SON DAKİKA
SON DEPREMLER

‘Malatya Bölgenin Sanat Merkezi Oluyor’

A- A+ PAYLAŞ

İkinci Uluslararası Malatya Film Festivali, Cuma akşamı Atatürk Kültür Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki açılış töreni ile başladı.

Törende, Türk Sineması’nın büyük sanatçıları Cüneyt Arkın, Hülya Koçyiğit ve Ediz Hun’a Yaşam Boyu Başarı Ödülü ve Onur Ödülleri verildi. 
 
Almanya ile Türkiye arasında yapılan işçi anlaşmasının 50. yılı nedeniyle ‘Göç’ temasının işleneceği festivalde Karşı Yaka Memleket, Panorama, Zamanın Akışında Wim Wenders, Gerçeği Yazan Adam: Paul Laverty, Mişmiş, Yaprak Dökümü, Gördüm Duydum Biliyorum, Ve Kadın Dedi Ki, Ödüllü Belgeseller, Gurbet Elde Elli Yıl adlı bölüm başlıkları altında 120 yerli ve yabancı filmin gösterimi yapılacak. 
 
Festivalin açılış törenine Malatya Valisi Ulvi Saran, AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral A. Taner Büyükkantarcıoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlğı Telif Hakları Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Yılmaz Erdoğan, konuk sinema sanatçıları ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı. 
 
18-24 Kasım tarihleri arasında gösterime girecek olan ve festival kapsamında çeşitli kategorilerde yarışacak olan filmlerin tanıtıldığı sunum bölümünden sonra,  Vali Ulvi Saran, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık birer konuşma yaptı. 
 
Çalık Grubuna bağlı A Haber’in canlı olarak yayınladığı törende ilk olarak konuşan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Bosna-Hersek’e yaptığı bir ziyareti anımsatarak ‘1992-1996 yılında yaklaşık 250 bin Boşnak’ın şehit edildiği o büyük savaşta Bosna-Hersek’te iki şeyden vazgeçmediklerini öğrendim. Biri eğitim, diğeri sanat. Savaşın en kanlı günlerinde bile tiyatro perdeleri ve sinema salonları kapanmamış. Bu durum sanatın gücünü ve toplumlar için önemini göstermektedir. Biz de yerel yönetim olarak Malatya’nın ekonomik ve sosyal kalkınmasının yanı sıra bölgenin sanat merkezi olması için çalışmalar yapıyoruz’ diye konuştu. 
 
CHP Milletvekili Veli Ağbaba Sanat-Özgürlük İlişkisine Vurgu yaptı Sansürü Eleştirdi
 
Belediye Başkanı Çakır’dan sonra konuşan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise, konuşmasında sanat ve özgürlük ilişkisine vurgu yaparak ‘Sanatçıların yaratıcı gücünün sansürle baskılanmasına karşı mücadele etmek zorundayız. İnsanları birbirine benzeştirmek için değil, farklılıkları yaşatmak için sanatın, sanatçının özgürlük alanını korumak ve genişletmekle yükümlüyüz’ dedi.Sanatsal üretimde evrensel ölçütte yapıtların üretilebilmesi için çoğulcu ve sansürden uzak bir anlayışın egemen olması gerektiğine vurgu yapan CHP Malatya Milletvekili siyasal gücün sanatı kontrol etme alışkanlığından vazgeçmesini istedi. Ağbaba ‘Sinemanın gösterme sorumluluğu, insan haklarına, toplumsal baskılara eleştirel biçimde odaklanması, hayatın gerçeklerinin sinema diliyle aktarılması yaşamsal önem taşımaktadır’ diye konuştu. 
 
Veli Ağbaba, festivalin kalıcı olması ve kurumsallaşması için Malatya’daki sivil kitle örgütlerinin ve yerel dinamiklerin festivale ortak edilmesi gerektiğine de vurgu yaptı
 
AKP Milletvekili Öznur Çalık: Malatya Yıldızlar Şehri 
 
AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise konuşmasında Malatya’nın yetiştirdiği sanatçı ve siyasileri anımsatarak ‘Malatya bir yıldızlar şehridir. Kemal Sunal ile, İlyas Salman ile,  Kenan Işık ile bir yıldızlar şehridir Malatya. Niyazi Mısrı ile Es Seyyid Hulusi Efendi Hazretleri ile Malatya kültürün merkezidir’ diye konuştu. Çalık, festivalin meyvelerin yıldızı olarak nitelediği kayısının da dünyada daha çok tanınmasına vesile olacağına inandığını da söyledi. 
 
Vali Saran: Festival 2. Yılında İşlevini Yerine Getirdi
 
Festivalin Onursal Başkanı da olan Malatya Valisi Ulvi Saran da törende yaptığı konuşmada sinema ile hayat ilişkisine vurgu yaptı. Vali Saran ‘Sinema hayatın içinden çıkar. Hayatı bütün yönleri ile kuşatan bir sanattır. Sinemada hayatın bütün tonlarını bulmak mümkündür. Sinama hem hayat hem de sanat alanıdır’ dedi. Malatya’yı diğer alanlarda olduğu gibi sanat ve kültürde de bölgenin cazibe merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını söyleyen Vali Ulvi Saran’ Malatya Film Festivali henüz 2. yılında olmasına karşın projenin fikir aşamasındaki hedeflerimize ulaştığımızı söyleyebilirim. Malatya bölgenin sanat merkezi olma yolunda. Bu yönü ile Malatya Film Festivali 2. yılında işlevini yerine getirmiştir’ şeklinde konuştu. Vali Saran, festivalin Malatya Valiliği öncülüğünde yapıldığını, ancak birçok kurum ve kuruluşun da festivalin proje ortağı olarak destek verdiğini belirterek, ‘İyi bir kadronun yoğun bir çalışması ile güzel bir organizasyon ortaya çıkmıştır’ dedi. 
 
Bu konuşmalardan sonra arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu mini bir arp resitali sundu. Resitalden sonra ise festivalin sponsor kuruluşların temsilcilerine plaketler sunuldu. 
 
Gecenin finalinde, Malatya Film Festivali’nin ilk ödülleri olan Yaşam Boyu Başarı Ödülü ve Onur Ödülleri sahiplerini buldu. 
 
2. Malatya Uluslar arası Film Festivali’nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü Cüneyt Arkın’a, Onur Ödülleri ise Hülya Koçyiğit ve Ediz Hun’a gitti. 
 
Gecede Ediz Hun’a ödülünü tiyatro ve sinema sanatçısı Deniz Türkali, Hülya Koçyiğit’e Vali Ulvi Saran, Cüneyt Arkın’a ise Belediye Başkanı Ahmet Çakır verdi.
 
Ediz Hun, Hülya Koçyiğit ve Cüneyt Arkın ödüllerini alırken salonda duygu dolu anlar yaşandı. İzleyiciler sanatçılara ödüllerini alırken büyük sevgi gösterisinde bulundu, ayakta alkışlandı. 
 
Ediz Hun: Antalya’nın Portakalı Varsa Malatya’nın da Kayısısı Var..
 
Ediz Hun ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada Malatya’ya 3. gelişi olduğunu hatırlatarak, 2 yıl önce Çığlık Çığlığa Sevda filminin ilk gösteriminin Malatya’da yapıldığını belirtti. Ediz Hun ‘Antalya’nın portakalı, Adana’nın kozası varsa Malatya’nın da kayısısı var. Malatya’da böyle bir ödülü almak benim için büyük onur, sizinle bir arada bulunmak büyük mutluluk. Biz sizinle var olduk. Bunu beylik bir cümle olarak söylemiyorum. Gerçek duygum bu. Tiyatrocu oynarken alkışı alır anında. Bizi alkışımız ise sizin yüreğinizde beslediğiniz sevgidir’ şeklinde konuştu. 
 
Hülya Koçyiğit: İyi ki Bizi Davet Ettiniz 
 
Malatya Film Festivali Onur Ödülü’nü alan sinema sanatçısı Hülya Koçyiğit ise Malatya’da bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu vurgulayarak ‘Bu gece duygu gecesi. Yıllardır biz filmlerimizle sizi duygulandırdık, bu gece ise siz bizi duygulandırdınız. Bu festival Malatya’ya çoktan layıktı. Ama geçen yıl başlatıldı. İnanıyorum ki sonsuza kadar yaşayacak büyük bir sanatsal organizasyon olacak. Malatya’nın sanata olan sevgisi festivali yaşatacak. Ben Malatya’da bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. İyi ki bizi davet ettiniz. İyi ki bizi bu ödüle layık gördünüz. Emeği geçen herkese tüm Malatyalılara teşekkür ediyorum, sevgilerimi sunuyorum’ dedi.
 
Cüneyt Arkın: Malatya'da Bulunmaktan Mutluyum
 
2. Malatya Film Festivali’nde Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görülen ünlü aktör Cüneyt Arkın ise ödülün aldıktan sonra yaptığı konuşmada, Malatya’da gördüğü büyük ilgi ve sevgiye minnettar olduğunu söyledi. Cüneyt Arkın, ‘Benim yaşamımı anlatacak bir belgesel üzerinde çalışmaya başlaşmıştım. O çalışma sırasında yaptığımız işleri, geriye dönüp yaşadığımız olayları düşündüğümde benim o gençlik yıllarımın kayıp gittiğini gördüm. Hiç yaşamadığımı düşündüm. Ama şu anda bu salondaki sevgiyi, gözlerinizdeki sıcaklığı ve alkışlarınızı görünce, yaşayınca değmiş dedim az önce kendi içimde. Türk sineması bir halk sinemasıdır. Halk için sinema yaptık ama halkla birlikte yaptık. Ben Malatya’da bulunmaktan son derece mutluyum. Emeği geçen herkese teşekkür ederim’ dedi. 
 
AÇILIŞ GECESİNDEN NOTLAR 
 
- İkinci Malatya Uluslararası Film Festivali’nin açılış töreni Cuma günü akşamı Malatya Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. 
 
- Festivalin açılış gecesi törenini Eski Kültür Bakanı Talat Halman’ın kızı tiyatro ve sinema sanatçısı Defne Halman ve tiyatro sanatçısı Engin Hepileri sundular.. 
 
- Kırmızı Halı’dan geçiş töreni ile başlayan Film Festivali, kokteylden sonra kültür merkezinin Kemal Sunal salonundaki törenle devam etti. 
 
- Gecede Yaşam Boyu Başarı Ödülü verilen Cüneyt Arkın ve Onur Ödülü verilen Hülya Koçyiğit ile Ediz Hun salona gelişlerinde büyük ilgi gördü.
 
- Festivalin açılış gecesi Ahmet Çalık’a ait Turkuaz Medya bünyesindeki A Haber televizyonu tarafından canlı olarak yayınlandı. Tören öncesi yapılan canlı yayınlarda sanatçılar Derya Alabora, Deniz Türkali, Cüneyt Arkın, Hülya Koçyiğit, Ediz Hun, Vali Ulvi Saran ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır Malatya Film Festivali’ne ilişkin soruları yanıtladılar. 
 
- Sanatçılara ödül heykelciği olarak Aslantepe Höyüğü’nde çıkan Kral Tarhunza heykelciğinin yanı sıra sanatçıların yaşam öyküsü ve filmografisini anlatan çalışmalar sunuldu. 
 
- Törenin yapıldığı Kemal Sunal Salonu’nda Belediye Başkanı Ahmet Çakır sahnede konuşurken salonun alarm zilleri bir anda çalınca tüm dikkatler sesin geldiği noktalara yöneldi. Ahmet Çakır dikkatini dağıtmadan konuşmasına devam ederken, güvenlik görevlileri alarmın çalınmasına neden olan sorunu bulmak için uzun uğraş verdi. Önce yüksek sesle, daha sonra ise düşük bir volümde yaklaşık yarım saat devam eden alarmın çalmasına neden olan olayın ise salonda bulunan alarm düğmesine dikkatsizlik sonucu basılması olduğu ortaya çıktı. 
 
- Gecenin başlangıcında mini bir mikrofon krizi de yaşandı. Sahneye ilk olarak davet edilen Belediye Başkanı Ahmet Çakır konuşmasına başlamak üzere iken sahnede mikrofon olmadığı fark edildi. Sunucu Engin Hepileri kulise koşar adımlarla giderek seyyar mikrofonu getiridi ve Ahmet Çakır'a verdi. 
 
- 24 Kasım’a kadar sürecek olan festival boyunca 120 film sinemaseverlerle buluşacak. 
 
- Festivalde Ulusal Uzun Film Yarışması kategorisinde 7, Uluslararası Uzun Film Yarışması kategorisinde 8 Ulusal Kısa Film Yarışması kategorisinde ise 17 film yarışacak. 
 
- Gösterim filmleri Yeşil Sinemaları ve Malatya Park Avşar Sinema salonlarında izleyici ile buluşacak. Malatya Kültür Merkezi’nde de ücretsiz film izlenebilecek. 
 
- Festival Başkanı Oğuz Onaran sağlık sorunlarından dolayı açılış törenine katılamadı.
 
HABER : Niyazi DOĞAN - Güler HAZAR 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız