SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Çok Ağır Geliyor.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:46:53
A- A+ PAYLAŞ

Ergenekon davası kapsamında tahliye edilen ancak Zirve Yayınevi cinayeti nedeniyle cezaevinde bulunan Orgeneral Hurşit Tolon, “Ergenekon da var tabii ama Malatya çok ağır geliyor. Cinayetle nasıl suçlarlar beni?” diye isyan etti

3 misyonerin katledildiği Zirve Yayınevi cinayetleri davasına, cinayetlerin işlendiği gün İnönü Üniversitesi'nde bir konferansa katıldığı ve olayla ilişkisi olduğu yolunda bir tanık-sanığın iddiasıyla sonradan katılan sanıklardan olan emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Ergenekon davasından hakkında tahliye kararı verilmesine rağmen, Malatya'daki davada tutukluluğunun devamına karar verildiği için tahliye edilememişti.

Milliyet'te Nagehan Alçı imzasıyla yayınlanan röportajda, Zirve Yayınevleri davasında hem hem gizli, hem aleni tanık ve aynı zamanda da sanık olan İlker Çınar adlı eski uzman çavuşun ifadesiyle katıldığı davayla ilgili olarak, şunları anlatıyor:

"..Oturur oturmaz kısa bir hoş beşten sonra sondan başladım. Açıkçası aklıma hiç yatmayan, bana çok saçma gelen kısımdan... ‘Turgut Özal’ın ölümü ile ilgili sizin isminiz geçiyor’ deyince başladı anlatmaya ‘Özal öldüğünde ben Mamak’ta Tugay Komutanı‘ydım. O sırada tören provası yapıyorduk’. Hemen lafı hem Malatya’da hem de Özal meselesinde ona yöneltilen suçlamaların kaynağı tanık ve sanık İlker Çınar’a getirdi...

‘Gizli tanık Uygar’ı tanımam’

Önce Deniz Uygar ismiyle gizli tanıklık yapan, daha sonra kimliğini açıklayan ve aynı zamanda davanın sanığı olan İlker Çınar TUSHAD adlı bir örgütün üyesi olduğunu, örgütün başında Hurşit Tolon’un bulunduğunu, bu örgütün Genelkurmay’ın içindeki gizli bir yapılanma olduğunu, misyonerlerle ilgili vs. raporlar hazırlandığını, Malatya katliamını bu örgütün planlayıp azmettirdiğini, Özal’ın da bu örgüt tarafından zehirlendiğini iddia ediyor.

Hurşit Tolon uzun uzun İlker Çınar’ın tutarsızlıklarını, onu hiç tanımadığını, onun da kendisini tanımadığını beyan ettiğini anlattı. Çok tepkili. ‘Ergenekon da var tabii ama Malatya çok ağır geliyor. Cinayetle nasıl suçlarlar beni?’ diye isyan etti adeta. ‘Peki sizce neden ve kimler sizi böyle bir şemaya oturtmuş olabilirler?’ diye sorunca da hiç düşünmeden ‘Bu olayın kesin sebebi Malatya olayını Ergenekon’a taşımak. Ben bir tesadüf eseri aynı gün Malatya’da konferansta olduğum için seçildim. Halbuki aylar öncesinden planlanan, uçak biletleri alınan bir konferans...’

‘Baştan sona yalan söylüyor’

Hurşit Tolon’a göre o konferansa hiç gitmese bugün cezaevinde karşılıklı oturuyor olmayacağız. ‘Sizin yerinize Şener Eruygur, ya da İbrahim Fırtına ya da başka bir general o konferansa gitseydi?’ deyince ‘O zaman onlar suçlanacaktı’ diyor. TUSHAD diye bir şey dünyaya gelmedi. Dünyada hiçbir zaman olmadı. Genelkurmay ve Jandarma Genel Komutanlığı da yok dedi. Tanık olarak Hilmi Özkök Paşa, Mehmet Eymür vs hepsi ifade verdiler, aynı şeyi söylediler. Yok böyle bir şey!’

Hurşit Tolon’un anlattıklarına göre İlker Çınar baştan sona yalan söylüyor. Peki ama bunu neden yapsın? Kendi kendine mi yapıyor? Ona göre neden ve nasıl çıktı bu daha sonra sanık olan tanık? Şöyle diyor: ‘92’de askeriyeye girmiş, birçok suç işlemiş. 27 Kasım 93’e kadar askeriyede. Hakkında sahtekâr, yalancı, sadece maaş almak için gelir, gider diye rapor var. Sonra ortadan kayıp... Hıristiyan olmuş, kilise kurmak için Tarsus’a gitmiş. 2005’e kadar bu işlerle uğraşmış. Hulki Cevizoğlu bunu duyuyor ve yayınına çıkarıyor Zekeriya Beyaz’la birlikte. Yüzü kapalı o yayında ama deşifre oluyor. Belli ki o yayından sonra aforoz ediliyor. 2008’e kadar gölgede. 15 Ağustos 2008’de Tarsus savcılığı Malatya cinayeti ile ilgili tanık olarak çağırıyor. O zamanki ifadesinde cinayeti işleyenlerle ilgili ‘ben bunları hiç tanımam’ diyor. Aradan 2 yıl geçiyor, yine ortaya çıkıyor. Bu kez ‘vicdanım rahat etmedi. Devlete hizmet ettiğimi zannederken bir örgüte hizmet ediyormuşum. Bu örgüt TUSHAD’ diyerek ortaya çıkıyor. Yani 2010’da bir beyana göre Tarsus başsavcılığına başka bir beyana göre ise Başbakanlık İletişim Başkanlığı’na bir dilekçe vererek itiraflara başlıyor. Bunun üzerine çok tuhaf bir şey oluyor. Tarsus savcısı sen İstanbul’a git, orada ifade ver’ diyor’ diye anlatıyor Hurşit Tolon..."

milliyet.com.tr'deki röportajın ilk bölümünün tamamına, aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

http://siyaset.milliyet.com.tr/cinayetle-suclanmak-cok-agirima/siyaset/detay/1876468/default.htm

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız