SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya 'Büyük Gözaltı'na Hazır

A- A+ PAYLAŞ

Malatya’yı daha güvenli hale getirmek amacıyla kurulması çalışmaları devam eden Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) sisteminde, kamera konulması planlanan 33 noktada 34 kamera montaj çalışmalarının yanı sıra kablo döşeme işleminin de yüzde 90’ının tamamlandığı bildirildi.

Sistem, Emniyet Müdürlüğü’nde düzenlenen bir törenle Vali Halil İbrahim Daşöz ve Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ceyhun Ceylan’a da yetkililer tarafından anlatıldı.

Vali Daşöz, Malatya’nın artık modern güvenlik sistemine kavuştuğunu belirterek, “Geçtiğimiz aylarda ihalesi yapılan MOBESE sistemi için yoğun çalışmalar yapıldı. Kablo döşemesinin yüzde 90’ı bitirilmiş durumda. Belediye önünde başka bir kazı olduğu için buranın kazı daha yapılamadı. Kumanda merkezinin de kurulma çalışmaları devam ediyor. Malatya artık daha güvenli bir şehir olacak. Trafik ve asayişin sağlanması için MOBESE çok önemli. Malatya’nın hassas noktalarına ve trafik açısından öncelikli yerlere şuanda MOBESE döşendi. Zor ama doğru bir sistemi seçtik. Hazır hatları kullanmadık. Yeni hatlar çektik. Telekom hatlarını kullansaydık, daha ucuz olacaktı. Ancak her yıl 400 bin TL ödeyecektik. Malatya’nın en doğru işlerinden birini yaptık” dedi.

Cumhuriyet Başsavcısı Ceylan ise MOBESE sistemiyle suçluların tespitinin daha kolay olacağını söyledi.

Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, sistemin Ankara’ya ulaşacak şekilde yapıldığını belirterek şunları söyledi:

“33 noktaya 34 kamera koyuldu. 5 ayrı noktada plaka okuma sistemi bulunuyor. Şu anda 38 kilometre kablo döşemesi yapıldı. MOBESE sistemi toplam 1 milyon 172 bin TL. artı KDV’ye mal oldu. MOBESE kumanda merkezinde 12 personel görev yapacak.”

EKONOMİK KRİZ KAMERA SAYISINI DÜŞÜRDÜ
Bu arada Emniyet Müdürlüğü’nden MOBESE hakkında yapılan detaylı açıklama ise şu şekilde:

“KGYS (MOBESE), şehir izleme sistemi, plaka tanıma sistemi, dijital harita ve ekip takip sistemi, çağrı yönlendirme sistemi ve mobil uygulamalar alt sistemlerinden oluşmaktadır. Ekonomik nedenlerle bu alt sistemlerden sadece şehir izlemenin bir kısmı ile plaka tanıma yapılabilmiştir. Şehir izleme sistemi ise başlangıçta 120 kamera olarak planlanmış yine ekonomik sebeplerle 33 noktada 34 kameraya düşürülmüştür. Bu noktalar trafik sorunu da dikkate alınarak, başta ana kavşaklar olmak üzere yerleştirilmiştir.

Projenin alt yapı çalışmaları Valilik-Belediye-İl Özel İdaresi-Emniyet Müdürlüğü tarafından birlikte gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda ülkemizde bir ilktir. Projenin iletişim alt yapısının önemli bir kısmı, şu anki veri iletişimi konusunda en kapasiteli teknoloji olan fiber optik teknolojisi ile sağlanmaktadır. Fiber kablonun uygun olmayacağı yerlerde ise Türkiye'de ilk kez KGYS projelerinde kullanılan WEVIAX kablosuz geniş bant veri iletim teknolojisi kullanılmıştır. Proje için çekilecek toplam 33 km fiber optik şebekenin, 4 kilometresi hariç bitirilmiştir. Projenin 2. fazı olarak düşünülenler ise şöyle: İzleme noktalarının ve kamere sayılarının artırılması, toplumsal olaylar ve kriz zamanlarında kullanılacak canlı yayın aracının temini, garanti süresi tamamlanmasını müteakip teknik bakım aracının tedarik edilmesi, WI-MAX üzerinden mobil polis uygulamalarının çalıştırılması, GPS ve GPRS teknolojilerini kullanarak dijital harita üzerinden ekip takibi, Akıllı yazılımlarla önleyici polisiye faaliyetlere etkinlik kazandırmak.”

FOTO: Ayla ALKAN (Bakış Gazetesi)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız