SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Bölgesi En Yüksek!

A- A+ PAYLAŞ

Haziran ayında Malatya istatistiki bölgesinde fiyat artışı bir önceki aya göre yüzde 0.97 olarak gerçekleşirken bu oranla en fazla fiyat artışının yaşandığı bölge oldu. BÖlgede en fazla fiyat artışı ürün bazında yüzde 28.94 ile Patateste olurken en fazla düşüş ise yüzde -63.11 ile kirazda yaşandı.

ENFLASYON RAKAMLARI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Malatya Bölge Müdürü Şemsettin Özcan kurum tarafından hazırlanan Haziran Üretici ve tüketici fiyatlar endeksine ilişkin bilgiler verdi.

Özcan, yaptığı açıklamada, “ 2009 yılı Haziran ayında Türkiye'de Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin bir önceki aya göre değişim oranı % 0,11 olarak gerçekleşirken; Malatya İstatistikî Bölgesinde (Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl) ise bir önceki aya göre değişim oranı % 0,97 olarak gerçekleşmiştir.

2009 yılı Haziran ayında Türkiye'de Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı % 5,73 olarak gerçekleşirken; Malatya İstatistikî Bölgesinde ise bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı % 8,89 olarak gerçekleşmiştir.

2009 yılı Haziran ayında Türkiye'de 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı % 9,08 olarak gerçekleşirken; Malatya İstatistikî Bölgesinde ise on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı % 10,44 olarak gerçekleşmiştir.

2009 yılı Haziran ayında 2003 Temel Yıllı TÜFE' de 26 İstatistikî Bölge içinde bir önceki aya göre en yüksek artış % 0,97 oranı ile Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinden oluşan bölgemizde gerçekleşirken, en yüksek düşüş % -0,78 oranı ile Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerini kapsayan bölgede gerçekleşmiştir.

2003 Temel Yıllı TÜFE, Tüketim kalıpları itibariyle;
2009 yılı Haziran ayında Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinden oluşan bölgemizde bir önceki aya göre en yüksek artış % 3,56 oranı ile Eğitim grubunda; en yüksek düşüş % -0,51 oranı ile Eğlence ve Kültür grubunda görülmektedir. Malatya İstatistikî Bölgemizde en yüksek artış gösteren seçilmiş bazı maddeler: % 28,94 ile Patates, % 5,31 LPG, % 4,88 ile Kömür Ücreti şeklindedir. En yüksek düşüş gösteren seçilmiş bazı maddeler: % -63,11 ile Kiraz, % -36,47 ile Domates, % -33,94 ile Fasulye şeklindedir.”

ÜRETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ
TÜİK BÖlge Müdürü Şemsettin Özcan Üretici Fiyat Endeksine ilişkin olarak ta şu bilgileri verdi:

“2009 yılı Haziran ayında Üretici Fiyatları Endeksi'nde bir önceki aya göre %0,94, bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,27 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %-1,86 düşüş ve on iki aylık ortalamalara göre %7,34 artış gerçekleşmiştir.

Tarım sektörü endeksinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre %11,15, bir önceki yılın aynı ayına göre %2,86 ve on iki aylık ortalamalara göre %2,76 artış gerçekleşmiştir. Sanayi sektörü endeksinde ise Aralık ayına göre %1,57 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %-2,90 düşüş ve on iki aylık ortalamalara göre %8,46 artış gerçekleşmiştir.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı (%15,25), tıbbi, hassas ve optik aletler imalatı (%11,42), ham petrol ve doğalgaz çıkarımı (%4,00), giyim eşyası imalatı (%3,59), metalik olmayan diğer mineral ürünlerin imalatı (%2,36), suyun toplanması, arıtımı ve dağıtımı (%2,05) alt sektörleridir.

Buna karşılık elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı (%-9,34), makine ve teçhizat imalatı (%-2,30), iletişim teçhizatı imalatı (%-1,73), deri ürünleri imalatı (%-1,26), ağaç ve mantar ürünleri imalatı (%-1,07), kimyasal ürünlerin imalatı (%-0,91) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler olmuştur.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız