in Avrupa'ya bağlantısını sağlamakta ve bu nehrin Romanya'da denize döküldüğü Sulina Limanı 1870 yılında Osmanlı Devleti tarafından serbest bölge haline getirilmiş ve halen verimli bir şekilde faaliyet göstermektedir.

Dereyolu'yla birlikte serbest bölge ile desteklenmiş uluslararası standartlarda bir liman, 81 il içerisinde sosyoekonomik kalkınmışlık sıralamasında 60'ncılıklarda bulunan Ordu iline ve bölgeye gelecekte önemli bir sıçrama yaptırabilir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız