SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Cazibe Merkezi Olacak'

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:40:24
'Malatya Cazibe Merkezi Olacak'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi MASKİ Genel Müdürlüğü tarafından Doğu Anadolu Projesi  (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına sunulan 20 milyon TL tutarındaki küçük ölçekli tarımsal sulama amaçlı 40 projenin ilk aşamasının kabul edildiği bildirildi. DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir Malatya’ya gelerek projelerle ilgili olarak istiare toplantısında bulundu.

Dede Korkut Parkı’nda yapılan DAP’a sunulan küçük ölçekli tarımsal sulama projeleri ile ilgili olarak gerçekleştirilen toplantıya AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, AKP İl Başkanı Hakan Kahtalı ve MASKİ Genel Müdür Vekili İrfan Kaya ve kurum yöneticileri ile uzmanlar katıldılar. Büyükşehir MASKİ tarafından küçük ölçekli tarımsal sulama amaçlı olarak sunulan ve 20 milyon TL tutarındaki 40 projenin ilk aşamasının onaylandığı, 8 güneş enerjili sulama projesinin ise Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na sunulacağı kaydedildi.

Toplantının açılında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Malatya’mızın önemli sorunlarından bir tanesi sulama konusudur. Özellikle saha çalışmalarımızda ve ziyaretlerimizde önümüze çıkan en önemli konulardan bir tanesi bu. Bununla ilgili olarak genel bir çalışmanın yapılması gerektiğini hem bakanlarımıza, hemde yerel yönetim başkanımıza sunduk. Dolayısıyla büyükşehir yapılanması sürecinde bununda sağlıklı bir yapıya kavuşturulması için şuanda çalışmalar sürüyor. Şuanda önümüzde ciddi bir su sorunu var. Aslında geçtiğimiz yıl kuraklıktan kaynaklı olarak bu sorun daha çok yaşandı. Geçen yıl ve önceki yıllardan yansıyan projeler vardı. 48 projeyi DRAP için hazırladık. 73 proje üzerinde DSİ ve Orman ve su Bakanlığımız ile birlikte çalışıyoruz.  DAP  İdare Başkanımız Malatya’ya geldiler.  Daha önce bu konuları milletvekillerimiz ile birlikte Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet Yılmaz’ı ziyaretimizde gündeme getirmiştik ve sayın bakanımız da destek olacaklarını ifade etmişlerdi. DAP’a sunulan projeler ile DSİ ile yapacağımız projeler konusunda ciddi mesafeler aldık. DAP İdaresi Başkanımız Adnan Demir, uygun olanları bir puanlama sistemi ile yapma konusunda bir görüş birliğine varıldı” dedi.

DAP İdaresi Başkanı Ahmet Adnan Demir ise, “Bölgenin, özellikle de Malatya’mızın öne önemli tarım potansiyelinin meyveciliğin önde olması, meyveciliğinde olmazsa olmazı olan sulama sisteminin yeterli bir şekilde çalışıyor olması, gerçekten bölge halkı içi olmazsa olmazıdır. Özellikle 2013 yılındaki su kıtlığı da dikkate alındığında ve gerçekten Malatya’nın mevcut olan kayısı potansiyelinin damlama suyu ile en azından cazibeli bir şekilde sulanması noktasında 2013 yılında ciddi talepler gelmişti. 2013 yılında 19 proje gelmişti ve 19 projenin de hemen ihalesi yapılmıştı.  2013 yılında 8.6 milyon TL tutarında bir bütçe ile başlatmıştık. 2014 yılında ise 14 tane proje ile beraber 2 yıl içerisinde toplam 29 proje için Malatya’ya toplam 15.7 milyon TL tutarında bir bütçe aktardık. 2015 yılında ise DAP’a gelen bir proje sayısı var. Bunun tamamen gerçekleşmesi noktasında bütçe imkanlarımızı zorlayarak bu hizmetleri Malatya’ya sunmaya gayret edeceğiz” diye konuştu.

AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin ise şunları söyledi, “Ben özellikle geride bırakmış olduğumuz 4 yıl içerisinde saha taraması yaptığımız köylerimizde en önemli sorunlardan bir tanesi, geçen sene yaşanmış olan kuraklıkla beraber içmesuların da kısmen sıkıntılar yaşandı, ama her şeyden önemlisi arazi sulamaları ve tarımsal sulamalarla ilgili çok ciddi sorun ve sıkıntıları yerinde gördük. Burada özellikle tarımsal sulamada kanalların yapılması, sulama ile ilgili boru talepleri veya terfili sistemlerdeki bir takım ortaya çıkan motopompların arızaları veya buna benzer sıkıntıların büyükşehir tarafından yapılması her ne kadar mevzuat yüklenmiş olsa bile bununla ilgili olarak yine bir takım sıkıntıların olduğunu sayın büyükşehir belediye başkanımız Ahmet Çakır’ın bizlere iletmiş olması ile beraber milletvekili arkadaşlarımız ile birlikte Orman ve Su İşleri Bakanımız sayın Veysel Eroğlu olmak üzere ilgili genel müdürlerimiz ile beraber sorunları bir çok kez masaya yatırdık. Gerçekten acil eylem planı içerisinde yapmamız gereken vatandaşların bu taleplerini bu saha taraması yaparken karşımıza çıkan bu sorunları yerinde mahallinde çözmek için bugün önemli bir toplantıyı yapmaktayız.”

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet Yılmaz ile Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu ile Malatya’nın sulama sorunlarını defalarca masaya yatırdık. Milletvekili arkadaşlarımız ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Çakır ile birlikte DSİ aracılığı ile çözebileceğimiz sulama projeleri için barajlara yapılacak destekler bizim için çok önemliydi, bütçeleri arttırarak sulama projelerini yapmaya çalışarak bu noktadaki sorunları çözmeye çalışıyoruz. Diğer taraftan 2014 yılında Malatya’nın büyükşehir olması ile birlikte tüm Malatya’daki tarımsal sulamaların hızlı bir şekilde sulanabilir alanların sulanabilmesi için çok ciddi çalışmalara ihtiyacımız vardı. Bu vesileyle de 2010 yılında İl Özel İdaresi bünyesinde başlatılan 19 ve arkasında ise 14 projenin DAP tarafından yapılarak hayata geçirilesi ve yaklaşık 16 milyon TL’li bütçeli projelerle Malatya’nın sulanabilir alanlarına katkıda bulunmak ardına projeler faaliyete geçti. Malatya’mızda sulamaların sorunsuz hale getirilmesi için mücadele edildi. Ama buna rağmen ilçelerimizde halen çok ciddi manada sulama ile ilgili sorunlarımız devam ediyor. Bu vesileyle büyükşehir belediye başkanımız tüm ilçelerden gelen sulamalar ile ilgili bütün projeleri bünyesinde topladı. Belediye Başkanımız Ahmet Çakır, Ankara’ya geldiğinde milletvekili arkadaşlarımız ile birlikte Kalkınma Bakanımız sayın Cevdet Yılmaz’ı ziyaret ettik ve bu sorunların çözümü  DAP İdaresi aracılığı ile daha önceden aldığımız 16 milyon TL desteği arttırarak devam etmekten geçiyordu. Şuanda ilçelerimizden büyükşehire gelen 48 tane proje var. Güne paneli ve pompajlı projelerin dışında Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne ulaşan projeleri İnşallah DAP İdaresi Başkanımız özenli inceleyerek puanlamasını yaptı. Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet Yılmaz, DAP İdaresi’nin desteği için gereken talimatlarını verecektir. Bizde Malatya’mızın bize iletilen sulama ile ilgili sorunlarına bir nebzede olsa çare bulmuş olacağız. Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet Yılmaz bize her zaman destek oldu ve bu konudaki destek de çok önemliydi. Sosyo-ekonomik gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak adın ada 2007-2013 9. Kalkınma Planımız ile birlikte cazibe merkezlerimiz ilan edilmişti ve 12 tane ilimiz vardı, bu 12 ilin 3 tanesi cazibe merkezi ilan edilmişti. Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet Yılmaz ile yaptığımız görüşme sonucunda Malatya da cazibe merkezi ilan edilmiş vaziyette. Malatya cazibe merkezi olacak ve sulama sorunlarımız da çözülmüş olacak. İnşaatları süren barajlarımız da faaliyete geçerse tarımda çağ atlatacağımız bir Malatya olacak” şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız