SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Bölgesi'nde Enflasyon

A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın da içinde bulunduğu İstatistiki bölgede tüketici fiyat endeksinin bir önceki aya göre yüzde 1.18 oranında arttığı bildirildi. Malatya bölgesinde ürün bazında en fazla artışın yüzde 29.12 ile domateste, yüzde 26.31 ile de pirinçte olduğu bildirildi. En fazla ürün düşüşü ise yüzde -42.78 ile sivri biberde yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Malatya Bölge Müdürü Şemsettin Özcan, Nisan ayı enflasyon rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Özcan yaptığı açıklamada şunları beliritti:

“ 2008 yılı Nisan ayında Türkiye'de Tüketici Fiyatları Genel Endeksi, bir önceki aya göre % 1,68 oranında değişim göstermiştir. Malatya İstatistikî Bölgesinde (Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl) 2008 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre % 1,18 oranında değişim göstermiştir. 2008 yılı Nisan ayında Türkiye'de Tüketici Fiyatları Genel Endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı % 9,66; Malatya İstatistikî Bölgesinde ise bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı % 10,11 olarak gerçekleşmiştir. 2008 yılı Nisan ayında Türkiye'de Tüketici Fiyatları Genel Endeksi on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı % 8,33; Malatya İstatistiki Bölgesinde on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı ise % 8,29 olarak gerçekleşmiştir. 2008 yılı Nisan ayında 2003 Temel Yıllı TÜFE' de 26 İstatistikî Bölge içinde en yüksek artış % 2,99 ile Van, Muş, Bitlis ve Hakkari illerini kapsayan bölgede gerçekleşmiştir. En az artış % 0,80 ile Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir illerini kapsayan bölgede gerçekleşmiştir.

Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinden oluşan bölgemiz % 1,18 değişim oranı ile 26 İstatistikî Bölge içinde en az artış gerçekleşen 5. İstatistiki Bölge olmuştur.

2008 yılı Nisan ayında Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinde en yüksek artış % 13,35 ile Giyim ve Ayakkabı grubunda; en yüksek düşüş % -1,30 ile Gıda ve Alkolsüz İçecekler grubunda görülmektedir. Malatya İstatistiki Bölgemizde en yüksek artış gösteren seçilmiş bazı maddeler: % 29,12 ile Domates, % 26,31 ile Pirinç, % 24,12 ile Ayakkabı(Kadın için) şeklindedir. En yüksek düşüş gösteren seçilmiş bazı maddeler: % -42,78 ile Biber sivri, % -38,33 ile Biber çarliston, % -37,84 ile Salatalık şeklindedir.”

ÜRETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ
Bu arada Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile ilgili olarak ta TÜİK Bölge Müdürü Şemsettin Özcan şu bilgilerini verdi :

“ 2008 yılı Nisan ayında Türkiye'de Üretici Fiyatları Genel Endeksi, bir önceki aya göre % 4,50; bir önceki yılın aynı ayına göre % 14,56 ve on iki aylık ortalamalara göre ise % 6,39 oranında artış göstermiştir.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler, metal cevheri (%19,40), kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri (%11,63), ana metal sanayi (%11,62), ham petrol ve doğalgaz çıkarımı (%10,12), makine ve teçhizat imalatı (%8,06) alt sektörleridir.

Buna karşılık tütün ürünleri imalatı (%-0,01) bir ay önceye göre endeksin en fazla gerilediği alt sektör olmuştur.

Geçen yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu sanayi alt sektörleri; metal cevheri (%53,00), kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri (%47,81), ham petrol ve doğalgaz çıkarımı (%47,75), ana metal sanayi (%27,94), gıda ürünleri ve içecek imalatı (%18,96) alt sektörleridir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız